of 59329 LinkedIn

Wijkteam te lang verantwoordelijk voor kind

De verantwoordelijkheid voor het zicht op het kind dat op de wachtlijst staat bij de Raad voor de Kinderbescherming, blijft oneigenlijk lang bij de melder liggen zoals het wijkteam of Veilig Thuis. Dat constateren de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Door de ruime overschrijding van de wachtnorm door de Raad voor de Kinderbescherming blijft de verantwoordelijkheid voor het zicht op het kind dat op de wachtlijst staat, oneigenlijk lang bij de melder liggen zoals het wijkteam of Veilig Thuis.

Norm

Dat constateren de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Eind vorige maand wachtten bijna 2.800 kinderen gemiddeld dertig dagen op onderzoek terwijl tien dagen de norm is.

 

Onvoldoende zicht

De Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) heeft onvoldoende zicht op de veiligheid van kinderen die wachten op een onderzoek, stellen de inspecties. Maatregelen die zijn getroffen om dit te verbeteren, beperken de risico’s onvoldoende. De melder, zoals het wijkteam, blijft verantwoordelijk voor de jeugdhulp en het zicht op de veiligheid van het kind. Rond de decentralisaties jeugd in 2015 zijn lokale samenwerkingsafspraken gemaakt tussen gemeenten en de RvdK, maar die zijn niet meer allemaal actueel. Op sommige plekken worden deze wel geactualiseerd. De RvdK moet beter zicht krijgen op de veiligheid van de kinderen die op de wachtlijst staan, stellen de inspecties. De Raad moet nu afspraken maken met de partners in de jeugdbeschermingsketen over ieder kind dat wacht op onderzoek.

 

Zorgen

De inspecties maken zich al geruime tijd zorgen over de wachttijden en de lange doorlooptijden van onderzoeken bij de Raad voor de Kinderbescherming. In juni 2018 moest er een verbeterplan komen. Daarin stelt de Raad tot 1 januari 2020 nodig te hebben om de wachttijd te verkorten tot gemiddeld 10 dagen en de wachtlijst terug te brengen tot maximaal 750 kinderen. Uit zorg voor de veiligheid van de kinderen volgen de inspecties de RvdK intensief. De Raad moet nu elke vier maanden een voortgangsrapportage opleveren over zijn verbeterplan en de maatregelen om de wachtlijst te verkorten. De eerste rapportage moet eind februari deze maand bij de inspecties zijn.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door e,Rondelez (Maatschappelijk Burgerplatform Ridderkerk) op
Dit leidt ook tot een zeer urgentie vraag, namelijk: hoe het wijkteam in staat te stellen om die kinderen en opvoeders voldoende te ondersteunen gelet op de wachtlijsten in de 2de lijn voorzieningen. De constatering dat er wachtlijsten zijn in de jeugdzorg vereist ook versterking van het wijkteam om ouders en kinderen niet in de kou te laten staan.