of 59179 LinkedIn

36 zorgarrangementen - oeps.

De regiogemeenten West-Brabant-West zijn overgegaan op resultaatfinanciering van de jeugdhulp. 
Er komt een einde aan de ontelbare dbc’s (diagnose-behandelcombinaties). De zorg delen ze nu in, in 36 ‘arrangementen’. Oeps. 


Aan elk arrangement ‘hangt’ een tarief. En of het zorgtraject nu langer of korter duurt dan vooraf bedacht, maakt voor de gemeente niet uit; als de doelen maar worden behaald. De gemeente bemoeit zich niet met de wijze waarop. Gezin en jeugdprofessional beoordelen samen of de doelen zijn behaald. Klaar. Zo doen de vernieuwers in de zorg dat allang - het liefst. 


Samen met het gezin stelt de professional een gezinsplan op. Als het nodig is, wordt een (specialistische) zorgaanbieder ingeschakeld. Het gezin kiest zelf met welke zorgaanbieder zij verder gaan. Het gezinsplan past, als het goed is, in een van de 36 gemeentelijke zorgarrangementen: een soortement van contract tussen gezin, zorgaanbieder en gemeente. Kwaliteitsbeoordeling? Yes! ‘We willen toe naar een systeem à la Zoover’, zegt een wethouder. Via Zoover delen reizigers (lees: cliënten) online met elkaar hun ervaringen met vakantie-accommodaties (lees zorgaanbieders). Al die ervaringen worden online gezet ‘zodat cliënten die kunnen gebruiken bij de keuze van hun zorgaanbieder.’ De West-Brabantse gemeenten durven dus ruimte te geven aan hun inwoners en de professionals. Dat gaat richting vrije zorgkeuze en spoort met de zorgwetten. Niet denken voor het gezin, maar met het gezin. Hiermee volgt geld de klant oftewel persoonsvolgende zorgfinanciering. Heel mooi.

Ja, er zitten haken en ogen aan. Er zijn ook trajecten die vooraf al duidelijk 'te zwaar' zullen zijn voor een van de 36 arrangementen of die in meerdere arrangementen vallen. Zorgaanbieders zullen dan de krenten uit de 36-pap kunnen gaan vissen of zich in arrangementsbochten moeten wringen. De intake zal zo toch weer sluipenderwijs (?) vanuit financieel oogpunt worden bekeken. En ‘zware’ gezinnen hobbelen dan toch weer van hot naar her. Maar okee, give it a try!

 

Mechtild Rietveld

Meer columns van Mechtild Rietveld leest u hier

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.