Advertentie
sociaal / Nieuws

Wmo geen sluitpost van gemeentebegroting

Anders dan bij de overheveling van rijk naar gemeenten werd gevreesd, gebruiken de stadsbesturen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) niet als sluitpost op hun begroting. Er wordt wel bezuinigd, maar het geld voor de zorg wordt niet overgeheveld naar andere potjes. Verder snijden zal de toegang tot hulp voor de meest kwetsbaren in de samenleving wel in gevaar brengen.

05 januari 2011

Niet geoormerkt
Dat stelt gemeenteadviseur  Antoinette Tanja van het kennisinstituut Movisie uit Utrecht. Zij bracht als projectleider het  voorgenomen Wmo beleid voor 2011 van de gemeenten in ons land in kaart. Deze plannen werden opgesteld nadat de Wmo voor een groot deel van het Rijk naar de gemeenten was overgeheveld.  Omdat het bijbehorende geld niet was geoormerkt, vreesden zorgaanbieders en belangenorganisaties dat de gemeente de Wmo als melkkoe zou gaan gebruiken.

Versoberd ja, wantoestanden nee
De angst was toch wel een beetje dat bestuurders liever nieuwe lantaarnpalen zouden aanschaffen dan het in goede en toegankelijke  zorg te investeren’, aldus Tanja. ‘Maar dat blijkt dus erg mee te vallen. De zorg is in veel plaatsen wel versoberd, maar van schrijnende wantoestanden is voor zover wij kunnen nagaan geen sprake.’

Minste pijn
Gemeenten hebben de sociale handschoen volgens haar goed opgepakt. ‘Er is minder geld, maar de  bezuinigen zijn over het algemeen zo doorgevoerd dat de mensen die de Wmo het hardst nodig hebben de minste pijn lijden. Er zijn slimme oplossingen gezocht in het verminderen van de bureaucratie of het nog efficiënter werken. Bestuurders laten zoveel mogelijk hun sociale gezicht zien, ze hevelen volgens ons geen geld over naar andere potjes’.

Rek er nu wel uit
Tegelijkertijd  wil Tanja waarschuwen dat de ‘rek er nu wel uit is’.  Nog meer bezuinigingen zal de toegankelijkheid van de Wmo voor veel kwetsbare burgers wel degelijk in gevaar brengen, zo vreest ze.’Mocht de overheid nog meer willen bezuinigen dan moet eerst grondig worden nagegaan of de doelstelling van de wet dan wel overeind kan blijven’.

Bron: Nederlands Dagblad

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie