of 59250 LinkedIn

Omdenken

We zijn een wereldreis aan het maken in het sociale domein. We zijn vertrokken uit een wereld waarin we op basis van indicaties – per wet -  exact vaststelden waar een individuele cliënt, op grond van de verordening, recht op had.

Wij zijn op weg naar een wereld waarin mensen uit een wijkteam onderzoeken wat iemand nodig heeft: Van formulieren met kleine lettertjes naar keukentafelgesprekken. Na 1 januari 2015 erkennen we dat elke vraag anders  is en dus ook om een ander antwoord vraagt. Maar makkelijk is dat niet. Maatwerk is de nieuwe norm maar in onze wereld van kadernota’s, indicaties en verordeningen bestaat maatwerk niet. Sterker nog, maatwerk noemen we precedenten en dat is bestuurlijk  vloeken in het gemeentehuis. En zo zijn we feitelijk bezig de bureaucratie opnieuw uit te vinden. De drie decentralisaties vragen om dit omdenken. Berthold Gunster bedacht deze term, die staat voor het van een probleem een feit maken en daarmee een nieuwe mogelijkheid te creëren.
 

Een concreet voorbeeld daarvan uit de praktijk van een sociaal wijkteam. Een vrouw, voormalig sekswerker en drugsgebruiker, met een langdurig GGZ verleden. Staat nu weer stabiel op haar voeten, op het punt om een participatiebaan te beginnen in een verzorgingshuis. Een resultaat dat alleen bereikt kon worden met veel investering van tijd, energie en middelen. Het sociaal wijkteam als verbinder van een reeks van instellingen en regelingen. Bijna is alles rond, en dan opeens een kink in de kabel. Een nog openstaande zwart-rijden-boete van zeven jaar geleden blokkeert de noodzakelijk schuldhulp. Hoe geven wij het wijkteam de ruimte om te kiezen voor een hanteerbare oplossing? Alleen met omdenken kan uit deze impasse worden gekomen.


In de nieuwe wereld van het sociale domein geldt N=1. Elke vraag is anders. De drie decentralisaties nodigen professionals uit nieuwe mogelijkheden te creëren door om te denken. Relevante zaken meer in de eigen invloedssfeer te trekken. En daarbij gaat het niet om te doen wat mogelijk is, maar om mogelijk te maken wat nodig is.

 

Han Noten

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Johannes (ambtenaar) op
Ja dat is het probleem, nog meer nota's, beleidsstukken enz. Het wordt er niet makkelijker op. Een nota kan ook op een A'4 tje. Wie leest er van die vuist dikke beleidsstukken ( niemand) Pragmatisch oplossen, zonder allerlei overleggen waar niemand iets mee opschiet.
Door Jeroen de Blijker (journalist) op
Teams,sociaal,toeleiding,ggz moeten zich bezig houden met bewoners die echt hulp nodig hebben dit geldt ook voor de gemeenten.
Niet bij iedere burger die je uit mag zoeken als doelwit of wilt irriteren omdat hij je persoonlijk niet aanstaat.Kijk naar jezelf je eigen gedrag waarom je dit doet en ga voornamelijk in op hulpvragen.
Zorg,jeugd,geldproblemen,verslavingen,duidelijk verwarde personen etc die bij jullie aankloppen.
Geen nare zieke verhalen verzinnen bij zelfredzame zelfstandige mensen en deze ongevraagd wat aan doen gewoon omdat je het mag want dan moet je toch echt zelf hulp gaan zoeken.
Dat is ziek. Het verhaal van de mevrouw uit het verhaal vind ik mooi en meneer Noten betaal gewoon haar rekening.Vandaag nog die rekening is geen probleem help haar. 2016 moet een verstandig jaar worden want 2015 was echt een flop.
Ook in Dalfsen.
Door Mieke op
De teams waar dhr. Noten mee van doen heeft betreffen ggd Ijsselland en Dimence etc.
De handreiking gegevensuitwisseling kennen deze instanties niet.
Wij denken toch echt door onze ervaringen dat dhr. Noten moet omdenken en officiele maatregelen moet nemen tegen deze teams zoals het een burgemeester betaamt.
Uw eed en de integriteit verplichten u daar toe.
U moet wel de realiteit blijven zien.
Door Frank Veenstra op
Waar komen al die mooie verhaaltjes uit de wijkteams toch vandaan ?
Van de teampjes zelf ?
Ga eens op onderzoek uit meneer Noten.
Ze worden steeds neergezet als lieve goede reddende engeltjes.
Wij zien alleen maar pestende criminele bengeltjes.
Deze teams altijd samen in groepsverband kennnen geen enkele regel en de wet al helemaal niet dus maakt het niet nog erger.
Ze vernederen, kletsen,zijn achterbaks,overdrijven heel erg,zijn bezitterig,zitten aan ons door alles wat ze mogen en ze zijn niet te vertrouwen
En betaal die boete gewoon voor die vrouw.....kom op zeg ! Dat verdient ze !
Het zijn geen fijne types in die onserieuze teams.
Door Carla op
In de eerste 2 reacties krijgt Han Noten zwaar op zijn kloten.
Terecht, het holle gezwets van deze burgemeester en senator (stapelen van functies is geen enkel probleem bij de PvdA) doet pijn aan oren en ogen.
Door Jhr, van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger ) op
Leeg gezwets van een moderne regent. Ik sluit me aan bij Jan Timmers. Waar duizenden mensen hun werk krijwt raken en tienduizenden andere hun thuiszorghulp en aanspraak, daar zevert een regent wat over één persoon die ze dankzij hun ego een betere toekomst hebben kunnen geven.Het is typerend voor de tijd. Het scheelt zo veel tijd en geeft meer plezier om de media zoveel mogelijk te mijden.
Door Jan Timmers (pensionado) op
Wat een leeg verhaal over de puinhoop die op dit moment de thuiszorg is. Als architect van dit "sociaal domein"zal Noten blijven volhouden dat het een uitstekend plan is en "noodzakelijk"vanwege de zorgkosten. Feit is dat blijkbaar bezuiniging op hulp aan de zwaksten in de samenleving voorop heeft gestaan en niet een verbetering van de zorg die we al beschaafde samenleving aan deze mensen zouden moeten geven. Noten gaat volstrekt voorbij aan de misselijk makende praktijken die een heleboel gemeenten nu toepassen om te korten op hoognodige hulp aan thuiswonenden. Met dank aan zijn PvdA die verantwoordelijk is voor absurde korting op die hulp in een van de rijkste landen van de wereld, waar opvallend genoeg er nog steeds een toename is van miljonairs (hoezo crisis?) die een steeds groter aandeel hebben in het totaal aan bezittingen in Nederland. Ten koste van wie, meneer Noten? Meedogenloos wegkijken bij de ware kern van problemen is blijkbaar usance in de PvdA.