of 62812 LinkedIn

Rutte, Kamp en De Krom bedrijven pure propaganda

Premier Rutte doet het signaal dat er steeds meer armen komen af met bewering dat er geen sprake is van armoede. Minister Kamp en Staatssecretaris De Krom roepen alsmaar dat er werk genoeg is in Nederland en dat mensen daar op af moeten. Door deze beelden op te roepen ontkennen ze de werkelijkheid van mensen. In plaats van te besturen op basis van cijfers, bedrijven ze propaganda.

Afgelopen zondagmorgen zijn veertig vrouwen en mannen bijeengekomen in de studio van de lokale omroep. Ze komen uit alle dorpen van onze gemeente. Er wordt een lied opgenomen voor een glazen huis actie om een speelgoedbank op te richten. Zo zorgt de samenleving ervoor dat kinderen uit arme gezinnen in onze gemeente af en toe speelgoed kunnen kopen en gewoon mee kunnen doen met de rest. Dat is het antwoord dat mensen geven op het beeld dat premier Rutte oproept over armen: ze zijn er niet in Nederland en in plaats van hen iets te geven moeten deze niet-bestaande mensen zichzelf maar zien te redden. De mensen in de samenleving zien dat anders. Zij sluiten hun ogen niet voor de werkelijkheid. Zij weten maar al te goed dat er huishoudens zijn die niet rond kunnen komen en dat de meeste leden van die huishoudens niet zelf voor zo’n situatie hebben gekozen. Dat laatste geldt zeker voor kinderen. Het lied dat met verve (en geduld) wordt ingestudeerd, roept mensen op om de handen ineen te slaan en alle kinderen te laten ervaren dat ze deel uitmaken van een samenleving die niet accepteert dat er in een rijk land kinderen zijn die in armoede moeten opgroeien.

 

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) komt met cijfers over armoede in Nederland en signaleert dat de armoede toeneemt. Rutte reageert met te stellen dat er in Nederland helemaal geen armoede is. Er zijn mensen die moeite hebben om rond te komen… dat wel… maar armoede…. nee, Rutte gebruikt dat woord niet voor situaties in Nederland. Het is alsof staatssecretaris Louw de Graaf terug is van weggeweest. Deze hield gedurende de jaren tachtig van de vorige eeuw stug vol dat armoede een situatie is die in Afrika voorkomt, maar niet in Nederland. Het heeft de anti-armoedebeweging meer dan tien jaar gekost om dat bestuurdersbeeld te corrigeren. Pas in 1995 gaf het kabinet met de nota ‘De andere kant van Nederland’ toe dat er ook in het eigen land sprake was van armoede. Nu kruipt Rutte opnieuw terug in de bestuurderswereld en keert hij de leefwereld van meer dan een miljoen medeburgers de rug toe. Sommigen vinden het van lef getuigen als een premier de cijfers van het SCP gewoon ontkent. Ik noem dat geen lef. Het is eerder doortrapte propaganda om te rechtvaardigen dat het kabinet een beleid voert dat ‘de andere kant van Nederland’ flink doet groeien.

 

Hetzelfde gevoel kreeg ik bij de demonstratie ‘Armoede werkt niet’ die zaterdag 10 december plaats vond in Den Bosch. Staatssecretaris De Krom hield de duizenden mensen in de Brabanthallen voor dat hij niet accepteert dat mensen thuis werkloos op de bank gaan zitten, terwijl er zoveel vacatures zijn in Nederland. De actievoerders in de hal protesteerden juist tegen het feit dat deze staatssecretaris mensen in de sociale werkvoorziening hun werkplek afneemt. Sommigen vonden dat de staatssecretaris lef toonde met deze boodschap. Ik denk dat hij ofwel niet weet in welke situatie mensen verkeren ofwel pure propaganda zit te bedrijven. Hetzelfde geldt voor minister Kamp die denkt dat uitkeringsgerechtigden door te verhuizen wel werk kunnen krijgen. Iedere keer opnieuw wordt het beeld opgeroepen dat het de schuld van mensen zelf is dat ze werkloos zijn, moeten leven van een uitkering of een arbeidshandicap hebben. De veertig mensen die op een zondagochtend een lied zingen over de handen ineen slaan, weten beter. Zij willen mensen in nood concreet helpen en spreken daartoe niet deze mensen verwijtend of dreigend toe, maar ze richten zich tot de samenleving en roepen deze op tot solidariteit. En waarom? Omdat ze beseffen dat het in ieders belang is als alle mensen in de samenleving meetellen en kunnen meedoen. Dat vraagt actie van de samenleving! Het zou Rutte, Kamp en De Krom sieren als ze daar wat meer oog voor kregen. Goede bestuurders kijken niet weg van mensen, maar zien om naar mensen!

 

Raf Janssen

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.