Advertentie
sociaal / Nieuws

Alvast 11 miljoen voor hulp aan gedupeerde ouders

Gemeenten krijgen alvast 11 miljoen euro van het kabinet om gedupeerden van de toeslagenaffaire snel te kunnen helpen. Een onafhankelijk bureau gaat onderzoeken welk bedrag gemeenten nodig hebben om alle gedupeerden breed te ondersteunen.

29 september 2020
verschillende eurobiljetten

Gemeenten krijgen per direct 11 miljoen euro van het kabinet om gedupeerden van de toeslagenaffaire snel te kunnen helpen. Een onafhankelijk bureau gaat de komende maanden onderzoeken welk bedrag gemeenten nodig hebben om alle getroffen ouders breed te ondersteunen.

Details

Dat zijn de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en staatsecretaris Van Uffelen (Financiën, Toeslagen) overeengekomen. Vrijdag was al duidelijk dat de gemeentekoepel en Van Uffelen een akkoord hadden bereikt, maar de details moesten nog worden uitgewerkt. Tot vrijdag had de VNG geen goed woord over voor de ‘weigerachtige’ Belastingdienst.

 

100 miljoen euro

Gemeenten schatten in dat er tot 100 miljoen euro nodig is om gedupeerden die dat nodig hebben, te helpen hun leven weer op de rit te krijgen. Door hen te ondersteunen bij de aanpak van schulden, het vinden van werk, huisvesting, zorg en de opvoeding van kinderen. ‘Wij kunnen die hulp geven, maar dan moet de Belastingdienst die kosten wel betalen’, stelde wethouder Peter Heijkoop van Dordrecht (werk en inkomen, zorg, CDA), namens de VNG vorige week in Binnenlands Bestuur. Tot op dat moment weigerde de Belastingdienst gemeenten financieel tegemoet te komen.

 

Volle breedte

Vrijdag kwam er schot in de zaak en werd een principeakkoord gesloten. De details zijn inmiddels uitgewerkt. Maandagavond hebben de VNG en Van Uffelen hun handtekening onder de afspraken gezet. Naast de financiële compensatie die de gedupeerden van het rijk krijgen, gaan gemeenten de ouders over de volle breedte hulp bieden. Naar schatting een derde van de 22.000 gedupeerden heeft aanvullende ondersteuning nodig.  

 

Ondersteuning

De VNG is tevreden over de gemaakte afspraken. ‘Het is belangrijk dat er nu geld is om die ondersteuning vanuit de gemeenten te kunnen bieden aan onze inwoners’, stelt Heijkoop in een schriftelijke verklaring. ‘Onze professionals krijgen het vertrouwen om te bepalen wat een ouder nodig heeft. We voelen de verantwoordelijkheid om samen met de Belastingdienst alles te doen wat in ons vermogen ligt om de gedupeerden weer op de been te helpen.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter / Projectmanager
Dat is dus zo'n € 500,-- per gedupeerde.

Geld dat naar de gemeente gaat, dat de schuldhulp doorgaans uitbesteed heeft aan een regionale dienst. Een schuldhulp waarvan diverse rapporten hebben aangetoond dat deze een miljoenenverslindende molen zonder resultaten is.

Die € 11 mln. is dus gewoon weg.



En intussen sukkelt de 'ruimhartige compensatie' aan de slachtoffers maar door.

Wel/niet CAF-11 gedupeerde, wel/niet strafrechtelijke aansprakelijkheid ambtenaren. Directe schade, indirecte schade, smartengeld.



Wat is nu eigenlijk de situatie rond de slachtoffers?

Wie helpt ze nu? Of worden ze nog steeds geplukt, en mogen ze het nog steeds zélf oplossen?

Of wordt straks alles op een laag pitje gezet omdat de TK-verkiezingen naderen?
H. Wiersma / gepens.
Wat een ongelooflijk gestuntel van dit Kabinet (belastingdienst) bij de afwikkeling van schade aan gedupeerden. Gemeenten mogen ook wel oppassen met het naar zich toehalen van veel financiële ellende die feitelijk thuishoort bij het Rijk. Het zal me niet verbazen als dit dossier op deze manier over de verkiezingen heen wordt getild. Tijd voor een drastische politieke omslag met nieuw elan.
Advertentie