Advertentie
sociaal / Nieuws

Voor eind van het jaar duidelijkheid over budget Jeugdzorg

De duidelijkheid zou pas in de meicirculaire 2014 komen, maar staatssecretaris Van Rijn heeft laten weten dat er dit jaar nog meer duidelijkheid komt.

04 oktober 2013

Gemeenten krijgen naar verwachting nog voor het einde van het jaar duidelijkheid over het budget dat zij nodig hebben om de jeugdzorg te regelen. Dat laten staatssecretarissen Martin van Rijn (Volksgezondheid) en Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) vrijdag weten aan de Tweede Kamer.

Groot risico

De gemeenten zijn vanaf 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg, maar ze weten nog altijd niet hoeveel geld ze precies krijgen. Daarom durven veel gemeenten het nog niet aan om afspraken te maken met zorgaanbieders en Bureau Jeugdzorg. Dat is volgens een onderzoekscommissie (met de naam Transitiecommissie Stelselherziening Jeugd) een groot risico, omdat de voortgang van de zorg in gevaar kan komen. De commissie adviseerde Van Rijn en Teeven dan ook om snel met duidelijkheid te komen.


Versnelling
De commissie, die onder leiding staat van de voormalige Rotterdamse wethouder Leonard Geluk, stelt verder vast dat het algemene beeld van de voorbereidingen positief is. De afgelopen tijd is er sprake van ,,zowel een versnelling als een verdieping van het decentralisatieproces''. Dat geldt niet alleen voor gemeenten, maar ook zorgaanbieders en Bureau Jeugdzorg zijn hard aan de slag gegaan.

Bezuinigingen veel forser

Veel mensen en organisaties maken zich zorgen over de overdracht van de jeugdzorg, omdat deze verandering gepaard gaat met een flinke bezuiniging. De regio Holland Rijnland waarschuwde donderdag nog dat de bezuinigingen waarschijnlijk veel forser zijn dan het kabinet aanneemt. Jeugdzorg Nederland liet weten dat de kwaliteit van de zorg ernstig in gevaar komt, omdat er niet genoeg tijd is om de bezuinigingen zorgvuldig door te voeren. Eerder waarschuwde Bureau Jeugdzorg Noord-Holland nog dat de bureaus mogelijk failliet gaan door de decentralisatie.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pierre
Natuurlijk moet die financiële duidelijkheid er nu komen. Maar gemeenten steken hun handen in een wespennest. Iemand met kennis van zaken moet de intake gaan doen. Gaat dat iemand anders worden dan vanuit de zorgaanbieders zelf? Of is het ex bureau jeugdzorg personeel, met straks een gemeentelijke aanstelling? Zoals ik het nu lees is het allemaal nog erg procesmatig. Als je wilt vernieuwen moet je los zijn van huidige aanbieders. Dat is niet realistisch.

Zodra zorgaanbieders dreigen hun klandizie kwijt te raken, zullen ze gemeenten gaan bestrijden. En dan wil ik zien welke bestuurders daar ongevoelig voor blijken. Geen aanbieder interesseert zo' n transitieplannetje echt. Het is gewoon een bestuurlijk en ambtelijk moetje en verplicht elkaar als concurrent een handje geven. Nadat gemeenten de budgetten van het Rijk hebben gekregen gaan de bokshandschoenen aan.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie