of 62812 LinkedIn

'Wettelijke reactietermijn schuldeisers nodig'

Schuldeisers moeten niet langer in staat zijn om een schuldhulpverleningstraject eindeloos te traineren, zegt de Dordtse wethouder Peter Heijkoop (armoedebestrijding, CDA) in het tv-programma De Monitor. Namens de VNG, waar Heijkoop commissievoorzitter Participatie, Schuldhulpverlening en Integratie is, roept hij op tot een wetswijziging.

Schuldeisers moeten niet langer in staat zijn om een schuldhulpverleningstraject eindeloos te traineren, zegt de Dordtse wethouder Peter Heijkoop (armoedebestrijding, CDA) in het tv-programma De Monitor. Namens de VNG, waar Heijkoop commissievoorzitter Participatie, Schuldhulpverlening en Integratie is, roept hij op tot een wetswijziging.

Twee derde minder Wsnp-zaken

In De Monitor werd zondag door rechter Matthieu Verhoeven (rechtbank Overijssel) gezegd dat hij zich zorgen maakt over het teruglopende aantal Wsnp-zaken (Wet schuldsanering natuurlijke personen). Dat zou in een paar jaar met twee derde zijn afgenomen, terwijl het aantal huishoudens met problematische schulden stijgt. In de aflevering kwamen meerdere voorbeelden voorbij van schuldendossiers die escaleerden doordat gemeenten strenge eisen stellen voor zowel het minnelijk traject als voordracht voor een wettelijk traject. Rechter Verhoeven beaamt dat hij soms van gevallen verneemt waarin gemeenten strenger zijn dan de rechters in het beoordelen van schuldendossiers.

 

Beroepsweigeraars

Daarnaast wijst Verhoeven erop dat het geregeld gebeurt dat schuldeisers niet reageren op een voorstel voor een minnelijke regeling, waardoor het minnelijk traject nodeloos getraineerd wordt en een schuld verder kan groeien. Bij sommige schuldeisers is het staand beleid om niet op dergelijke voorstellen in te gaan. Het gedrag van deze ‘beroepsweigeraars’ werkt ‘enorm vertragend’ op het aansturen op een wettelijke regeling.

 

Tussen wal en schip

Desgevraagd in laat wethouder Heijkoop in De Monitor weten dat het bij gemeenten in veel gevallen goed gaat. ‘Maar er vallen nog steeds mensen tussen wal en schip. Blijkbaar gaan er dingen fout in het systeem.’ Heijkoop betoogt vervolgens dat mensen met schulden sneller geholpen moeten worden en laat weten dat hij een wettelijke termijn wil voor toeleiding naar de Wsnp. Dat is volgens hem ook het standpunt van de VNG. Hoe lang die wettelijke termijn volgens Heijkoop precies moet zijn, zegt hij niet.

 

‘Lange wachttijden werken duidelijk niet’

In een verdere toelichting op de website van de VNG staat dat Heijkoop in commissie-overleg met grote gemeenten heeft geconcludeerd dat een dergelijke wetswijziging nodig is. ‘We willen graag een wettelijke termijn waarbinnen schuldeisers moeten reageren. Gemeenten kunnen er dan vervolgens voor zorgen dat ze mensen doorgeleiden naar de wettelijke schuldsanering. In mijn eerstvolgende gesprek met de staatssecretaris komt dit op tafel. We willen deze situatie graag doorbreken’, laat Heijkoop weten. ‘Lange wachttijden voor mensen in de schulden werken duidelijk niet.‘

 

Toeslagenstelsel

Ook roept Heijkoop de regering op om het toeslagenstelsel te herzien en wil hij dat er opnieuw gekeken wordt naar de toegangseisen voor de Wsnp. Daarnaast wijst hij op het probleem dat  belastingschulden en CJIB-schulden niet saneerbaar zijn. ‘De rijksoverheid is schuldeiser nummer één en je kan dan bij dit soort schulden wel op je gelijk blijven zitten, maar ik vind dat ze daar ook af en toe over hun eigen schaduw heen moeten stappen’, aldus Heijkoop. ‘Dan moet je kijken hoe je die mensen kan helpen.'

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.