of 63966 LinkedIn

Grenzeloos CJIB

Niet de meest geliefde organisatie: Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Het boetekantoor van Nederland verwerkt dagelijks enorme aantallen. Het CJIB heeft al navenant veel bevoegdheden om die boetes te innen. Met hun meest recente troef overspeelt het CJIB echter zijn hand. Ook voor het innen van boetes zijn grenzen.

Bijna iedereen heeft het wel een keertje meegemaakt, een verkeersboete. En laat ik voorop stellen, die boetes zijn nuttig. Ze houden ons op het rechte pad. Maar pas op als je niet op tijd betaalt. Dan gaat die boete in een razendsnel tempo omhoog. Het is een ware incassokostenverdriedubbelaar.

Neem mevrouw Stienissen, alleenstaande moeder. Met een snorfiets die ze gebruikt om naar haar werk te kunnen. Door onvoldoende saldo op haar bankrekening is de premie voor de WA-verzekering niet afgeschreven. Het lukt niet om de premie alsnog tijdig te voldoen. De RDW controleert en constateert dat de snorfiets niet verzekerd is. Het CJIB legt een administratieve sanctie op van € 330, verhoogd met € 6,00 administratiekosten. Wegens schulden kan mevrouw Stienissen deze sanctie niet betalen. Na de eerste verhoging met 50% en de tweede verhoging met 100% belandt er in no time een rekening van € 996,00 bij mevrouw Stienissen op de deurmat

Wanneer de boete na de verhogingen nog niet betaald wordt, kan het CJIB zonder tussenkomst van een deurwaarder de boete direct van de bankrekening of het inkomen laten afschrijven. Verhaal zonder dwangbevel heeft als voordeel dat het een relatief goedkoop invorderingsmiddel is. Met minder kosten voor mevrouw Stienissen. Mislukt dit, dan zal het CJIB een deurwaarder inschakelen die persoonlijk een dwangbevel komt uitreiken. Er kan dan beslag op loon, bankrekening of inboedel worden gelegd. De daarmee gepaard gaande kosten zijn aanzienlijk hoger.

En strandt ook die taktiek, dan kan het CJIB ook nog overgaan tot  1 week gijzelen,  4 weken rijbewijs innemen, of 4 weken de auto buiten gebruik stellen. Dit zijn dwangmiddelen die tot betaling moeten bewegen, dus de sanctie vervalt daarmee niet.

Met zoveel bevoegdheden tot het innen van een boete bevindt het CJIB zich in het Walhalla van invorderingsland. Menig schuldeiser zal jaloers zijn op al deze mogelijkheden. Toch zoekt het CJIB de grenzen op en gaat er zelfs overheen. Het CJIB heeft een nieuw middel ontdekt en int nu ook boetes door ze te verhalen op de voorlopige teruggaaf belastingen. U weet wel de alleenstaande ouderkorting, de heffingskorting voor een minstverdienende partner en andere belangrijke belastingkortingen die het inkomen aanvullen. Op zich is dit toegestaan, alleen in de wet is wel geregeld dat dan rekening moet worden gehouden met de beslagvrije voet. Het CJIB hanteert deze niet waardoor de mevrouwen Stienissen in deze wereld, met kind en al onder het absolute bestaansminimum terecht komen. De noodzakelijke boodschappen en vaste lasten komen in het geding.

Stoppen en terugbetalen
De Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden (LOSR/MOgroep) heeft een spoedbrief naar het CJIB  gestuurd met het verzoek tot onmiddellijke stopzetting van het verhalen van boetes op de voorlopige teruggaaf belastingen en om terugbetaling van de onrechtmatig geïnde bedragen. Er zijn grenzen, zelfs voor het CJIB.

André Moerman

Meer columns van André Moerman vindt u hier.

Meer informatie
- Brief LOSR over schending beslagvrije voet door het CJIB

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door post op
Ik kreeg2boetesvoor tehardrijden op hetzelfde punt met een verschil van een paar minuten .de ene heb ik betaald en de ander moet voo r8 dec as. Ik heb gebeld of ik 1 week later kan voldoen ivm dat ik van een uitkering leef.Maar geen enkele medewerking. Grof schandaal in NL.Zo komen mensen echt in de shit.
Door H op
Ik heb een tyd in de ww gezeten (maandelijks ontving ik 900 euro) en tussen tyds is mijn moeder terminaal ziek geworden daardoor ben ik 2 boetes vergeten ben te betalen die flink zijn opgelopen.. nu heeft het cjib in 1 dag 10 bedragen van mijn rekening geschreven met een totaal bedrag van 2400 euro ... nu komt mijn loon er aan maar dan zit ik nog 1200 euro in de min ..dus dat word een maand niks eten geen huur of verzekering betalen .. te einde raad ...
Door lex op
Helaas gebeurt het ook vaak dat mensen hun premie niet of niet op tijd betalen. Dan zal de verzekeraar de dekking opschorten en afmelden bij het RDW.
Ook gebeurt het vaak dat mensen niets doen met de boete van het RDW en gewoon maar laten liggen.
TIP: direct met de boete naar je verzekeraar laten gaan en uit laten zoeken of deze terecht is!
Door Myco op
@ dennis

Bij mij ging het mis bij de verzekeringsmaatschappij; ik ruilde een scooter in, maar de verzekering bleef ondanks herhaaldelijke telefoontjes toch de vorige scooter verzekeren. Dus wel betaald (18 euro), toch een boete (360 euro). Met alle sancties die hierboven vermeld zijn; én verhogingen, én een gijzeling, én inname rijbewijs, én een loonbeslag, én een buiten gebruikstelling van de scooter.

De volgende idioot die mij probeert te gijzelen gaat eraan. Ik zit liever voor iets wat ik wel, dan voor iets wat ik niet gedaan heb.
Door klaas jacob (logistiek) op
Ik vind het buitensporig ik heb adhd en ben wat vergeetachtig en had het aangegeven ze hebben beslag op mijn uitkering gepleegd schandalig.nu willen ze mij brommer rijbewijs inneemen door 900 euro nte betalen .ik vind het niet kunnen ik heb 12 zaken lopen tgen die gasten . Wie weet een manier om hier van af tekomen.. tel 0617167595 o 0224799820 dit bericht is urgent.
Door Ragnar (deurwaader) op
André,

Klein foutje:
"Na de eerste verhoging met 50% "... Moet ook 100% zijn, de getallen in het artikel kloppen verder wel.

Ik kom die €996 vaak tegen op een dwangbevel. Soms spreek ik dan iemand en zegt men dat de snorfiets al 2 jaar "zoek" is of zelfs gestolen, met aangifte en alles . . . .

En ja, die bevoegdheden van het Cjib, dat is iets om jaloers op te worden, hoewel... sommige dingen moet je niet willen.
Door Raymond op
Hallo, laten we allereerst voorop stellen dat in mijn geval de bekeuringen terecht zijn. Ik krijg in 4 dagen tijd 6 bekeuringen over auto's die hun keuringsbewijs verloren zijn. Dus maw ongekeurd. Deze dateren uit 2009 en 2010. Die periode was ik zonder vast woon/verblijfplaats. Met al de middelen tot hun beschikking, hoe kan het zo zijn dat ik 4/3 jaar later dan deze bekeuringen binnen krijg. hadden ze dan niet al veel eerder beslag kunnen leggen op mijn loon, want ik heb wel al die tijd gewerkt. Het is een totaal van € 900,- te voldoen voor 02-11-2013 en een betalingsregeling is niet mogelijk. Nu ben ik ban dat er dat er straks nog meer in de bus vallen. Kan dit zomaar? gr Raymond
Door Han (jurist) op
Dennis heeft gelijk, maar de incassoverdriedubbelaar is wel disproportioneel.
Door R op
CJIB is gewoon een grote boevenbende door zelf rechterlijke uitspraken over de onwetmatige inning van arbitraire administratiekosten te negeren. En bij het - rechtmatig - door de burger niet betalen van deze sanctie de betaalde boete als 'voldoening' voor de administratiekosten te zien om zo een stuk boete open te kunnen laten staan en weer €100,- verhoging door te kunnen voeren.

Jammer dat deze mensen niet iets nuttigs kunnen gaan doen voor de maatschappij.