of 62284 LinkedIn

Blijf op huisbezoek gaan bij kwetsbare gezinnen

Reageer

De kloof tussen arm en rijk wordt door de coronacrisis steeds groter. Daarom moeten gemeenten juist nu extra zorg besteden aan kwetsbare multiprobleemgezinnen.

door Anne Vrieze *

Afgelopen weken hebben zowel landelijke als lokale overheden veel daadkracht getoond om de verspreiding van het coronavirus te beteugelen. Overheden zouden diezelfde daadkracht aan moeten blijven wenden zodat kwetsbare kinderen – met name uit multiprobleemgezinnen – niet buiten de boot vallen. In het onderwijs zien we dat er in Nederland tijdens deze coronacrisis al zevenduizend leerlingen van de radar zijn verdwenen.

Vanuit onze praktijk zien we dat kwetsbare, multiprobleemgezinnen extra getroffen worden door deze coronacrisis. Veel ouders, maar ook hun kinderen, hebben lichte verstandelijke beperkingen. Juist zij hebben te maken met lage inkomens, verlies van werk en dus financiën. Sommigen hebben geen laptops of tablets, noch internet. Dat maakt voor hen nu de toegang tot onderwijs onmogelijk. Tijdens mijn werk bij MEE (onafhankelijke cliëntondersteuning voor met name mensen met beperkingen) zag ik dat veel van hen digibeet zijn, waardoor ze moeilijk aan een uitkering kunnen komen.

De kloof tussen arm en rijk wordt door deze coronacrisis steeds groter. Wie een huis met een tuin heeft, heeft al een flinke voorsprong op gezinnen die driehoog achter wonen. Bij hen liggen veel stress, misbruik en huiselijk geweld op de loer. Kinderen weten geen uitweg en kunnen zich niet ontspannen met hun schoolvrienden.

Gemeenten, doe daarom nu wat nodig is en toon dezelfde daadkracht als in de afgelopen weken! Vraag aan de gezinnen die uitvallen wat zij nodig hebben. U zult dan tot de ontdekking komen dat ouders bijvoorbeeld geen financiële middelen hebben. Of in een rouwproces zitten na het verlies van werk. Of u ziet dat hun kinderen niet goed thuis kunnen leren in een overvol, te klein huis of – nog erger – u verneemt dat zij te maken hebben met huiselijk geweld. Juist in die gevallen is het nodig er persoonlijk op af te gaan en intensieve begeleiding te bieden.

Het RIVM verbiedt namelijk niet om op huisbezoek te gaan, als er maar anderhalve meter afstand wordt gehouden. Gebruik het bekende gezond verstand en doe wat nodig is, afhankelijk van de situatie, in goede samenspraak met de mensen om wie het gaat. In mijn eigen gemeente Zaanstad zie ik al goede initiatieven, zoals de leerplichtambtenaar die samen met de jeugdboa de wijk ingaat en daar veel signaleert en oppakt. Zij ziet kansen om deze werkwijze ook na de coronacrisis voort te zetten. Ik hoop dat de gemeente haar hiervoor de kans geeft, want het blijkt zeer effectief te zijn.

Laat daarnaast harde eisen voor diploma’s en werkervaring los en neem mensen aan die wel geschikt blijken te zijn voor dit werk. In mijn onderwijspraktijk met veel omscholers heb ik vaak gezien dat mensen die niet de juiste werkervaring kunnen laten zien op hun cv, maar wel met een frisse blik en creatief van buiten naar binnen kunnen kijken, heel goed kunnen functioneren in het sociale domein. Juist zij kunnen voor de toenemende vraag naar ondersteuning veel betekenen. En daarmee de multiprobleemgezinnen helpen om de coronatijd fysiek en financieel gezond door te komen.

* Anne Vrieze, eigenaar WWZ Academie 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.