of 65101 LinkedIn

Zeventig procent weet niet van veranderingen thuiszorg

Veel Nederlanders die een beroep doen op de thuiszorg hebben nog geen idee wat er volgend jaar precies voor hen gaat veranderen. Slechts drie op de tien hulpbehoevenden hebben daarover een bericht van de gemeente gekregen.
2 reacties

Veel Nederlanders die een beroep doen op de thuiszorg hebben nog geen idee wat er volgend jaar precies voor hen gaat veranderen. Slechts drie op de tien hulpbehoevenden hebben daarover een bericht van de gemeente gekregen.

Flink bezuinigd
Dat meldt het programma EenVandaag zaterdag op basis van eigen onderzoek. 
Van de mensen die al wel geïnformeerd zijn zegt de helft (48 procent) dat ze er in 2015 op achteruitgaan of dat de hulp helemaal stopt. Veel zorgtaken worden per 1 januari overgeheveld van het Rijk naar gemeenten. Tegelijkertijd wordt flink bezuinigd in de zorgsector.

Geen netwerk
Het onderzoek is gehouden onder 5000 mensen die te maken krijgen met de veranderingen in de zorg, als hulpbehoevende of als familielid. Ruim twee derde (70 procent) van de mensen die een beroep doen op thuiszorg of huishoudelijke hulp zegt helemaal niet over een netwerk te beschikken. Een op de vijf heeft wel familie of vrienden die kunnen bijspringen. 
Vooral in de grote steden hebben mensen vaak geen netwerk. In dorpen en op het platteland is dat probleem minder groot.

Begrip
VNG-directeur Jantine Kriens vroeg in de
 tv-uitzending begrip voor de mensen die het namens de gemeente op tijd voor elkaar proberen te krijgen. ,,Het is nu heel hard werken voor die mensen.'' Maar dat veel hulpbehoevenden nog steeds niet weten waar ze aan toe zijn vindt ze ,,heel zorgelijk''.

Gemeenten aan zet
Belangenorganisatie voor ouderen ANBO bevestigt dat gemeenten slecht scoren als het gaat om informatieverstrekking over de nieuwe wet. ,,Gemeenten zijn aan zet, zij zijn verantwoordelijk voor de uitvoering die mede bepaalt of de hervorming een succes wordt of niet. Ze hebben nog vijf weken voordat de nieuwe werkwijze ingaat'', aldus directeur Liane den Haan zaterdag. ,,Gemeenten moeten inzicht geven hoe ze de nieuwe taken gaan uitvoeren en wat dat voor burgers betekent.'' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door A. Willemsen op
@Henk Dit werd bedoeld met de participatiemaatschappij. (lees: je zoekt het zelf maar uit, we trappen al die verzorgenden met lage salarissen eruit want zo helpen we het land uit de crisis) Leve het kabinet :(
Door henk op
ik heb zojuist eenvandaag gezien. wat valt op:
- de staatssecretaris of minister wilde niet komen
- mevrouw Jantine van de VNG verdedigde het regeringsbeleid
- er wordt voor 40% bezuinigd
- veel mantelzorgers haken af
- en mevrouw Jantine zegt dat het bij prima voor elkaar is

En dat in het jaar 2014!!!!