Advertentie
sociaal / Nieuws

Zeeland loopt vooruit met plaatsen statushouders

Gemeenten in Zeeland hebben de afgelopen zes maanden meer statushouders geplaatst dan door het Rijk was gevraagd. Er moest plaats worden gevonden voor 241 vluchtelingen met een verblijfsvergunning, maar uiteindelijk kregen 354 een in Zeeland een woning toegewezen.

10 januari 2018

Gemeenten in Zeeland hebben de afgelopen zes maanden meer statushouders geplaatst dan door het Rijk was gevraagd. Er moest plaats worden gevonden voor 241 vluchtelingen met een verblijfsvergunning, maar uiteindelijk kregen 354 een in Zeeland een woning toegewezen.

Doelstellingen juni 2018 al bereikt

Volgens de Provinciale Zeeuwse Courant hebben Borsele, Kapelle, Reimerswaal en Tholen dermate veel statushouders geplaatst dat zij meteen ook voldaan hebben aan hun doelstellingen voor het eerste halfjaar van 2018. Middelburg wist in één jaar zowel de achterstand van 2016 weg te werken, de doelstelling voor 2017 te halen en een kleine voorsprong van vijfentwintig plaatsingen voor 2018 te bewerkstelligen. Ook Tholen keek aan het begin van 2017 nog tegen een achterstand aan. De gemeenten Goes en Hulst moeten nog een paar vluchtelingen plaatsen om ook hun doelstelling van 2017 te behalen. Dit half jaar wordt van de Zeeuwse gemeenten verwacht dat zij 293 statushouders aan een woning helpen. Met de voorsprong in ogenschouw zijn dat er in feite 180.

Knip tussen alleenstaanden en gezinnen

Beleidsmedewerker wonen en stedelijke vernieuwing Harry Siebelink van de gemeente Middelburg laat weten dat de succesvolle aanpak vooral voortkomt uit een onderscheid dat gemaakt wordt tussen alleenstaande vergunninghouders en gezinnen met een verblijfsstatus: ‘We hebben alleenstaanden kamergewijs in groepswoningen ondergebracht. We hebben met behulp van corporatie Woongoed drie van dit soort groepswoningen gerealiseerd. Een waarin acht Eritrese vrouwen zijn ondergebracht, een voor zestien Syrische mannen en een voormalig kantoorgebouw waar 30 vergunninghouders wonen. Gezinnen worden gehuisvest in eengezinswoningen en appartementen. In geval van gezinshereniging wordt door ons actief naar zo’n woning gezocht.’

Intensieve begeleiding

Alleenstaanden met een kamer die graag een eigen woning willen, worden volgens Siebelink ingeschreven bij Zuidwestwonen, het samenwerkingsverband van woningcorporaties in Zeeland en West Brabant. Zij krijgen van Stichting Vluchtelingenwerk intensieve begeleiding bij het zoeken naar een woning. De gemeente Middelburg heeft daarvoor extra geld uitgetrokken.

Verscherpt toezicht provincie

‘Die knip tussen alleenstaanden en gezinnen hebben we uiteindelijk gemaakt omdat het college niet wilde dat de wachtlijst voor reguliere woningzoekenden langer zou worden. Die staan al aardig onder druk vanwege de centrumfunctie van Middelburg in de regio. Ook het verscherpt toezicht van de provincie heeft ons genoopt om snel tot oplossingen te komen voor het huisvestingsprobleem omtrent statushouders’, aldus Siebelink. Middelburg moet komende zes maanden nog twaalf statushouders plaatsen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Petra
"Die knip tussen alleenstaanden en gezinnen hebben we uiteindelijk gemaakt omdat het college niet wilde dat de wachtlijst voor reguliere woningzoekenden langer zou worden."



Nee, de wachtlijst is misschien niet langer geworden maar had wel korter kunnen worden als er geen voorrang aan statushouders was gegeven.



Ik kan er niets aan doen maar ik blijf het niet in orde vinden dat mensen die zeer waarschijnlijk nooit een waardevolle bijdrage aan onze maatschappij gaan leveren zo worden bevoorrecht ten opzichte van 'de gewone Nederlander'.
Advertentie