Advertentie
sociaal / Nieuws

Zuid-Holland heeft meeste arme kinderen

In 2014 liep een op de acht minderjarige kinderen in Nederland risico op armoede. De provincie met het hoogste aandeel was Zuid-Holland, met een op zeven. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

09 mei 2016

In 2014 liep een op de acht minderjarige kinderen in Nederland risico op armoede. De provincie met het hoogste aandeel was Zuid-Holland, met een op zeven. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Rotterdam
Die positie voor Zuid-Holland komt grotendeels door Rotterdam, waar een op de vier kinderen opgroeit in een gezin met een laag inkomen. Utrecht is de provincie met de laagste score. Daar loopt iets minder dan een op de tien kinderen risico op armoede.

Gezinssituatie
Totaal groeiden in 2014 421.000 minderjarige kinderen op in een huishouden met een laag inkomen. Dat komt neer op 12 procent. Voor 131.000 kinderen gold dat ze al vier jaar of langer in die situatie leefden. Bij een inkomen beneden de lage-inkomensgrens spreekt het CBS van risico op armoede. Die grens hangt af van de gezinssituatie. Voor een paar met twee kinderen bijvoorbeeld lag de lage-inkomensgrens in 2014 op 1920 euro per maand.

Activiteiten
Kinderen uit gezinnen met een laag inkomen kunnen minder vaak meedoen aan activiteiten. Dan gaat het bijvoorbeeld om meegaan op een schoolreisje, of het beoefenen van een sport of andere hobby (muziekles). Voor meer dan de helft van de kinderen in huishoudens met een laag inkomen is er te weinig geld om regelmatig nieuwe kleren te kopen of om één keer per jaar een week op vakantie te gaan.

Allochtone kinderen
Het aantal kinderen met risico op armoede was in 2014 even groot als tien jaar geleden. Tussen 2005 en 2010 was sprake van een daling. Daarna steeg het weer. Van de niet-westerse minderjarige kinderen in Nederland groeide in 2014 een derde op in een gezin met een laag inkomen. Dat is vier keer zo hoog als onder autochtone kinderen. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ivo
Arm is in dit geval een gezin dat minder dan ongeveer 120% van het minimumloon ter beschikking heeft. Natuurlijk is dat geen vetpot, maar armoede is wel een erg relatief begrip.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Het CBS komt met een statistische uitwerking van hun onderzoeksgegevens en prompt nemen veel media dit op zich neutrale resultaat over om er op basis van vooroordelen alarm over te slaan. Armoede is relatief, maar intellectuele, journalistieke opinies zijn al jaren ver te zoeken in de Nederlandse media. Van groot belang is hoe weerbaar kinderen zijn, hoe ze worden uitgedaagd in gezinnen of woonverbanden om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen en aanvullend is het van belang dat er fondsen - en bij voorkeur geen vaste subsidies - zijn die het mogelijk maken dat kinderen uit situaties waar het financieel krap is, kunnen sporten of naar culturele activiteiten kunnen gaan. Het hoeft niet gratis te zijn, maar tegen een gereduceerd tarief. Laat kinderen ook vooral vrijwilligerswerk doen in ruil voor gratis sporten. Leer ze verantwoordelijkheid geven en nemen. Stigmatiseren van bevolkingsgroepen is een uiting van intellectuele en geestelijke armoede. Waarom kunnen bepaalde mensen alleen functioneren als ze andere groepen in hun slachtofferrol bevestigen ? Het is in heel Europa de ondergang van de socialisten geworden.
Advertentie