of 63966 LinkedIn

Wrang en beschamend

Suïcidale jongeren die maanden op hulp moeten wachten. Kinderen met ernstige eetstoornissen die het voorlopig zonder hulp moeten zien te rooien. Jongeren met een depressie, zichzelf beschadigen, verslaafd zijn, gedragsproblemen hebben en die op ellenlange wachtlijsten staan.

Het is een verontrustend en droevig beeld waar onder meer de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de GGZ en tal van jeugdpsychiaters over aan de bel trekken. De knelpunten zijn er al een tijdje, maar de coronacrisis verergert deze. De financiële tekorten van gemeenten helpen niet mee.

In december is onomstotelijk vastgesteld dat zij een structureel tekort van 1,7 miljard euro op de jeugdzorg hebben. Het kabinet erkent het bedrag, maar komt tot nu toe met geen enkele euro extra over de brug. Wel trekt het een krappe miljard (!) euro uit voor experimenten (fieldlabs) om bezoekers met een negatief coronaresultaat de kans te geven weer eens naar een museum, dierentuin of theater te gaan.

Wrang, beschamend is dit. Iedereen snakt naar vrijheid, naar vertier, naar versoepelingen is het ‘verkooppraatje’ van de initiatiefnemers van de fieldlabs. Iedereen is het thuiszitten ‘spuugzat’. Al die jongeren met ernstige en minder ernstige psychische problemen die op wachtlijsten staan, snakken niet naar vertier, maar naar hulp. Hulp. En zorg. Passend en tijdig. Zodat het leven op zijn minst weer draaglijk( er) en weer de moeite wordt om te leven. Hun ouders idem dito.

 

Het was ‘niet chic’ om als demissionair kabinet, net voor de verkiezingen, grote bedragen voor de jeugdzorg vrij te maken, stelde staatssecretaris Blokhuis (VWS, CU). Binnenlands Bestuur achterhaalde dat minister Hoekstra van Financien (CDA) weigerde zijn chequeboek te trekken – een onderhandelingsresultaat om trots op te zijn. De uitkomst van de arbitrage die gemeentekoepel VNG daarop inzette, volgt in mei. Het is aan een nieuw kabinet dat al dan niet over te nemen.

Maar deze jongeren kunnen daar niet op wachten. Er is nu extra geld nodig. ‘Den Haag’ moet nu de problemen van al die jongeren, de pijn en het verdriet daarover bij hun omgeving willen zien en er voldoende geld voor vrijmaken.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door W.F.Willems (pensioen) op
Wie heeft die diagnoses allemaal gesteld? De maatschappelijkwerksters van het wijkteam zeker.?
Door ouder op
Als iemand met hartklachten naar de dokter gaat word hij direct opgenomen en behandeld. Iemand met suïcidale klachten wordt niet serieus genomen en kan maanden op een wachtlijst staan. Een dergelijke vergelijking wordt nooit in de media gemaakt. Dat komt de beeldvorming niet ten goede.
opdracht voor Den Haag: rechtvaardig budget naar gemeenten, maak landelijk beleid op leefstijl en gezond leven.
Opdracht aan gemeenten: adopteer leefstijl beleid
Door Robin (influencer) op
Bij al die enorme kostenposten (jeugdzorg, wmo, energietransitie, corona-steun, asielzoekers etc., etc.) mag men ook wel eens kijken naar degenen die dat allemaal moeten op hoesten. En dat zijn gewoon de loonslaven, de automobilisten, de huurders en eigenaren van woningen, de energieverbruikers, de gepensioneerden: kortom, allemaal gedweëe mensen die zich makkelijk de kaas van hun brood laten eten met allemaal zielige verhalen...