of 65101 LinkedIn

Gemeenten niet klaar voor effecten bezuinigingsoperatie thuiszorg

Patrick Anthonissen 7 reacties

Het overheidsbeleid staat bol van teksten over de ‘participatiemaatschappij’ en meer ‘zorg voor elkaar’. Het wordt als dé oplossing gezien om de bezuinigingen in de thuiszorg op te vangen. Tien maanden voordat deze bezuinigingen van kracht gaan, blijkt dat er veel te weinig is geïnvesteerd in vernieuwing van de vrijwillige zorg. In de meeste gemeenten is flink bezuinigd op welzijnsorganisaties en vrijwilligerswerk, maar de oplossingen ontbreken om de transitie naar een participatiemaatschappij te realiseren.

Vanaf januari 2015 gaat de overheid 2,5 miljard bezuinigen op huishoudelijke hulp en dagbesteding. De grootste bezuinigingsoperatie in de thuiszorg ooit. Er verdwijnen de komende jaren tienduizenden banen in deze sector. Dat zal voor het grootste deel moeten worden opgevangen door mantelzorgers en vrijwilligers. De verwachting is dat er 70 procent (!) meer behoefte komt aan ‘informele’ (vrijwillige) hulp als gevolg van de bezuinigingen. Met zo’n grote uitdaging in het verschiet zou je verwachten dat alle gemeenten in rep en roer zijn om te investeren in groei van de vrijwillige zorg. Zij hebben namelijk een zorgplicht richting de inwoners. Het tegendeel is echter waar. Gemeenten, maar ook vrijwilligers- en welzijnsorganisaties, zijn hier niet op voorbereid. Enerzijds beseft men de omvang van de impact op de vrijwillige zorg niet. Anderzijds is men te druk met het organiseren van de transities waardoor de vrijwillige zorg naar de achtergrond verschuift. Het gevolg: iedereen praat over de participatiemaatschappij, zelfredzaamheid en burgerparticipatie maar slechts een handjevol gemeenten en organisaties hebben daadwerkelijk actie ondernomen. Zo is slechts 7 procent van de gemeenten overgegaan tot de aanschaf van een online marktplaats waardoor mensen elkaar kunnen helpen.


Schrijnende gevallen

Je hoeft geen expert te zijn om te beseffen dat dit helemaal verkeerd is. Het is een basiswet dat je moet vernieuwen en investeren om iets te kunnen laten groeien. Het gevolg van de bezuinigingen is dat heel veel welzijns- en vrijwilligersorganisaties overbelast raken. Ze kunnen de hoeveelheid vragen vanaf 2015 niet aan. Dat betekent dat een hele hoop mensen niet geholpen worden. Ouderen die vereenzamen, mensen met een handicap die geen kant meer op kunnen, overspannen mantelzorgers. Deze mensen kwijnen weg of kloppen weer aan bij de gemeente. En dat legt het probleem weer op het bordje van de gemeenten die onvoldoende budget hebben om al die mensen te helpen maar wel de zorgplicht hebben. Ik zie de krantenkoppen al voor me van de schrijnende gevallen…


Zet vrijwillige zorg bovenaan prioriteitenlijst

Gemeenten en organisaties moeten heel snel in actie komen door de vrijwillige zorg bovenaan de prioriteitenlijst te zetten. Er is geen tijd te verliezen. Er komt een tsunami af op de informele zorg en daar moeten voorbereidingen voor getroffen worden. Januari 2015 komt heel snel dichtbij, bovendien duurt het minimaal een jaar voordat de maatregelen op de vrijwillige zorg effect hebben. Ik adviseer gemeenten om te focussen op het vinden van oplossingen voor meer informele zorg in plaats van te focussen op bezuinigingen. Welzijns- en vrijwilligersorganisaties roep ik op om proactief naar gemeenten te stappen met een onderbouwd plan om die vrijwillige zorg te vernieuwen. Voor een goede business case is namelijk altijd geld.

 

Patrick Anthonissen

Medeoprichter van Zorgvoorelkaar.com - online marktplaats voor vrijwillige en professionele hulp

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Patrick Anthonissen (Medeoprichter) op
Beste Jessica, zover ik weet zijn veel gemeenten er wel over aan het nadenken maar zijn er nog geen besluiten genomen of is er geen financiering. Daarnaast ben ik van mening dat het tevens vaak ontbreekt aan goede communicatie.
Door Patrick Anthonissen (Medeoprichter) op
Hallo Marion, dat hoop ik ook. We zijn al in 21 gemeenten aan de slag maar we hebben er dus nog heel veel te gaan!
Door jessica rits (communicatieadviseur) op
Ik begrijp uw punt en uw zorg wat betreft dit onderwerp. Wat ik me wel afvraag... kan het zijn dat gemeenten er wel mee bezig zijn 'alleen' de verwachtingen naar de inwoners, belanghebbenden e.d. niet gemanaged heeft (bijv. doormiddel van communicatie)?
Door Marion Martens (Thuishulp) op
Ik heb gekeken op zorg voor elkaar en dat is i.d.d. een mooi initiatief. Hopelijk melden er genoeg vrijwilligers en zijn de gemeentes klaar voordat er een hele grote storm van hulpaanvragen binnen komen bij Zorg voor elkaar.
Heel veel succes Patrick
Door Wilma Schutten (Communicatieadviseur) op
Helder verhaal Patrick. Ik denk dat je gelijk hebt en dat veel meer gemeenten in beweging moeten komen en snel ook!
Door Patrick Anthonissen (Medeoprichter) op
Beste Marion, het is een enorme uitdaging die op ons afkomt en er valt heel wat te zeggen over de snelheid waarmee de veranderingen worden doorgevoerd. We kunnen ons daarover erg kwaad maken maar ik denk dat we beter onze energie kunnen steken in het vinden van oplossingen en het leveren van een gezamenlijke inspanning om die snel te implementeren. Ik heb in meerdere gemeenten met mijn eigen ogen kunnen zien dat de implementatie van www.zorgvoorelkaar.com enorm veel positieve energie teweeg bracht en veel lokale samenwerking. Op die manier kunnen we veel effectiever en efficiënter mensen helpen. Dit soort voorbeelden stemmen mij toch positief, al ben ik wel van mening dat we nog een lange weg te gaan hebben en gemeenten heel snel in actie moeten komen.
Door Marion Martens (thuishulp) op
Na mijn inzien, wordt het een grote puinhoop. Huishoudelijke taken is niet voor iedereen weggelegd en vooral niet bij hulpbehoevende mensen. Huishoudelijke hulp is meer dan alleen schoonmaken. Hulpbehoevende mensen worden alleen maar zieker vanwege stress en slechte hygiene in huis. Dus er komen meer ziektekosten op ons bordje. Ook omdat de mantelzorgers ZWAAR overbelast raken. Wanneer moet alle vrijwillige zorg gebeuren? De regering wil zeker dat heel Nederland vrijwillegerswerk gaan doen tegen een bijstandsniveau. Hoe help je een land naar welvarend land naar tweede wereld land. Ik hoop dat de regering betere beslissingen kan nemen, zodat niet heel Nederland zwaar overspannen is.