of 64120 LinkedIn

Zorgen Tweede Kamer over jeugd-ggz

De Kamerfracties van GroenLinks en PvdA maken zich zorgen over jongeren die door de coronacrisis verstoken zijn van jeugdhulp. Kamerleden Lisa Westerveld (GroenLinks) en Attje Kuiken (PvdA) hebben bij minister De Jonge en Blokhuis van VWS aan de bel getrokken.

De Kamerfracties van GroenLinks en PvdA maken zich grote zorgen over jongeren die door de coronacrisis verstoken zijn van jeugdhulp. Er komen bij de Kamer noodsignalen binnen van jongeren, en volwassenen, met psychische problemen die stellen dat de hulp is stopgezet. Kamerleden Lisa Westerveld (GroenLinks) en Attje Kuiken (PvdA) hebben bij ministers Hugo de Jonge (VWS) en Paul Blokshuis (VWS) aan de bel getrokken.

Noodsignalen

Zij willen onder meer weten of er op het ministerie soortgelijke noodsignalen binnenkomen én wat VWS met deze signalen kan doen. Mogelijk dat VWS (jeugd)hulpaanbieders kan ondersteunen bij het aanbieden van hulp op afstand, zo opperen beide Kamerleden. Ook willen zij weten of het mogelijk is met gemeenten en onderwijsinstellingen afspraken te maken voor de ondersteuning van kinderen die in een onveilige thuissituatie zitten.

 

Afdwingbaar

Net zoals de jeugdbranches hebben de Kamerleden twijfels over de hardheid en afdwingbaarheid van de afspraken die VWS met onder meer gemeenten heeft gemaakt, om jeugdhulpaanbieders door te betalen ook al kunnen ze vanwege de coronacrisis de afgesproken hulp niet geven. ‘Houdt u in de gaten welke gemeenten zich aan deze afspraak hebben geconformeerd en welke nog niet?’ Westerveld en Kuiken willen daarnaast dat de minister in kaart brengt of er door de coronacrisis zorginstellingen in financiële problemen komen.

 

Beschermingsmateriaal

Aandacht vragen de Kamerleden voor het tekort aan beschermingsmaatregelen zoals mondkapjes, beschermbrillen en plastic handschoenen in de jeugdzorg,  GGZ-instellingen, jeugdbescherming en bij de maatschappelijke opvang. Het ministerie moet ook deze sectoren helpen aan voldoende beschermingsmateriaal.  

       

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.