Advertentie
sociaal / Nieuws

Woningovervallen meestal in eigen buurt dader

Daders van woningovervallen kiezen vaak voor woningen in de eigen omgeving, zo blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws.

27 mei 2012

De meeste overvallen op woningen vinden niet plaats in villawijken, maar juist in achterstandsbuurten, waar de overvallers zelf wonen. Dat blijkt uit zaterdag gepresenteerd onderzoek van RTL Nieuws.

3 tot 5 kilometer
,,Daders plegen graag overvallen in een straal van 3 tot 5 kilometer van waar ze wonen. Dit komt omdat ze dan kunnen vluchten in een wijk die ze kennen", zei Jos van der Stap, landelijk coördinator overvallen van de politie.

Gevaarlijkst
Onder de gevaarlijkste wijken vallen onder andere Charlois in Rotterdam en Amsterdam Zuidoost. In Arnhem scoort de wijk 't Broek hoog.

Doden
Vanaf 2010 werden in totaal 1776 woningen overvallen. Daarbij vielen 708 gewonden en 13 doden. Bij ruim de helft van de overvallen komt de dader binnen door gewoon aan te bellen.

Twee per dag
Elke dag worden in ons land zeker twee woningen overvallen, aldus RTL Nieuws, dat bij alle politiekorpsen om gegevens vroeg. Terwijl het aantal overvallen op winkels de laatste jaren daalde, blijft het aantal overvallen bij mensen thuis hoog.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JaapvV / adviseur
Fijn dat dit feit weer eens onder de aandacht wordt gebracht. Ik hoorde dit in 1994 en er is dus niks veranderd. Ten overvloede: 75% van de inbrekers woont niet alleen in de buurt, maar komt bij een geslaagde inbraak gemiddeld binnen drie weken terug om het nog eens te proberen. Tot slot heeft de gemiddelde inbreker maar tien minuten en een hele kleine raamopening of opstapje nodig om van je huis een ravage te maken.
gerrie
En de straffen in Nederland stellen zo ie zo niks voor. De criminelen lopen vrij rond en de normale burger zit achter de tralies. Ziek gewoon.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Ik ben van mening dat sterke wijkteam een belangrijke rol kunnen vervullen v.w.b. signaleren en preventie. Met de komst van de nationale politie kan door schaalvergroting een belangrijk stuk kennis verloren gaan. Wel moet de politie meer bevoegdheden krijgen. Overigens erger ik me aan ongenuanceerd geschreeuw over hogere straffen. Het probleem in Nederland is zeker niet de strafmaat, maar het lage opsporings- en veroordelingspercentage. Zeker bij veelvoorkomende criminaliteit is de pakkans verontrustend laag.





Advertentie