of 64740 LinkedIn

Woongroepen gehandicapten op de tocht

Reageer
Een kwart van de bestaande wooninitiatieven voor gehandicapten verkeert in moeilijkheden. Dit is het gevolg van de veranderingen in de AWBZ-financiering. Hierdoor  gaan gehandicapten er gemiddeld met 25 procent op achteruit.

Kwaliteit
Het Landelijk Steunpunt Wonen pleit voor het financieel gelijktrekken van woonvormen en instellingen. Donderdag biedt het steunpunt een manifest aan, aan de leden van de kamercommissie van VWS. Wooninitiatieven zijn de kleinschalige woonvormen met zorg en begeleiding op maat. ‘Kenmerkend zijn de kwaliteit van leven en de ruimte die bewoners hebben om de regie over hun eigen leven te voeren. De wooninitiatieven worden door ouders gezamenlijk opgericht voor hun kind of familielid met een handicap. 

Pgb
De benodigde zorg wordt door de ouders vanuit de gezamenlijke pgb’s ingekocht. Niet langer is de aanspraak op langdurig verblijf hetzelfde als een opname in een instelling, maar bestaat dit ook in de vorm van een pgb.

Manifest
Het landelijk steunpunt wonen draagt in het manifest een tweetal oplossingen aan. ‘Wij willen dat de mogelijkheid voor een dubbele grondslag voor wooninitiatieven weer terug komt’, aldus zegt Diana Saaman, woordvoerder van het Landelijk Steunpunt Wonen. ‘Mensen met zowel een lichamelijke als geestelijke handicap worden nu als een van beiden aangemerkt, terwijl ze een meervoudige handicap hebben. Dat scheelt 25 tot 40 procent aan pgb. Instellingen krijgen dit wel. Dat is erg scheef’, aldus Saaman.

Druk
Verder pleit het steunpunt voor een vergoeding van de overheadkosten zoals ook de instellingen dit ontvangen. Een structurele regeling is zeer gewenst . ‘Het is voor de bewoners en hun ouders onbegrijpelijk dat de financiering zo is veranderd, dat wonen in de maatschappij onhaalbaar wordt’, zegt Diana Saaman. ‘Staatssecretaris Bussemaker zei vorig jaar nog  dat particuliere wooninitiatieven juist uitdrukking geven aan de wensen van de overheid vanwege de hoge kwaliteit van zorg, scheiden van wonen en zorg, kleinschaligheid en volwaardig burgerschap voor mensen met een beperking. Deze problemen zijn al een jaar bekend bij VWS. Het ministerie erkent de problemen, maar na een jaar is er nog steeds niet veranderd.’

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.