of 59761 LinkedIn

Gemeenten: benut de kans van sociale ondernemingen

Nick van den Tol 1 reactie

Veel gemeenten besteden veel tijd en energie aan inwonersinitiatieven. Met sociaal ondernemerschap kunnen ze een verdieping aanbrengen in hun strategie, beleid en uitvoering. Sociaal ondernemerschap biedt een kans om langdurige inwonersinitiatieven een stabiele toekomst te bieden.

In de afgelopen tijd heb ik diverse inwonersinitiatieven vanuit mijn rol als wijkambassadeur mogen helpen: onder andere een stadskwekerij opstarten, een nieuwe ontmoetingsplek voor jongeren creëren en meedenken over de toekomstplannen van een locatietheater.

 

Deze initiatieven zijn allemaal van onschatbare waarde voor de lokale samenleving. Regelmatig helpen zij ook mee aan de uitvoering van wettelijke taken die de gemeente heeft. Veel gemeenten waarderen de inzet van de initiatiefnemers en maken er subsidie voor vrij. Er kunnen echter veel veranderingen plaatsvinden die een subsidierelatie tot een onzekere relatie maken. In ieder geval op lange termijn. De lokale politiek verandert, beleid verandert, subsidiestromen veranderen; een hoop verandert met de tijd. Hoe kan  voor langdurige inwonersinitiatieven een stabiele toekomst worden verzekerd, en wie kan voor die stabiele toekomst zorgen? Het sociaal ondernemerschap biedt hier een kans!

 

Het sociaal ondernemerschap is de afgelopen jaren gegroeid. Het is ondernemen nieuwe stijl: van maatschappelijke meerwaarde zijn én geld verdienen, waarbij dat maatschappelijke op de eerste plek komt. Inspiratie hierover is al volop te vinden. Tony’s Chocolonely en Dopper zijn landelijke voorbeelden. Een lokaal voorbeeld in de huidige gemeente waar ik werk, is de arbeidsmatige dagbesteding bij Vitaal Dorp Everdingen.

 

Vorig jaar februari waren er naar schatting zo’n 5.000 sociale ondernemingen in ons land. In een onderzoek van Social Enterprise NL, dé Nederlandse aanjager van sociaal ondernemerschap, geven 71 procent van de 220 ondervraagde sociale ondernemingen aan een samenwerking met een gemeente te hebben. In hetzelfde onderzoek is 42 procent van de sociale ondernemingen winstgevend en draait 22 procent break-even. Dat is een financiële onafhankelijkheid die interessant kan zijn voor initiatiefnemers en gemeenten samen.

 

Dat kan een inhoudelijke slag van het gemeentelijk beleid rondom inwonersinitiatieven betekenen. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld jaarlijks een maatschappelijk startkapitaal beschikbaar stellen aan een aantal initiatiefnemers die willen doorgroeien tot sociaal ondernemer. Daarbij kun je bijvoorbeeld afspraken maken over de bestaande subsidierelatie en de gezamenlijke maatschappelijke doelstellingen.

 

Het college van B&W stelt iedere tweejaarlijkse periode een sociale investeringsstrategie vast: in welke portefeuilles willen we graag meer een samenwerking laten ontstaan met sociaal ondernemers? Welke social return on investment vinden we wenselijk? Hoeveel plekken voor het ‘opleiden’ van sociaal ondernemers stellen we iedere periode beschikbaar?

 

Ook het werk van wijkmanagers, wijkcoördinatoren en wijkambassadeurs kan daarbij voor een deel coachend worden; helpen om bij ambitieuze initiatiefnemers een maatschappelijk verdienmodel te ontwikkelen en een sociaal bedrijf op te bouwen. Sociaal ondernemerschap kun je namelijk leren, omdat ook daar tools en vaardigheden voor beschikbaar zijn.

 

Gemeenten en initiatiefnemers kunnen dus slagen met elkaar maken in het sociaal ondernemerschap. Daarvoor moeten ze wel kansen zien en daarop acteren. Dit is zo’n kans!

 

Nick van den Tol, wijkambassadeur bij de gemeente Vijfheerenlanden

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Alex op
De PVDA en ook de SP zouden dit moeten omarmen.. de wonden kunnen door de mislukte participatiewet die meer illusies had dan wijlen heer den Uyl ooit had, geheeld kunnen worden met sociale ondernemers met een PVDA achtergrond of linkse huize..