Advertentie
sociaal / Nieuws

Wijkagenten hebben geen tijd voor wijkcontacten

Wijkagenten in middelgrote steden en op het platteland worden vaak ingezet voor onder meer noodhulp, zoals levensbedreigende situaties na een ernstig ongeval of een gewapende overval.

01 september 2020
agent.jpg

Wijkagenten in middelgrote steden en op het platteland worden vaak ingezet voor onder meer noodhulp, zoals levensbedreigende situaties na een ernstig ongeval of een gewapende overval. Daardoor hebben ze nauwelijks tijd om te investeren in wijkcontacten en neemt hun kennis van de wijk af. Dit staat in het rapport Lokale handhaving door de politie van de Inspectie Justitie en Veiligheid.

Zorgwekkend
De onderzoekers constateren dat de politie te weinig informatie heeft om problemen te voorzien en in te grijpen vóórdat het echt onveilig wordt. De inspectie noemt dit 'een zorgwekkende ontwikkeling voor de effectiviteit van de politie'

Verward

Ook bezorgt het grote aantal meldingen over personen met verward gedrag de politie handenvol werk. 'Dit maakt investeren in de wijk en daar spelende problematiek lastig', valt te lezen in het onderzoek. Daarnaast is de politie voor haar informatie steeds afhankelijker van gemeenten, waar de opsporingsambtenaren (boa's) en hulpverleners problemen vaak eerder zien aankomen dan de politie. Maar de gemeenten zijn vanwege de privacywetgeving terughoudend met het delen van informatie over personen met verward gedrag en jongeren die buiten de boot dreigen te vallen.

 

Niet geluisterd

Voorzitter Gerrit van de Kamp van de politievakbond ACP zegt in een reactie op het rapport: 'Jammer dat er een dergelijk rapport nodig is terwijl de professionals en wij als vakbonden hier al jaren op wijzen en voor waarschuwen. Waarom moet het steeds iedere keer 'aangetoond' worden en wordt er niet eerder geluisterd naar politiemensen in de operatie?'

Spijkerhard

Kamerlid Chris van Dam (CDA) spreekt van een spijkerhard rapport. 'Er waren nog nooit zo veel politieagenten, maar de basisteams zijn structureel onderbedeeld. We moeten echt andere keuzes maken om onze wijkagenten terug in positie te krijgen', reageert Van Dam. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Misschien wordt het tijd om de gemeentepolitie weer in ere te herstellen?
Petra
Dat vind ik helemaal niet zo'n gek plan. De opschaling van Rijks- en gemeentepolitie naar een regionaal en landelijk werkend apparaat lijkt op lang niet alle fronten een succes geworden. De binding met de eigen omgeving is het kind van de rekening geworden.
H. Wiersma / gepens.
In de diverse plaatsen waar ik de laatste 30 jaar heb gewoond heb ik nog nooit een wijkagent gezien. Nou is dat ook niet altijd nodig. Inzet van wijkagenten is maatwerk. Vooral in grote(re) steden en kleine(re) plaatsen met jeugd- en criminaliteitsproblemen is de inzet van deze agenten noodzakelijk.
Advertentie