of 64120 LinkedIn

Wie bijstand wil moet Nederlands spreken

Het spreken van de Nederlandse taal wordt een extra voorwaarde voor het krijgen van een bijstandsuitkering. Wie geen Nederlands spreekt, moet zo snel mogelijk een cursus volgen en goed afronden. Als niet aan deze eis wordt voldaan, wordt de uitkering verlaagd of stopgezet
3 reacties
Het spreken van de Nederlandse taal wordt een extra voorwaarde voor het krijgen van een bijstandsuitkering. Wie geen Nederlands spreekt, moet zo snel mogelijk een cursus volgen en goed afronden. Als niet aan deze eis wordt voldaan, wordt de uitkering verlaagd of stopgezet.

Eenieder
Dat staat in een pakket maatregelen om de arbeidsmigratie uit andere lidstaten van de Europese Unie ‘in goede banen te leiden’, dat minister Henk Kamp (Sociale Zaken) donderdag met gemeenten heeft gepresenteerd. De taaleis in de bijstand gaat echter gelden voor ‘eenieder’, net als de huidige voorwaarde dat de werklozen verplicht zijn om werk te zoeken.

Wens
Dat Nederlands een voorwaarde wordt in de bijstand, is een lang gekoesterde wens van regeringspartij VVD, de partij van Kamp. Zo kondigden de liberalen vorig jaar nog een initiatiefwetsvoorstel aan.

Problemen
Kamp is de afgelopen maanden druk in overleg geweest met gemeenten die veel met arbeidsmigranten te maken hebben, om problemen met de buitenlandse werkzoekenden tegen te gaan. De nieuwe plannen presenteerde hij donderdag dan ook met Den Haag, Rotterdam en de gemeente Westland.

Welkom
Volgens Kamp zijn arbeidsmigranten welkom als ze werken en zelf in hun bestaan kunnen voorzien. Maar de komst van onder meer Polen, Roemenen en Bulgaren zorgt ook voor problemen, zoals illegale arbeid, uitbuiting, overbewoning en een groter beroep op sociale voorzieningen.

GBA
De minister kondigde daarom al eerder aan dat arbeidsmigranten sneller moeten worden ingeschreven in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA), zodat beter kan worden gecontroleerd op de huisvesting die hun baas moet regelen. Hij zei ook dat werkloze Polen die een bijstandsuitkering aanvragen of voor overlast zorgen, terug moeten naar hun land van herkomst. Als na drie maanden duidelijk is dat iemand geen zicht op werk heeft, wordt het verblijfsrecht beëindigd.

Richtlijn
Eurocommissaris Viviane Reding (Justitie) waarschuwde toen dat Nederland wel de EU-richtlijn over het vrije verkeer van personen moet respecteren. Kamp wil juist dat de richtlijn wordt aangepast. In plaats van dat EU-burgers na één jaar werk in andere lidstaat een uitkering in dat land kunnen krijgen, moet dat ten minste vijf jaar worden. Circa tweeduizend Oost-Europeanen hebben nu hier een uitkering. Daarvan zitten ongeveer vijfhonderd in de bijstand.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Kaas op
Bijstand vervangen door een systeem van voedselbonnen, is de lol er snel af.
Door p op
Goh dat wordt wat voor die Friezen, moeten ze ook eens Nederlands leren ;)

Maruh, wie gaat die cursus betalen, moet dat ook uit de bijstand? En hoe bepalen ze dat je Nederlands beroerd is? Moeten alle staatsburgers een test Nederlands doen?
Door Nobby (animal cop) op
Nogmaals mijn stokpaardje. Er hoeft helemaal geen 18 miljard bezuinigd te worden als we met zijn allen gewoon weer eens normaal gaan doen.
Alle uitkeringsgerechtigden moeten b.v. aan de GBA-koppeling. Scheelt honderden miljoenen, zo niet miljarden aan uitkeringen maar ook aan administratieve rompslomp en rechtszaken. Ook een beter toezicht op het conform bedoelingen besteden van subsidies, levert flink wat op. En dan de handhaving. Nu wordt er alleen gehandhaafd op verkeer. Niet dat het veel uitmaakt want we blijven met zijn allen vaak te hard rijden, door rood licht karren, bumperkleven, foutparkeren enz. Dus moeten de boetes verder omhoog en desnoods met puntenstraf zodat je opnieuw moet afrijden als je te vaak de fout in gaat. Er zijn veel regels in nederland maar daarvan worden er ook heel veel niet nageleefd tot ergernis van de welwillende burger. Zie hier de reden voor de maatschappij die langzaam verloederd. Kortom, Nederland moet terug naar Simpel, Duidelijk en Helder.