of 60156 LinkedIn

Hondenbelasting

Onlangs is er een petitie begonnen over de hondenbelasting. Die moet worden afgeschaft. Want de opbrengst gaat niet naar opruimen van hondenpoep of zo, maar wordt verjubeld in de algemene middelen. En dat is niet eerlijk.

De hondenbelasting is een bloempje van Catherina. Toen deze tsarina in haar zomertuin stuitte op een prachtige bloem, zette ze er een wacht bij ter bescherming. Het werd winter, zij trok naar haar Winterpaleis. Maar de wacht bleef staan. Orders van de tsarina. Na verloop van tijd wist niemand weer waarom er op die gekke plek een wacht stond, maar hij bleef.  

 

De hondenbelasting is een van de oudste lokale heffingen, al in de Middeleeuwen ingevoerd in de steden. Wat was het geval? Honden vraten de warmoestuinen op, destijds overal midden in stad. En ze verspreidden hondsdolheid. Bovendien had je hondenkarren, dus het had ook iets met transport. Daarover werd al tol geheven, dus… Bovendien waren de eigenaars van honden meestal mensen die het konden lijen. Kortom, reden te over.

 

Destijds ging het naar grootte: als het een grote hond was, betaalde je belasting, voor een kleine ging je vrijuit. De belastinginners hanteerden een ijzeren beugel om de honden te meten. Kon je hondje ongehinderd door de beugel lopen, dan was je belastingvrij. Vandaar de uitdrukking ‘door de beugel kunnen’.

 

Warmoestuinen en hondenkarren zijn vergaan maar het hondenbelastingbloempje bleef bestaan. Het kwam later in de Gemeentewet (1848) terecht en staat er nog steeds in. De opbrengst was en is niet gebonden aan een bepaalde taak of dienst, zoals poep opruimen. Net zoals de opbrengst van o.a. de onroerende zaakbelasting gaat het gewoon naar de algemene middelen. Die gaan op aan plantsoenen en andere nuttige werken. Dit, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de afvalstoffenheffing. Dat is geen ‘zuivere’ belasting maar een retributie, een bijdrage aan de kosten van de vuilophaal.

Enfin.

 

Het argument van de petitioniers dat gemeenten maar wat kunnen aanrotzooien met de opbrengst, vind ik armoedig. Beter argument vind ik dat honden tegenwoordig een groeiende sociale functie hebben. Zie blindegeleide- en andere hulphonden voor mensen met een beperking, maar ook maatjes voor gezinnen, alleenstaanden of bejaarden die in beweging blijven bij het uitlaten van hun beestje. Vaak worden honden gehouden juist door mensen met een kleine portemonnee. Dus dit bloempje kan weg. Maar laat wel de echte bloempjes bloeien, dát dan weer wel!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Evert (adviseur) op
Hondenbelasting is een noodzakelijk kwaad. Voor mensen die consequent hun rotzooi niet opruimen. Voor al diegenen die hun hond op je afsturen en dan roepen 'hij doet niks' hoor!'. Voor de keren dat ik door een hond van mijn fiets ben gereden. Daarbij maakt het helemaal niet uit waar dat geld naartoe gaat. Het is gewoon een terechte asocialiteitsheffing. Het alternatief is afschaffen, eigenaren dwingen hun 2,5 miljoen honden op eigen grond te laten lozen, op straat alles opruimen en hun beesten muilkorven.
Door Roald op
Meneer geennaam, als u geen zin hebt om te praten, geen zin hebt om uw naam prijs te geven, reageer dan niet.
Door Maarten (Adviseur) op
Alleen hondenbelasting heffen is niet zuiver. Andere huisdieren ontlasten zich ook in de openbare ruimte. Denk aan katten, duiven, paarden enz. De irritatie over hondenpoep op straat begrijp ik, maar om nu belasting te heffen om dit op te ruimen. Nee, liever een hoge boete voor de eigenaar die de hondendrol niet opruimt!
Door wjb je bent een hond van een kerel (Kakker) op
laat gemeenten eerst eens aantonen waar ze het geld voor gebruiken ipv miljarden zoek te maken op jaarbasis.

daarna kunnen we praten met ambtenaren, daarvoor heeft geen zin
Door WJB (adviseur) op
Hondenbelastingbloempte of niet is niet relevant. Laat de eigenaren van al die honden alsjeblieft belasting gaan en blijven betalen. Wij mensen betalen allemaal zuiveringslasten om het water te reinigen van o.a. onze plas en onze poep. Dat is een fantastisch systeem waar we terecht trots op mogen zijn en waar de waterschappen een groot compliment voor verdienen. En al die honden maar op straat pissen en kakken, zonder dat dat gereinigd wordt. Laat de hondenbelasting met een flinke verhoging door alle gemeenten in Nederland geheven worden en besteed de opbrengst aan de reiniging van hondenuitwerpselen. Het argument van de sociale functie van de hond is in dit perspectief niet aan de orde en leidt af van het vraagstuk waar het hier om gaat: sociaal gelul. Op naar de invulling van de 'vervuiler betaalt', ook voor de hond!!!