of 59925 LinkedIn

Goedkope Polen

Vanuit het kalme Luxemburg kreeg minister Henk Kamp (Sociale Zaken) de wind van voren. Aan De Telegraaf  liet hij weten dat hij Polen en andere migranten uit Oost-Europa naar hun eigen land wil terugsturen zodra ze hier hun baan kwijtraken.

Eurocommissaris Viviane Reding voorspelde dat de EU daar krachtig stelling tegen gaat nemen. Alle EU-landen moeten zich volgens haar houden aan de richtlijn rond het vrije verkeer van goederen en personen. ‘Dat zullen we’, zei zij, ‘luid en krachtig laten weten.’ Nu zijn de bepalingen van Luxemburg en Brussel hieromtrent boterzacht. Nederland mag wél individuen naar hun land terugsturen als die een onredelijke last vormen voor de sociale zekerheid. Maar datzelfde Nederland mag geen bevolkingsgroepen de wacht aanzeggen.

Nu geloof ik dat de dranklust van de Pool en uit (voor mij een nieuwe naam) andere MOE-landen, Middenen Oosteuropese landen dus, wel een ietwat onderschat verschijnsel is. Laatst mocht ik Alexander Pechtold interviewen en die zag tussen Den Haag en Wageningen nooit een dronken Pool langs de weg staan. Alsof er nooit een Pool in beschonken staat een pui ramt of een tegenligger plet.
Maar daarmee zijn de problemen niet weggepoetst.

Minister Leers van Immigratie wil veelplegers uit EU-landen graag tot ongewenste vreemdeling laten verklaren. Gelukkig is daar de stap langs de rechter voor nodig. En genoemde minister Kamp wil dat de verse Poolse werkzoekers ‘net als iedereen in Nederland’ gaan meebetalen aan de gemeentelijke belastingen.

Een van de problemen die ook daarmee niet opgelost zijn betreft het schoolbezoek. In een wijk als het Rotterdamse Carnisse zijn er klassen waar één op de zes leerlingen thuis Pools spreekt en er ook op school weinig Nederlands bijleert. Heel begrijpelijk op zichzelf, maar voor een school toch onprettig: onderling onderhouden de jonge Pooltjes zich het liefste in hun eigen Pools.

Er is maar één instantie die baat heeft bij de komst van zoveel roomskatholieke Polen naar Nederland: de roomse kerk. Die mag sinds de seksuele escapades van de heren geestelijken ernstig verzwakt zijn, nu zitten de kerken weer vol met Polen die trouw hun zondagsplicht vervullen. Tellingen houden het aantal binnengekomen Polen op circa 100 duizend. Het is niet erg aannemelijk dat de criminaliteit sterk toeneemt in buurten waar de Polen neerstrijken. Nog niet zo lang geleden sprak de Haagse wethouder Norder van ‘een tsunami van Polen’. Die uitspraak werd door mensen die veel met de Polen te maken hebben als provocerend gezien. Blijft over het feit dat steeds meer bedrijfstakken door Polen worden overgenomen. Zogenaamd Nederlandse vrachtwagens rijden zwaar beladen de weg op naar Warschau. Het enige Nederlandse dat ze hebben is hun kenteken. Onderweg kom je nauwelijks nog een chauffeur tegen die zich anders dan in het Pools met je tracht te onderhouden.

Polen zijn goedkoop. Veel goedkoper dan Hollanders. Daar draait het allemaal om.  

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door p. klein op
" Nog niet zo lang geleden sprak de Haagse wethouder Norder van ‘een tsunami van Polen’. Die uitspraak werd door mensen die veel met de Polen te maken hebben als provocerend gezien. Blijft over het feit dat steeds meer bedrijfstakken door Polen worden overgenomen"
Politici hebben niet eens de islamisering in de gaten. Alles wegrelativerend.
Na hun de zondvloed
Door Marten (gemeenteambtenaar) op
Het moet toch niet gekker worden. We mogen als Nederland toch nog wel zelf bepalen aan wie wij een uitkering verstrekken. Baas over eigen land heet dat. Weg met Europa. Laat die mevrouw Luxemburg gaan pesten.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Heel juist. Het draait allemaal om geld. Toen de grenzen opengingen voor de Polen verzekerde de toenmalig verantwoordlijk bewindsman Laurens Jan Brinkhorst (partijgenoot van Pechtold) ons dat het wel mee zou vallen met de aantallen Polen die naar ons land zouden komen. Inmiddels zitten met name de grote steden met de gebakken peren en dat alleen maar voor de concurrentie van mensen met zwaar werk, die toch al niet al te veel verdienen. Ik vraag me soms wel eens af of we daarbij opzettelijk om de tuin geleid zijn of dat er sprake is van onnozelheid in de ivoren toren. Het raakt Pechtold en Brinkhorst niet en ze lijken of veinzen geen idee te hebben dat het anderen wel raakt: "Crisis, what crisis"?