of 63946 LinkedIn

Maak einde aan hysterie

Wat gebeurt er in Nederland? ‘We’ pretenderen toch altijd zo’n open en tolerant volkje te zijn? Ik zie er de laatste tijd weinig van terug. Sterker: ik begin me steeds ongemakkelijker te voelen en schaam me voor wat er nu in Nederland gebeurt. Ja, ik heb het over vluchtelingen.

Jaren geleden ben ik eens in Syrië geweest. Ik had een bus gemist naar een volgende bestemming en die dag zou er geen bus meer naar toe vertrekken. Het werd al donker. Twee jongens zagen mij en mijn reisgenoot wat ontgoocheld met onze rugzakken staan en namen ons zonder aarzelen mee op sleeptouw. In een minibusje gingen we naar wisten wij veel waar, maar we maakten ons geen zorgen. Terecht, bleek na een uurtje rijden. Allerhartelijkst werden we door de familie van de jongens ontvangen, die beslist niet in de meest comfortabelste woning leefden. Binnen de kortste keren werd ons eten en drinken voorgeschoteld en uiteraard mochten, nee moesten, we blijven overnachten. En als we wilden ook die nacht daarna en daarna. Nee, we spraken elkaars taal niet. Maar met handen en voeten kwamen we een heel eind.

 

Met regelmaat denk ik terug aan die twee jongens, die ons ‘redden’ van het busstation en ons simpelweg meenamen naar huis en hun familie, die als vanzelfsprekend eten en drinken met ons deelden. Zouden de jongens en hun familie nog wel leven, gevlucht zijn en mogelijk in Nederland terecht zijn gekomen? En zich herinneren dat ze ooit twee Nederlanders gastvrij ontvangen hadden?

 

Als ze in Nederland zijn, hoop ik dat zij een warm welkom hebben gehad. Dat gebeurt gelukkig ook nog. Maar in toenemende mate wordt er vuil gespuwd, absurde beweringen als waarheid verkondigd (meisje uit Steenbergen op radio1 journaal: ‘Al die jongens willen ons versieren, dat heb ik op Facebook gelezen’) en geroepen dat Nederland vol zit.

 

KOM OP MENSEN. Ik ben niet zo van de publiekscampagnes, maar volgens mij moet er toch zoiets komen. Begrip moet er zijn (komen, bijgebracht worden) voor de ellendige situatie van de vluchtelingen, hysterische en onware beweringen moeten uit de wereld worden geholpen. Dat kan ‘kwaadschiks’, door ongefundeerde vuilspuwerij via smaadprocessen aan te pakken. Mogelijk dat sociaal bevlogen advocaten daar een rol in kunnen spelen. Maar het kan ook goedschiks. In diverse gemeenten worden, vaak in stilte, hele mooie, hartverwarmende initiatieven genomen. Een schone taak voor gemeenten om die publiekelijk te maken. Werkt nog aanstekelijk ook.

 

Hoe dan ook: het regelen van extra opvang, tijdelijk en permanent, is hard nodig. Maar er is veel meer nodig dan alleen een materiele aanpak.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Peter (Beleidsmedewerker) op
Het heeft geen zin om tegen elkaar te gillen op dit forum. Het probleem is dat politici niet regeren maar reageren. Reageren op emoties, reageren op angst. Zo kan het dat het gros van de Nederlanders iets niet wil, maar het toch gebeurt. Laten we dit het probleem van onze democratie noemen. Hoe kan het dat de Denen dit probleem in veel mindere mate hebben? De Denen hebben het probleem grotendeels "opgelost". Zijn Nederlande politici emotioneler? Of leven er in Denemarken minder Yolanda's?
Door Ab (Beleidsmedewerker) op
Als Yolanda vluchtelingen wil helpen dan kan ik daar helemaal niets tegen in brengen. Prima. Maar wel tegen de manier waarop. Asiel is bepaald geen doelmatig beleidsinstrument. Wij helpen een enkeling die toevallig de reisagent kan betalen. Daarnaast helpen wij velen met verzonnen vluchtverhalen, ingefluisterd door de reisagent. Maar die geen echte vluchteling zijn. Wij helpen een heel klein laagje tegen zeer hoge kosten. En met veel nadelen en risico's. De echte vluchteling heeft de middelen en de mogelijkheden niet om hier te komen. Daarom zouden wij hooguit symbolisch aan asielbeleid moeten doen. Stel nu dat het mogelijk was om alle echte vluchtelingen hierheen te halen. Er zijn miljoenen en miljoenen vluchtelingen in de wereld. Onze samenleving is dan snel gedestabiliseerd. Asiel kan hooguit symbolisch zijn. Yolanda, probeer dit vraagstuk op een rationele manier te benaderen en niet vanuit emotie. Yolanda, aan asielbeleid doen is niet echt sociaal, dat is schijn sociaal. Om in ambtelijk jargon te blijven, wij moeten een ander beleidsinstrument kiezen om de doelstellingen te halen. En om het nog ingewikkelder te maken, we moeten ons afvragen welke doelstelling wij op dit willen halen. Waar eindigt onze verantwoordelijkheid voor ruziende stammen in het midden oosten die al eeuwen lang op voet van oorlog met elkaar leven.
Door Gerrit op
Mijn vrees is helaas binnen 3 weken werkelijkheid geworden. De deuren van Europa staan wijdt open. De scharnieren, klinken en sloten zijn allang weggerot. Het paard van Troje vol terroristen bevindt zich reeds onder ons. Welkom in een nieuwe wereldoorlog.
Door Hans op
Zo je bent in Syrie geweest, nou mooi.
Dat je dit soort uitlopende meningen krijgt is logisch vanwege de sterk uiteenlopend standpunten van extreem links en dat rechts daarop reageert. Uit recent Europees onderzoek is naar voren gekomen dat 92% van de Nederlanders het wel genoeg vindt. En als figuren als Alexander Peggol en Hans Spektrui blijven roepen komt u maar ruimhartig, ja dan kom je uiteindelijk uit bij Geart. Het met elkaar zoeken naar een oplossing komt dan niet voor elkaar.
Door dorus op
Ik zou die arabische websites eens gaan lezen hoe onze knuffelvluchtelingen over ons spreken. En daarna bij youtube eens wat flimpjes gaan bekijken hoe het eten op de grond wordt gesmeten omdat ze dat niet motten!
En als je dan toch bezig bent die lijst met oorlogsmisdadigers waar de vluchtelingen zelf op jagen eens bekijken, wellicht is dat die LIEVE vluchteling bij jou aan de keukentafel.

Wie vraagt de mensen in de buurt eens te eten die ook geen cent te maken hebben? Veel nederlanders komen steeds verder in de problemen, terwijl die vluchtelingen roepen WIJ ZIJN NIET ARM, we zijn alleen gevlucht. Nu als ze niet arm zijn, huur dan een kamer in een hotel!
Door van Nes Buursma op
men moest zich schamen alsof het wilde dieren zijn begeleid zelf 2 mannen en neem ze mee uit eten en koffie ,ik ben 82 en vrouw
Door Ambtenaar op
Nou Alfred, wanneer je cijfers in een context plaatst waarvan je vantevoren weet dat ze tot een bepaald beeld zullen gaan leiden (zonder dat die context iets toevoegt aan het totale beeld) dan is het een gevalletje framing.

Ga jij me nu vertellen dat ze NIET door ruim een handvol veilige landen zijn gekomen? Hebben ze gisteren via Scheveningen of Texel ons land bereikt? Nee, dacht ik ook niet.

Tijdelijk hulp bieden lijkt me vanzelfsprekend maar laten we niet de gehele wereldproblematiek importeren want dat zal onherroepelijk leiden tot erosie van ons sociaal stelsel.
Door Alfred op
Hi Ambtenaar, dit zijn feiten in perspectief geplaatst van andere feiten. De cijfers zijn allemaal niet van mij maar van COA, CBS en Rijksoverheid. Ik vind het raar dat je dat framing noemt.

Verder heb je terechte punten; het kost inderdaad geld.
Neemt niet weg dat veel mensen uit Syrie of elders weg gaan omdat ze anders (in het ergste geval) simpelweg dood zijn. Hoe ga je daar dan mee om, afgezien van geld en Henk en Ingrid? Moeten we dat dan laten gebeuren? En kom niet aan met dat ze al uit veilige landen komen. Als we ze daar willen houden kost dat ook geld.
Door Henk (burger) op
Opvallend is dat uit de reacties op deze column duidelijk wordt, dat de geschiedenis zo slecht gekend wordt. De huidige situatie met vluchtelingen die naar Nederland zijn gekomen en onderweg zijn, wordt bijv. qua oorzaak en gevolg vergelegen met Duitsland in de jaren dertig voor wat betreft stabiliteit en onrust. Dat is te bizar voor woorden.
En wie de demonstraties van de jaren 60 en 70 tegen de burgerlijke orde vergelijkt met demonstraties en de oproep van een zeer rechtse politicus in deze tijd vanuit consevatief behoud en burgerlijke vrees, mist een paar inzichten.
Door Gerrit op
Als ze in Syrië zo tolerant waren dan was er ook geen oorlog. Het westen overspoelen met vluchtelingen is een ernstige vorm van terrorisme. Chaos en verdeeldheid zaaien. Zijn we met zijn alle zo stom dat we dat niet inzien??