of 59318 LinkedIn

WRR: 'Gemeenten moeten helpen bij samenhang'

Uit onderzoek van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) blijkt dat in ons land de verscheidenheid qua afkomst groter is geworden en nog groter zal worden in de toekomst. Waar vroeger grote groepen migranten uit een beperkt aantal landen naar Nederland kwamen, komen nu kleine groepen uit een groot aantal landen naar hier. Dat leidt volgens de raad tot nieuwe uitdagingen, onder meer op het gebied van sociale samenhang.
2 reacties

Gemeenten moeten maatregelen nemen om mensen met verschillende migratie-achtergronden bij elkaar te brengen. Die maatregelen hoeven overigens niet te zorgen voor hele hechte banden tussen buurtbewoners, maar het is al voldoende als ze gewoonweg goed met onderlinge verschillen kunnen omgaan. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) stelt dat in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Grotere verscheidenheid

Uit onderzoek van de raad blijkt dat in ons land de verscheidenheid qua afkomst groter is geworden en nog groter zal worden in de toekomst. Waar vroeger grote groepen migranten uit een beperkt aantal landen naar Nederland kwamen, komen nu kleine groepen uit een groot aantal landen naar hier. Dat leidt volgens de raad tot nieuwe uitdagingen, onder meer op het gebied van sociale samenhang. Gemeenten moeten zelf lokaal gaan bekijken hoe de bevolking is samengesteld en wat de herkomst is van de bewoners. Instellingen en organisaties kunnen dan hun diensten aanpassen aan die ‘wisselende veelvormigheid’ van bewoners en klanten.

Minder thuis
De WRR constateert ook dat mensen minder positief zijn over de verhoudingen in hun buurt en dat ze zich minder thuis voelen als er meer mensen met een verschillende achtergrond wonen. In 1972 had in ons land 9,2 procent van de mensen een migratieachtergrond. In 2016 was dat 22,1 procent. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Petra op
Hoe zit het met de wens van velen om de bemoeienis van 'de overheid' te verminderen? Onderhand weet je als gemeente bijna niet meer wat je wel en niet moet doen op dit gebied.
Door Opmerker (orig) op
Ach waarde Raad, als het al moeite heeft gekost om een pot met geld te vinden voor de Omgevingswet [zie eerder artikel], wat dan te denken van de bekostiging van uw voorstel? De gemeenten hebben geen spaarpot en de centrale overheid is sterk in overhevelen zonder centjes......