of 59318 LinkedIn

Wat kun je doen met vijf miljoen?

Om de samenwerking tussen gemeenten, UWV en de uitzendbranche een extra impuls te geven om werkzoekenden met een uitkering sneller aan het werk te helpen heeft de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma een nieuw initiatief gelanceerd. Voor de 35 arbeidsmarktregio’s die ons land rijk is, heeft zij een budget van vijf miljoen euro beschikbaar gesteld.

Een aanjaagbudget dat partijen moet stimuleren met elkaar naar nieuwe samenwerkingsvormen te zoeken om werkzoekenden uit de bijstand en WW te halen. Een goed initiatief vind ik, waar nog veel meer uit te halen valt voor gemeenten.

 

Want gemeenten staan voor een grote uitdaging hun dienstverlening voor werkzoekenden en werkgevers in te richten om meer mensen uit de uitkering en aan het werk te helpen. En nog niet alle gemeenten zijn zich bewust van de mogelijkheden die UWV samen met de uitzendbranche en werkgevers kunnen bieden. Arbeidsmarktregio’s kunnen voorstellen indienen waarin gemeenten, UWV en uitzendbureaus samen werken. Naast direct matchen kunnen uitzendorganisaties helpen bestanden van werkzoekenden te screenen op geschiktheid om te bekijken welke werkzoekenden direct bemiddelbaar zijn. Maar ook cv’s van werkzoekenden helpen verbeteren en ze te plaatsen op de vacaturesite www.werk.nl van UWV. Het doel is vele duizenden cv’s van voornamelijk gemeentelijke werkzoekenden uit de uitkering te ontsluiten en 3.000 plaatsingen te realiseren.

 

Ik geef u een voorbeeld uit de praktijk. Het Werkgeversservicepunt in een grote gemeente in het midden van het land plaatst sinds 2010 werkzoekenden van gemeenten (bijstand) en UWV (WW, Wajong) bij werkgevers. Het Werkgeversservicepunt is een gezamenlijk initiatief van UWV en de gemeente. Om snel meer cv’s op werk.nl te plaatsen wordt met de subsidie een extra medewerker in het Werkgeversservicepunt ingezet. Deze moet ervoor zorgen dat alle kandidaten goed geïndiceerd en ingeschreven worden bij UWV. Deze medewerker komt uit het uitkeringsbestand van de gemeente en komt in dienst van het uitzendbureau. De target voor de nieuwe intercedent is tot januari 2014 minimaal 90 extra plaatsingen te realiseren van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

 

UWV werkt al langer samen met de uitzendbranche. Uitzendwerk biedt vaak een opstap naar werk, vooral voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt zoals arbeidsgehandicapten, ouderen en langdurig werklozen. UWV onderzocht recentelijk de werkzekerheid van uitzendkrachten, omdat veel werkzoekenden met een WW-uitkering via een uitzendbaan aan het werk komen. Van beide groepen is rond de 70 procent na twee jaar nog aan het werk. Voor de zekerheid om een baan te behouden maakt het vrijwel niets uit of mensen via een uitzendbureau aan de slag gaan of met een tijdelijk contract. Werkzoekenden doen daarnaast werkervaring op en zien hun kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk vergroten.

 

Ik hoor u denken, hoe kan mijn gemeente meedoen? Heel eenvoudig. Zoek samenwerking met uw regionale UWV-kantoor, de uitzendbureaus van de ABU en (minimaal) een collega gemeente en meld uw project aan bij de Programmaraad. Via www.samenvoordeklant.nl vindt u meer informatie. Maar ik help u uiteraard ook graag op weg en hoop op een prettige samenwerking.

N.B. Aanvullling d.d. 10 april 2013: Het programma staat uiteraard open voor alle uitzendbureaus.

 

Bruno Bruins

Meer columns van Bruno Bruins vindt u hier.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Mejo Huizer (Brancherakker) op
Heer Bruins,
U schrijft en communiceert heel wat af laatste tijd. Mensen reageren daar vaak serieus op, zoals hieronder.
Het zou van echte communicatie getuigen als u tenminste de moeite neemt daarop te reageren.
Als een echte 'heer van stand, als u begrijpt wat ik bedoel?'!
Door danny (werk zoekende bij uwv werk.nl) op
ze zitten maar te hameren op uitzendbureau,s ga bij echt bedrijf werken waar kan leren en werken.en niet na een jaar weer bij uwv mag in schrijven omdat ze niet meer nodig hebben.of niet (meer)willen betalen.ga voor Kwaliteit bedrijven
Door gijs op
Een gemiddelde bestuurder in het bankwezen kan hiervan 1 jaar leven. Daar gaat het met bakken eruit.
Door Sanne (Ervaringsdeskundige) op
Uitzendbureaus doen niets voor werkzoekenden met een vlekje (weinig werkervaring, beperkingen, etc.).Positieve uitzondering zijn de gespecialiseerde uitzendbureaus, zoals Sentor Intercedents of Presenior.
Het wordt tijd om aan (m.n.) bijstandsgerechtigden zelf te vragen: hoe denk jij aan het werk te komen en wat zou je daar voor nodig hebben.
Er wordt altijd "over" hen heen besloten en daarbovenop worden zij ook nog eens betiteld als "lui"en niet werkwillig. Terwijl de maatschappij hen juist het idee geeft, dat ze niet meer meetellen.

Een ander item wat hier vergeten wordt, is dat bijstandsgerechtigden alle inkomsten verrekend zien met de uitkering. Hoe demotiverend!! De wettelijke regeling, die een deel van het verworven inkomen vrijlaat, gaat in veel gevallen niet op; zeker niet bij uitzendwerk.
Het zou mw. Klijnsma sieren om deze regeling te verbeteren, zodat ook financiële voordeel van werken gevoeld kan worden!!
Want dat wordt altijd vergeten: naarmate je langer in de WWB zit, ontstaan er behoeften die omwille van het uitkeringsbudget niet vervuld kunnen worden. Als je enig financieel voordeel hebt van werk kunnen deze behoeften wel vervuld worden.
Ook kan met het financiële voordeel het maandbudget weer op orde gebracht worden. Ook zo kun je WWB-ers motiveren om aan het werk te gaan, ook met tijdelijk werk..
Door Marjolein Hins (social innovator) op
En ik mis ook alle werving & selectiebureaus en overige arbeidsbemiddelaars of arbeidsmarktprojecten met relaties naar werkgevers..... 't is duidelijk dat het speelveld niet compleet is.

Precies waarom het belangrijke deel van de vernieuwende inzichten en innovaties niet worden meegenomen, die zitten namelijk in de realiteit van de markt, die nog niet op het arbeidsmarkt en econmiespeelveld zijn aangesloten.
Door Piet Meij (Hoofd Sociaal Economische Zaken) op
Beste Bruno Bruins, in de laatste alinea geeft u aan dat het moet gaan om uitzendbureaus van de ABU. Hiermee zet u 875 uitzendbureaus die zijn aangesloten bij de NBBU buitenspel. Wat is dit voor onzin??
Door Jets (Beheerder websites St Internetwerkt) op
Ik blijf de naam geweldig vinden, Bruno Bruins, maar eigenlijk alleen maar omdat ik dan steeds aan Olivier B Bommel moet denken. De entourage van de arbeidsmarkt zou zo maar een deel van Marten Toonder geweest kunnen zijn.
Bruno zou daarin de baas zijn van het bedrijf 'samen voor ons eigen' een heel groot bedrijf, dat haar werkzaamheden zal uitbesteden aan 'Super en Hieper' en Bommel zou zeggen "Hier ligt een mooie taak".

"Hoe vreselijk is dit alles" als je bedenkt dat er 800.000 mensen een baan zoeken en er circa 100.000 banen te vergeven zijn. Het UWV is er om mensen een uitkering te verschaffen, meestal is daar premie voor betaald en er zijn heldere regels. Natuurlijk wil men zoveel mogelijk mensen aan het werk, want de bodem van de schatkist is in zicht. Waarom nu weer 5 miljoen stoppen in een 'dweilploeg' die ziet dat de kranen wagenwijd openstaan.

Bruno biedt hier gemeenten aan om mee te dweilen met het UWV, terwijl ze net in honderd gemeenten afscheid namen van elkaar. Nee Heer Bruins, er is moed en nieuw inzicht nodig. "Samen voor de klant", "arbeidsmarktregio's" het zal wel, maar de gemeenten worden verantwoordelijk voor de arbeidsmarkt, die moeten daar de handen uit de mouwen steken, verantwoordelijkheid nemen voor werkzoekende burgers.
Zeker als die burgers ook nog eens met initiatieven komen. Zo hebben wij slechts een paar duizend euro's nodig om een 'nieuw soort arbeidsmarkt' uit te vinden.

Daar waar u CV's gaat tellen is alleen werkgelegenheid voor de 'tellers'. Banen creëren zit niet in het pakket van het UWV en laat daar nou de meeste behoefte aan zijn!

"Tom Poes verzin een list"