of 65101 LinkedIn

Bijstandsgerechtigde als ambtenaar in spe

Nora Kasmi 7 reacties

Daar zit je dan. In de bijstand en je wilt graag aan de slag. Het lukt niet, want je hebt geen gepimpt cv, je bent er al een tijdje uit, of misschien zijn er medische redenen zodat je niet aan de slag komt. Je wilt wel heel erg graag, want je hebt drive en passie, maar je hebt ook een klein beetje hulp nodig.

Is een baan die je leuk vindt onhaalbaar als je in de bijstand zit? Of hebben we dat elkaar en jou de laatste jaren te veel aangepraat? Ligt het aan het interpreteren van de wet of de discretionaire ruimte die de professional misschien niet genoeg pakt? Waar ligt het nou aan dat er nog zoveel mensen in de bijstand zitten?

Het ligt, denk ik, aan het ontbreken van lef en creativiteit. Bij werkgevers, maar ook bij gemeenten. Laten we eens afstappen van de standaard interventies en er niet steeds vanuit gaan dat elke bijstandsgerechtigde in de logistiek wil werken of een baan ambieert in het groen. Dat iemand postbode is geweest in het verleden, maakt hem niet de ideale kandidaat voor hovenier. Er kan in een regio heel veel vraag zijn naar een bepaald beroep, maar mensen zijn geen puzzelstukjes die je ergens in plaatst!

Ik heb een ander voorstel: als we nou bij gemeenten eens beginnen met het aannemen en omscholen van bijstandsgerechtigden tot publieke professionals. Denk dan bijvoorbeeld aan klantmanagers. Als je iemand uit de bijstand aanneemt, heb je meteen iemand die vanuit ervaring kan helpen en ondersteunen. Er wordt namelijk dezelfde taal gesproken en er is herkenning. Iemand kan dan ook als rolmodel fungeren en je helpt iemand hiermee ook uit de bijstand. Het mes snijdt dan aan twee kanten. Er zitten zoveel parels in de bijstand, die verdienen een kans en de gemeente kan ze die bieden!

Tegelijkertijd wordt het vacatureprobleem bij de gemeente aangepakt. Kijk niet naar het mogelijk papiertje wat ontbreekt, maar kijk naar de motivatie en wilskracht van de persoon. Meerdere gemeenten hebben al geëxperimenteerd met het aannemen van bijstandsgerechtigden, maar er kunnen er echt nog veel meer bij.

Het draait om kansen creëren en kansen geven. Als we dan ook afstappen van de (onbewuste) vooroordelen, dan komen we al een heel eind. Het gaat er uiteindelijk om dat iedereen meetelt en mee kan doen in de maatschappij! De gemeente kan hier zoveel in betekenen. Dat gaat verder dan ‘alleen’ het verstrekken van bijstand.  

We hebben de mond vol van gelijke kansen en inclusie, ervoor zorgen dat iedereen meetelt en meedoet. Doen we dat als gemeente eigenlijk wel genoeg? Nee! We zijn er ook nog lang niet. Laten we de eerste stap zetten en veel meer bijstandsgerechtigden aannemen. Elk persoon bezit een talent wat in te zetten is, op welke afdeling dan ook. Als je die kans maar krijgt, dan komt het vanzelf goed.

Nora Kasmi, strategisch adviseur sociaal domein, eigenaar Noah Consultancy

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Zo is het wel op
@Hans ZIjdeveld
En vergeet het strafblad niet!
Door Hans Zijdeglans op
Als mensen in de bijstand niet over de vereiste kwalificaties - taal, kennis, kunde, motivatie - beschikken, houdt het snel op. Trekken aan een dood paard, schiet niemand iets mee op!
Door Wil Driessen (vrijwilliger) op
Het is voor bijstandsuitkeringsgerechtigden bijna onmogelijk om een (om)scholing te volgen: door de sollicitatieplicht en door het ontbreken van financiële middelen bij de gemeentes. De kortste route naar een baan blijkt vaak een doodlopende weg te zijn, mensen komen in een uitzichtloze situatie terecht. In België en Duitsland is scholing met een uitkering veel makkelijker.
Door Joost (beleidsmedewerker) op
Goed idee. Win-win situatie en dat is gezien het huidige CAO aanbod wel nodig.
Door Paaltje op
Veranderen begint bij je zelf. Cliché? Ja. Waar? Ja!
Bij ons in het bedrijf wordt gedacht in kansen. Dat leidt er toe dat mensen worden aangenomen waarbij niet gekeken wordt naar geslacht/ras/leeftijd enz. Zo nemen wij mensen aan uit de bijstand maar ook die nog maar een paar jaar hoeven te werken. Dat levert verrassende en vooral positieve resultaten op.
Voor die tijd waren we twee jaar aan het werven voordat je resultaat had! Omdat we zelf de lat zo hoog legden op moment van werven al.
Door Gerard Ja de Ruiter (senior medewerker regie bewind) op
Het idee is niet onsympathiek. Maar het is al minimaal 40 jaar oud, want toen werd het al gedaan in de gemeente Rotterdam. Dat roept bij mij de vraag op waarom waardevolle werkwijzen steeds verloren gaan? Een mooie uitdaging voor een strategisch adviseur om daar een antwoord op te vinden.
Door Robert op
Helemaal eens. Kijk bij een vacature eerst in de bijstandsportefieulle. Wij hebben in de afdeling inmiddels 2 personen vanuit de bijstand aangenomen