of 64120 LinkedIn

Beheerst

De decentralisatie Wmo (lichte zorg en ondersteuning) is ‘beheerst’ verlopen, stelt verantwoordelijk staatssecretaris Martin van Rijn (VWS).

Huh? Rechtszaken worden gevoerd tegen gemeenten die zonder pardon fiks snoeien in de huishoudelijke hulp, veel pgb-houders zitten in diepe ellende omdat de uitbetaling van de declaraties via de Sociale Verzekeringsbank (SVB) nog steeds een grote puinhoop is, gemeenten trekken aan de bel omdat ze niet uitkomen met hun gekorte budget en afstevenen op miljoenentekorten en veel hulpbehoevende inwoners weten na ruim drie maanden nog steeds niet bij welk loket ze moeten aankloppen en worden door eveneens onwetende loketmedewerkers van het kastje naar de muur gestuurd.

Beheerst. Welke spindoctor is op het ‘lumineuze’ idee gekomen om de overgang van lichte zorg en ondersteuning naar gemeenten zo te framen? Er zijn geen doden gevallen nee, althans voor zover ik weet. Maar om de transitie beheerst te noemen. Nou, nee. Gehaast, rommelig, houtje-touwtje, her en der chaotisch en paniekvoetballerig zou ik er eerder van maken. Het heeft op het eerste oog echter wel gewerkt, die framing. Diverse media bekopten hun artikel over de voortgangsrapportage hervorming langdurige zorg zelfs met ‘beheerst’, en als het niet in de kop stond, dan stond het wel nadrukkelijk ergens in het artikel.

Het heeft er alle schijn van dat Van Rijn met het gebruik van een pakkende term de rafelige werkelijkheid probeert te verbloemen, in de hoop er politiek mee weg te komen. Uit eigen ervaring weet ik dat beleidsambtenaren – in opdracht van hun bazen – op alle bestuursniveaus vaak op die manier werken. Een andere beproefde tactiek is om de schijnwerpers juist op een onbenullig detail te zetten. In de hoop dat de politiek daar op aanslaat en er geen gedonder over de hoofdlijn komt. Op lokaal niveau lukt dat makkelijker, mede door de afwezigheid van een regionale pers. In Den Haag ligt dat over het algemeen anders. Daar is het meer de vraag wat de bevriende oppositie zich laat aanleunen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.