sociaal / Partnerbijdrage

Schendt de bijstandswet het vertrouwen in de burger?

Schendt de bijstandswet het vertrouwen in de burger? 3 lijnen die bijdragen aan herstel van vertrouwen

25 november 2021
shutterstock-341778467.jpg

Mr. Evelien Meester zou op 25 november op het Congres Sociaal Domein van Binnenlands Bestuur een lezing houden over het vertrouwen tussen overheid en inwoners. Door de nieuwe coronamaatregelen werd het congres afgelast en ging de lezing niet door. We willen u de inhoud niet onthouden en publiceren daarom de lezing in de vorm van een whitepaper.

Schendt de bijstandswet het vertrouwen in de burger?

“Het vertrouwen tussen overheid en inwoners heeft een knauw gehad. De overheid vertrouwt de burger niet en de burger vertrouwt de overheid niet. En de samenleving als geheel staat wantrouwend tegenover beiden. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan een inventarisatie van kennelijke hardheden in wet- en regelgeving om het vertrouwen te herstellen. Maar zit daar de oplossing? Natuurlijk is het zinvol om specifieke punten waar de uitvoering tegenaan loopt op te pakken en aan te passen. Maar daarmee zijn we er niet. Echt niet. Ik laat u zien hoe de publieke opinie op 2 vergelijkbare casussen diagonaal tegenover elkaar staat, binnen dezelfde wet- en regelgeving. Daarmee wordt duidelijk dat het probleem niet zozeer in de wet zelf zit. Maar waar dan wel? Ik neem u mee langs 3 lijnen die helpend kunnen zijn. ”

 

Weten welke 3 lijnen Evelien Meester schetst? Download de whitepaper.

 

Meer weten over maatwerk?

Evelien Meester is auteur van het boek Maatwerk in het sociaal domein, Mediawerf 2020.

 

NIEUW! 9 WEBINARS OVER MAATWERK. 31 januari – 10 februari 2022
Meld je aan voor De MaatwerkAcademie. Onze maatwerkspecialisten geven 9 webinars over verschillende vormen van maatwerk voor manager, beleidsmedewerker en uitvoerende.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Van belang is:

1. uniforme wetgeving en uitvoeringsvoorschriften voor alle gemeenten.

2. naast specifieke wetgeving ook gedegen kennis van overkoepelde algemene wetgeving als de Algemene Wet Bestuursrecht (AWB) met de daarin opgenomen algemene beginselen van behoorlijk bestuur.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.