Advertentie
sociaal / Nieuws

Instroom bijstand daalt na piek in april

Met de daling van het aantal aanvragen voor een bijstandsuitkering in de maand mei, lijkt de piek in aanvragen voorlopig voorbij. Wel lag het aantal aanvragen in mei nog steeds 32 procent hoger dan in februari. In april was dat nog 78 procent.

30 juni 2020
werknemer-mondkapje.1.jpg

Het aantal aanvragen voor de bijstand was in mei lager dan de maand ervoor, maar ligt nog steeds een stuk hoger dan in februari. En terwijl de instroom in de bijstand stabiliseert, blijft de uitstroom dalen. Dat blijkt uit de gegevens van de Divosa Benchmark Werk en Inkomen, waar ruim 220 gemeenten aan meedoen.

Piek voorbij
Met de daling van het aantal aanvragen voor een bijstandsuitkering in de maand mei, lijkt de piek in aanvragen voorlopig voorbij. Wel lag het aantal aanvragen in mei nog steeds 32 procent hoger dan in februari. In april was dat nog 78 procent. Februari is een goed ijkpunt omdat het een maand was met een gemiddeld aantal aanvragen. De stijging is het gevolg van de coronamaatregelen die half maart zijn geëffectueerd.

Afbeelding

Uitstroom daalt
De groei van het aantal bijstandsuitkeringen wordt niet alleen veroorzaakt door een groei van de instroom in de bijstand, maar ook van een daling van de uitstroom. De instroom in de bijstand groeide van februari op mei van 2 procent naar 2,8 procent. Een instroompercentage van 2,8 procent betekent dat van elke 100 uitkeringen er gemiddeld genomen 2,8 nieuw zijn. De uitstroom uit de bijstand daalde in dezelfde periode van 2,1 procent naar 1,5 procent.

Er is vooral minder uitstroom naar werk. In mei 2020 bestond 34 procent van de uitstroom uit de bijstand uit uitstroom naar werk. Over heel 2019 was dat gemiddeld genomen nog 40 procent.


Afbeelding

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie