of 60220 LinkedIn

Maak einde aan hysterie

Wat gebeurt er in Nederland? ‘We’ pretenderen toch altijd zo’n open en tolerant volkje te zijn? Ik zie er de laatste tijd weinig van terug. Sterker: ik begin me steeds ongemakkelijker te voelen en schaam me voor wat er nu in Nederland gebeurt. Ja, ik heb het over vluchtelingen.

Jaren geleden ben ik eens in Syrië geweest. Ik had een bus gemist naar een volgende bestemming en die dag zou er geen bus meer naar toe vertrekken. Het werd al donker. Twee jongens zagen mij en mijn reisgenoot wat ontgoocheld met onze rugzakken staan en namen ons zonder aarzelen mee op sleeptouw. In een minibusje gingen we naar wisten wij veel waar, maar we maakten ons geen zorgen. Terecht, bleek na een uurtje rijden. Allerhartelijkst werden we door de familie van de jongens ontvangen, die beslist niet in de meest comfortabelste woning leefden. Binnen de kortste keren werd ons eten en drinken voorgeschoteld en uiteraard mochten, nee moesten, we blijven overnachten. En als we wilden ook die nacht daarna en daarna. Nee, we spraken elkaars taal niet. Maar met handen en voeten kwamen we een heel eind.

 

Met regelmaat denk ik terug aan die twee jongens, die ons ‘redden’ van het busstation en ons simpelweg meenamen naar huis en hun familie, die als vanzelfsprekend eten en drinken met ons deelden. Zouden de jongens en hun familie nog wel leven, gevlucht zijn en mogelijk in Nederland terecht zijn gekomen? En zich herinneren dat ze ooit twee Nederlanders gastvrij ontvangen hadden?

 

Als ze in Nederland zijn, hoop ik dat zij een warm welkom hebben gehad. Dat gebeurt gelukkig ook nog. Maar in toenemende mate wordt er vuil gespuwd, absurde beweringen als waarheid verkondigd (meisje uit Steenbergen op radio1 journaal: ‘Al die jongens willen ons versieren, dat heb ik op Facebook gelezen’) en geroepen dat Nederland vol zit.

 

KOM OP MENSEN. Ik ben niet zo van de publiekscampagnes, maar volgens mij moet er toch zoiets komen. Begrip moet er zijn (komen, bijgebracht worden) voor de ellendige situatie van de vluchtelingen, hysterische en onware beweringen moeten uit de wereld worden geholpen. Dat kan ‘kwaadschiks’, door ongefundeerde vuilspuwerij via smaadprocessen aan te pakken. Mogelijk dat sociaal bevlogen advocaten daar een rol in kunnen spelen. Maar het kan ook goedschiks. In diverse gemeenten worden, vaak in stilte, hele mooie, hartverwarmende initiatieven genomen. Een schone taak voor gemeenten om die publiekelijk te maken. Werkt nog aanstekelijk ook.

 

Hoe dan ook: het regelen van extra opvang, tijdelijk en permanent, is hard nodig. Maar er is veel meer nodig dan alleen een materiele aanpak.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ambtenaar op
@Alfred: de kosten die in jouw link staan, zijn denk ik het punt niet. Mooi stukje framing. Maar de vluchtelingen blijven en dan begint de financiele ellende pas echt. Want als jij echt alle cijfers op een rij hebt dan weet je ook hoeveel niet-Westerse allochtonen in de WWB komen en blijven. Dat loopt ten eerste meer in de papieren en ten tweede heeft dat een structureel karakter. Die kosten mogen Henk en Ingrid ieder jaar betalen. Hoe lang kun en wil je solidair zijn wanneer jouw bijdrage aan de solidariteit stijgt en je tegelijkertijd ziet dat je er persoonlijk steeds minder voor terugziet.
Door Raphaella (burger en beleidsmedewerker) op
Ik was zelf laatst op een informatiebijeenkomst (als bewoner die binnenkort vluchtelingen in de buurt krijgt) en mij viel op dat de meerderheid van de mensen de vluchtelingen accepteert maar wel (legitieme) zorgen heeft. Deze groep krijgt weinig aandacht in de media want de extremen (zowel links als rechts) zijn natuurlijk veel sexyer. En omdat de politici ook graag in de spotlight staan, bewegen zij zich ook steeds meer naar het ene of het andere spectrum. Ik hoop dat de komende tijd de 'silent majority' (ik hoop tenminste dat het een majority is) niet vergeten wordt in al dit geschreeuw van beide kanten.
Door Edmond van Ooijen (emeritus docent staats- en bestuursrecht en kaderlid FNV) op
De enorme toestroom van migranten vanuit veilige regio's is om allerlei redenen onbeheersbaar en werkt ontwrichtend voor onze samenleving. Die van de (West-)Romeinen is er in 476 na Christus aan ten onder gegaan. Nu is het Europese Avondland aan de beurt. Politieke correctheid noch rechts populisme zal dat proces van totale ontreddering kunnen stuiten. Het heden is een cesuur van twee tijdperken en het is niet anders!
Door lbkoppenol (ondstomstbl) op
Bedankt schrijver artikel
....
Door twee jongens (gastvrij) op
Het positieve beeld van immigratie en de bereidheid om ze op te vangen bestaat alleen bij de linkse media, het is wachten op de grote ontnuchtering..
Door Marjo op
Het verhaal van Yolanda de Koster is mij uit het hart gegrepen. Iedereen die weleens in de 'echte' wereld is geweest weet hoe mensen die werkelijk niets bezitten elkaar toch helpen. Dat is niet links, dat is niet rechts, dat is gewoon menselijk. Ik snap niet waarom medemenselijkheid hier (zie ook weer sommige reacties hieronder) opeens 'links' is geworden en al helemaal niet waarom rechts Nederland zo trots is op meedogenloosheid.
De wereld wordt steeds kleiner. De ellende van de Syriërs wordt daardoor ook (een beetje) onze ellende. Wen daar maar aan.
Door MRe op
@Henk, "Degene die nu roept 'kom in verzet' en daarvoor populariserend de straat op gaat (en laat gaan) zaait vrees en schept een negatieve sfeer.". Weet je nog, de '70 en '80ger jaren toen elke linkse partij hetzelfde riep? Was er toen geen sprake van een 'intolerant klimaat'?. De tegenwoordige linksmens kan niet tegen een beetje serieuze oppositie en roept dan 'populisme' of 'hysterisch klimaat' of erger.
Door Toine Goossens (Toezichthouder gedrag en moraal) op
@ Jan, Kijk nog eens aandachtig terug naar het optreden van Roemer over het dorp Oranje.

@ Henk je draait oorzaak en gevolg om. Wat was er eerder in Duitsland, de maatschappelijke instabiliteit of de opkomst van de nazi's. Overal waar instabiliteit heerst domineren extremisten en boeven.

@ andere Jan, een probleem waar de oplossing de samenleving over verscheurt is per definitie een politiek probleem.
Door Jan (ambtelijk adviseur) op
Het grote aantal vluchtelingen is geen politiek probleem; het is gewoon een probleem. Een vraagstuk waar de politiek geen antwoord op heeft. Daarom schuift men op: Wat enkele maanden geleden onbespreekbaar was, gaat gebeuren. Wat nu nog onbespreekbaar lijkt zal worden overwogen. Roepen dat er een einde moet komen aan de hysterie neemt het probleem niet weg. Daarom kun je dit soort opinieartikelen ook niet echt serieus nemen.