of 59821 LinkedIn

Handelshuis eredivisie

Als liefhebber van de balsport heb je een geldig excuus om zo nu en dan naar het stadion te gaan. Je loopt de kans om een speler te zien die iets kan wat andere spelers niet kunnen. Een goal maken uit een onmogelijke hoek, een niet te missen voorzet geven of als het per se nodig is de tegenstander (vijand) een doodschop verkopen.

Zo’n speler was bijvoorbeeld de voor Ajax uitkomende Luis Suarez, een bijtgraag pareltje uit Uruguay. Wat hij liet zien, grensde aan het ongelofelijke. Een razendsnelle passeerbeweging, de bal een paar keer achter elkaar opwippen; een feest om naar te kijken.

 

En dus heeft Ajax deze Luis Suarez voor een enorm bedrag van de hand gedaan aan Liverpool.

 

Nu vertel ik geen mens iets nieuws als ik de voetbalsport beschrijf als het grootste handelshuis van Europa. Ik geloof niet dat er, zoals vroeger ene Abe Lenstra, nog spelers rondlopen die van plan zijn om hun club trouw te blijven. En zelfs Abe verruilde ooit Heerenveen voor Sportclub Enschede. Zodra een speler delen mag in de miljoenen die er aan zijn transfer verbonden zijn, laat hij over zijn vertrek bij die club geen gras groeien. Zo heeft Bayern München met namaaktranen in de ogen afscheid genomen van zijn aanvoerder Mark van Bommel.

 

Ik kan het ook niet helpen, maar het zaterdagse en zondagse genoegen van het uurtje Studio Sport wordt er op deze manier niet groter op. En als de clubs er helemaal niet meer uitkomen is er altijd nog wel een gemeente die ze van ons aller belastingcenten bij wil springen. Maastricht redt het zeer modale MVV. Van Almere via Nijmegen, tot Tilburg en Breda aan toe, tasten gemeenten in de buidel.

 

Op zichzelf zijn dat processen waar vraagtekens bij zijn te stellen. In Amsterdam wil burgmeester Eberhard van der Laan juist graag dat de clubs voor de kosten opdraaien, verbonden aan de absurde maar blijkbaar noodzakelijke politiebegeleiding. Volledig mee eens. Als clubs per se willen dat ze door hooligans toegejuicht worden, hoeft de burger daar toch niet voor op te draaien. Gemeenten vinden te vaak dat het belangrijk is om een elftal in de eredivisie te houden. Maar als we op de gemiddelde NAC-NEC mogen afgaan geloof ik niet dat er aan het spel op de groene mat nog veel eer te behalen valt.

 

Het enige bezwaar is dat er in het moeizaam overeind blijvende geval van de Nederlandse Eredivisie steeds minder te genieten valt. Als alle goede spelers afscheid nemen, moeten de toeschouwers zich met de tweede rang behelpen. Nu al staan de uitslagen bij voorbaat al vast. Feyenoord verliest. Twente wint. PSV ook. Ajax soms. Het staat bij wijze van spreken nu al vast dat Maarten Stekelenburg, de keeper van Ajax, het volgende seizoen onder de lat staat bij Manchester United, als opvolger van de oude Edwin van der Sar. U kan het mogelijk weinig schelen dat het voetbal achteruit holt. Maar mij als liefhebber gaat dat aan het hart.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht