of 60831 LinkedIn

Maak einde aan hysterie

Wat gebeurt er in Nederland? ‘We’ pretenderen toch altijd zo’n open en tolerant volkje te zijn? Ik zie er de laatste tijd weinig van terug. Sterker: ik begin me steeds ongemakkelijker te voelen en schaam me voor wat er nu in Nederland gebeurt. Ja, ik heb het over vluchtelingen.

Jaren geleden ben ik eens in Syrië geweest. Ik had een bus gemist naar een volgende bestemming en die dag zou er geen bus meer naar toe vertrekken. Het werd al donker. Twee jongens zagen mij en mijn reisgenoot wat ontgoocheld met onze rugzakken staan en namen ons zonder aarzelen mee op sleeptouw. In een minibusje gingen we naar wisten wij veel waar, maar we maakten ons geen zorgen. Terecht, bleek na een uurtje rijden. Allerhartelijkst werden we door de familie van de jongens ontvangen, die beslist niet in de meest comfortabelste woning leefden. Binnen de kortste keren werd ons eten en drinken voorgeschoteld en uiteraard mochten, nee moesten, we blijven overnachten. En als we wilden ook die nacht daarna en daarna. Nee, we spraken elkaars taal niet. Maar met handen en voeten kwamen we een heel eind.

 

Met regelmaat denk ik terug aan die twee jongens, die ons ‘redden’ van het busstation en ons simpelweg meenamen naar huis en hun familie, die als vanzelfsprekend eten en drinken met ons deelden. Zouden de jongens en hun familie nog wel leven, gevlucht zijn en mogelijk in Nederland terecht zijn gekomen? En zich herinneren dat ze ooit twee Nederlanders gastvrij ontvangen hadden?

 

Als ze in Nederland zijn, hoop ik dat zij een warm welkom hebben gehad. Dat gebeurt gelukkig ook nog. Maar in toenemende mate wordt er vuil gespuwd, absurde beweringen als waarheid verkondigd (meisje uit Steenbergen op radio1 journaal: ‘Al die jongens willen ons versieren, dat heb ik op Facebook gelezen’) en geroepen dat Nederland vol zit.

 

KOM OP MENSEN. Ik ben niet zo van de publiekscampagnes, maar volgens mij moet er toch zoiets komen. Begrip moet er zijn (komen, bijgebracht worden) voor de ellendige situatie van de vluchtelingen, hysterische en onware beweringen moeten uit de wereld worden geholpen. Dat kan ‘kwaadschiks’, door ongefundeerde vuilspuwerij via smaadprocessen aan te pakken. Mogelijk dat sociaal bevlogen advocaten daar een rol in kunnen spelen. Maar het kan ook goedschiks. In diverse gemeenten worden, vaak in stilte, hele mooie, hartverwarmende initiatieven genomen. Een schone taak voor gemeenten om die publiekelijk te maken. Werkt nog aanstekelijk ook.

 

Hoe dan ook: het regelen van extra opvang, tijdelijk en permanent, is hard nodig. Maar er is veel meer nodig dan alleen een materiele aanpak.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk (waakzaam burger) op
@Toine Goosens. Stabiliteit wordt ondergraven door het creëren van onrust. Degene die nu roept 'kom in verzet' en daarvoor populariserend de straat op gaat (en laat gaan) zaait vrees en schept een negatieve sfeer. Gevolg: een intolerant klimaat.
Door Jan op
@Toine Goossens. Wilders en Roemer in één adem noemen is pas schandalig. De SP is een fatsoenlijke partij met sociale standpunten, óók wat vluchtelingen betreft. Dat kun je van de PVV (lees: Wilders met aan zijn hand lopende Kamerleden) niet zeggen.
Door Toine Goossens (Toezichthouder gedrag en moraal) op
Er heerst bijzonder veel angst en onzekerheid in Nederland. De staat heeft hard ingegrepen in domeinen waar Nederlanders hun gevoel van veiligheid aan ontlenen.

Dat leidt tot een onstabiele samenleving. Door het samen optrekken van VVD en PvdA komt het niet tot voldoende verzet tegen de chaos die dit kabinet creëert op de gebieden van wonen en sociale zorg. De blabla die Wilders en Roemer ten beste geven jagen die ontwikkeling aan.

De stroom vluchtelingen is de externe bedreiging die alle emotie naar zich toe trekt. Verzet oproepen tegen het externe gevaar. Dictators als Poetin doen dat ook zo.

Tel daar bij op dat ook culturele waarden als Zwarte Piet onder vuur liggen en dat de Nederlandse elite dat toelaat.

In combinatie met het ontbreken van ferme taal van de premier, maar ook van het staatshoofd, over vertrouwen, over compassie en andere bindende deugden, gaan de emoties richtingsloos alle kanten op.

In dat klimaat van onstabiliteit gaan zekerheden snel op de schop. Herstel van die stabiliteit is de belangrijkste politieke opdracht.

Door Bert Valk (gemeenteambtenaar, vrijwilliger in kerk en samenleving) op
Ik ondersteun het verhaal van Yolanda de Koster van harte. Ik ben best realist en zie wat voor ontwikkelingen zich in de samenleving voordoen, maar dat wil niet zeggen dat je daaraan moet toegeven. Gelukkig zijn er ook veel positieve verhalen. Ik kom uit de Zaanstreek en daar is de komst van een tijdelijke opvang locatie vrij gemakkelijk geaccepteerd en zetten vele vrijwilligers uit maatschappelijke organisaties, uit kerken en moskeeën zich samen in om iets voor deze mensen in nood te betekenen. Zo kan het gelukkig ook en daar trek ik me dan maar aan op. Verlies de hoop niet zou ik zeggen.
Door nuance op
Onware beweringen moeten bestreden, noem vluchtelingen daarom geen vluchtelingen als ze uit veilige landen komen.
Door Sjaak op
Feit is - hoewel niet iedereen dat wil inzien - dat de tolerante in Nederland is verminderd. Er is eigenlijk een soort vrees ontstaan voor onbekende situaties en andere mensen. Op zich is dat merkwaardig, omdat veel Nederlanders in hun vakanties juist het verre buitenland opzoeken, en kennelijk graag met vreemde landen en andre mensen en cuilturen in aanrakling komen.
Hoe komt het toch dat wij minder kunnen 'hebben'? Misschien maken wij elkaar bij een verandering wel bevreesd voor iets anders. Met de social media zijn de technische mogelijkheden om al communicerend vrees aan te wakkeren toegenomen. En dan zijn er ook nog 'politici' die hun eigen 'partij' in de 'peilingen zien groeien als zij 'het volk' oproepen om 'in verzet' te komen. Ja, blijf dan maar eens nuchter. En natuurlijk is het mogelijk om nuchter te blijven, het eigen kritische verstand te gebruiken en het hart op de juiste plaats te houden. Dan blijft tolerantie mogelijk, nu en in de toekomst.
Door Anneke Nusselder (buurvrouw van de Ijsselhallen) op
Wat ben ik blij met de tekst van Yolanda de Koster. Ook ik heb als 'toerist' ervaringen van zeer hartelijke ontvangsten door mensen in de wereld die het echt niet breed hebben. Wat een schaamte als je dan merkt hoe we het nu in Nederland doen voor mensen die geen toerist zijn, maar opvang nog veel harder nodig hebben. Als 'buurvrouw' van de IJsselhallen merk ik hoe het goed kan gaan. De opvang in de hallen is absoluut niet ideaal, maar de gastvrijheid zit ook in allerlei andere dingen die je met elkaar kunt doen. En dat levert mooie contacten en plezier op. Daar gaan we echt goed uitkomen met elkaar!
Door Plafond op
Vanzelfsprekend ging de Koster ook weer weg na een kort verblijf bij die twee gastvrije jongens.
Door MRe op
"‘We’ pretenderen toch altijd zo’n open en tolerant volkje te zijn?". Mevrouw de Koster schrijft over een droomwereld. Links Nederland mocht dit graag uitdragen en werd vroeger niet tegengesproken, maar het was een schijnwereld die nooit heeft bestaan. Wen er maar aan en probeer het niet geforceerd steeds maar weer onder onze neus te wrijven.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Maak einde aan hysterie is de titel boven deze column. Was het maar zo simpel. Ik vrees dat het beeld van een open en tolerant volk zoals mevrouw De Koster dat schetst achterhaald is. Het lijkt eerder een tot op het bot verdeeld volk geworden. Het is mijns inziens dan ook een beetje naïef om te denken dat je dat via smaadprocessen tegen vuilspuiterij en het bekend maken van hartverwarmende initiatieven terug kunt draaien.