Advertentie
sociaal / Nieuws

Ziekenhuis in Flevoland moet blijven

B en W van Lelystad en GS van Flevoland vinden het belangrijk dat er een ziekenhuis is en blijft voor de inwoners van Lelystad en omliggende gemeenten. Dat stellen beide colleges in een reactie op het nieuws dat de MC groep uitstel van betaling heeft aangevraagd.

24 oktober 2018

Het college van Lelystad en van de provincie Flevoland vinden het belangrijk dat er een ziekenhuis is en blijft voor de inwoners van Lelystad en omliggende gemeenten. Dat stellen beide colleges in een reactie op het nieuws dat de MC groep uitstel van betaling heeft aangevraagd.

De MC groep heeft in Flevoland drie ziekenhuizen: MC Zuiderzee, MC Emmeloord en MC Dronten.

Grote werkgever

Er moet snel een einde komen aan de onzekerheid, vinden zowel B en W van Lelystad als Gedeputeerde Staten (GS) van Flevoland. ‘Het is van belang voor de patiënten en de medewerkers van het ziekenhuis dat er op zeer korte termijn duidelijkheid komt over hoe de ziekenhuiszorg nu georganiseerd gaat worden voor Lelystad en directe omgeving’, aldus het college van Lelystad in een verklaring. Niet in de laatste plaats omdat het ziekenhuis een belangrijke maatschappelijke functie heeft en een grote werkgever in Lelystad is. Dat onderschrijven GS. ‘Dit is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraar en de bewindvoerder.’

Geen formele rol

GS stellen dat ze geen formele rol in het proces heeft, maar vindt het wel ‘van groot belang dat er een ziekenhuis is en blijft voor de inwoners van Lelystad en de omliggende gemeenten’. ‘Het college volgt de ontwikkelingen nauwgezet en onderhoudt hierover contact met het college van de gemeente Lelystad en zo nodig andere betrokkenen.’ Ook B en W van Lelystad heeft regelmatig contact met de verschillende partners.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Ergo: als het straks mis gaat bij een start of landing (of allebei) op Lelystad Airport, is er geen eens een behoorlijk ziekenhuis in de directe nabijheid!? Lijkt me toch een conditio sine qua non! Al is het maar voor een veilig gevoel...
H. Wiersma / gepens.
1. Op landelijk/rijks niveau behoort er een duidelijk spreidingsplan te zijn voor de locaties van ziekenhuizen.

2. In het huidige systeem van marktwerking behoren ziekenhuizen zich primair zelf te bedruipen i.c. commercieel te worden gerund.

3. Als binnen het huidige spreidingsbeleid geen commerciële exploitatie mogelijk is kunnen gemeenten, provincies en rijk misschien wel eisen stellen maar in dat geval zullen deze partijen ook financieel over de brug moeten komen.

Erik Gerritzen / Betrokken inwoner Lelystad
Marktwerking is prima, maar in de zorg moet dat uitermate zorgvuldig toegepast worden. Overheid heeft dit gestimuleerd en is daardoor ook op zijn minst moreel verrplicht om te acteren als dergelijke experimenten, zoals met de MC ziekenhuizen, verkeerd uitpakt. Zorg is een ander thema als bijvoorbeeld het aanbieden van energie en derhalve heeft de overheid in deze ook een sterkere verplichting als dit mis gaat. Dus minister; pak verantwoordelijkheid en zorg voor een financieel oakket om dooirstart met spoed te realiseren.
C van der zouw
Erg voir de mensen die er werken. Maar niemand heeft het over hoe het ksn dat ze falliet gsan. Betalen de ziektekostenverzekeraars, dus wij, het ziekenhuis. Dat is er sprake van wanbeleid
Advertentie