of 61869 LinkedIn

Stoppen met roken? Gemeente, geef het goede voorbeeld!

Nu het einde van het jaar nadert en de goede voornemens dichterbij komen, is het een goed moment om stil te staan bij een de grootste en gevaarljkste verslaving van deze tijd: roken. Jaarlijks sterven er 20.000 mensen in Nederland als gevolg van roken en meeroken. Gemiddeld sterven rokers 10 jaar eerder. Daarmee is roken veruit de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte en veroorzaker van zorgkosten.

Iedere dag beginnen in Nederland ruim 100 jongeren met roken. De helft van deze kinderen zal zijn of haar verdere leven blijven roken. De kans is aanzienlijk dat zij vroegtijdig ziek worden en eerder komen te overlijden. Als we ernstige en veel voorkomende ziektes zoals hart- en vaatziekten willen terugdringen, vraagt dat om een stevige aanpak om het aantal rokers terug te dringen. Daarom heeft de gemeente Amsterdam onlangs het tabaksontmoedigingsbeleid vastgesteld om te voorkómen dat jongeren gaan roken en stimuleren dat mensen stoppen met roken.

 

Het zou niet normaal moeten zijn dat jongeren opgroeien in een omgeving waarin roken nog altijd wordt geaccepteerd en toegestaan. We willen een maatschappij waarin ieder kind dat vanaf 2017 wordt geboren volledig rookvrij én meerookvrij kan laten opgroeien. Dat betekent bijvoorbeeld rookvrije schoolterreinen. Het schoolterrein is een plek waar veel jongeren experimenteren met roken. Maar ook rookvrije kinderspeelplaatsen en rookvrije sportvelden. Meer dan de helft van de Amsterdamse jeugd sport bij een sportvereniging en brengt daar een deel van de tijd door. Vaak wordt er buiten nog gerookt, langs de lijn, op de tribune en op het terras. Met het rookvrij maken van de omgeving waarin kinderen opgroeien wordt een norm neergezet dat roken niet normaal is.

 

Dit zijn maatregelen die raken aan de keuzevrijheid van mensen. Maar het belang van jongeren die vrij en gezond kunnen opgroeien weegt zwaarder dan een eventueel ervaren inperking van de vrijheid om ongezond te leven.

 

De helft van de rokende Amsterdammers geeft aan te willen stoppen met roken. De gemeente gaat hierbij ondersteunen. Met specifieke aandacht voor minima, omdat de gezondheid van deze groep achterloopt in vergelijking met de rest van Amsterdam. In deze groep wordt relatief veel gerookt en is stoppen één van de belangrijkste maatregelen om de gezondheid structureel te verbeteren.

 

Als je anderen vertelt hoe het moet, moet je natuurlijk ook zelf het goede voorbeeld geven.  

Alle gemeentegebouwen zullen uiterlijk zijn vanaf 2017 rookvrij zijn. Medewerkers die graag willen blijven roken, dienen dat buiten het terrein van het gemeentelijk gebouw te doen, op minimaal 20 meter afstand (dus niet alleen vanaf de ingangen). Deze afstand wordt aangehouden omdat het roken bij ingangen of elders dichtbij het gebouw een slecht visitekaartje is voor de gemeente. Daarnaast krijgen alle rokende werknemers, gratis online stoppen met roken ondersteuning. Gebleken is dat de kans op succes verhoogd wordt als rokers gebruik maken van stoppen met roken ondersteuning.

 

Ik roep alle gemeenten in Nederland op, voor zover ze dat nog niet doen, om het voorbeeld van Amsterdam te volgen en zich aan te sluiten bij het initiatief van de Alliantie Rookvrij Nederland.

Zo kunnen we ervoor  zorgen dat kinderen die vanaf 2017 geboren worden volledig  rookvrij én meerookvrij op kunnen groeien. Dat vind ik nou eens een goed voornemen!

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door René (gemeente ambtenaar) op
Als de overheid werkt aan verminderde regelgeving en de samenleving niet langer wil betuttelen, waarom geeft ze dan niet zelf het goede voorbeeld. Waarom zouden ambtenaren niet mogen genieten van de genotsmiddelen die de natuur sinds mensenheugenis voortbrengt.
"Een tevreden roker is geen onruststoker" daar kan het calvinistische Alliantie Rookvrij nog wat van 'opsteken'.
Door Adrie (manus van alles) op
Gaan de marktlui op waterlooplein leuk vinden als alle rokende ambtenaren op 20 mtr afstand van het stadhuis onder een marktkraam gaan staan roken. En gaan wij de rokende marktlui die tegen het gebouw staan wegsturen? Succes.
Door de jong op
Roken zorgt juist voor lagere zorgkosten. Dit omdat juist de dure jaren van zorg vervallen. Waardeloos argument voor de discussie.
Door D. (adviseur) op
prima advies; roken verbieden en drugs legaliseren. Nee we snappen het! En wie betaalt de tabaksbelasting?
Door willem op
Fout, roken is geen keuzevrijheid.
Roken is een vaak op manipuleerbare leeftijd door na-aperij ontstane verslaving.
Oplossing: Rookverbod in het gehele openbare leven.
Urineren (normaler dan rook inhaleren) in het openbaar wordt beboet.

KoosZ, wat dacht je van 5 minuten in de file achter een dieseluitwalmende truck uit Polen met daarbij nog eens een peuk in je mond? Niet of/of maar en/en hé?
Door Ra op
@Koos
Geef Paul een kans, hij is ook voor schone auto's, wie niet..?
Door KoosZ op
5 minuten in de file achter een dieseluitwalmende truck uit Polen of een ander Oosteuropees land is slechter voor je gezondheid dan een jaar kettingroken. Maar in plaats van minder worden het er steeds meer, Van der Velpen !
Door Ra op
lol @ rokers bij ingangen, inderdaad een slecht plaatje..