Advertentie
sociaal / Nieuws

Wetswijziging voor informatie delen met corporaties

Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, VVD) bereidt een wetswijziging voor waardoor gemeenten toestemming krijgen om informatie van woningcorporaties te ontvangen waardoor huurachterstanden sneller gedetecteerd kunnen worden.

15 februari 2019
drs.t.-van-ark-4962-2.jpg

Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, VVD) bereidt een wetswijziging voor waardoor gemeenten toestemming krijgen om informatie van woningcorporaties te ontvangen waardoor huurachterstanden sneller gedetecteerd kunnen worden.

Tijd verloren

Dat maakt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekend op haar website. Nu is het nog zo dat er veel tijd verloren gaat doordat mensen met schulden zelf hun administratie op orde moeten brengen. Na de wetswijziging wordt het voor schuldhulpverleners mogelijk om relevante informatie te verzamelen en registers vroegtijdig in te zien.

 

Beschikking

Gemeenten moeten bij de start van een schuldhulpverleningstraject een beschikking met een plan van aanpak geven, waarin ook staat welke gegevens waarvoor worden gebruikt. Veel gemeenten werken volgens het ministerie al met een dergelijke beschikking om te voldoen aan privacywetgeving en -regels.

Vindplaatsen

De wetswijziging past in een bredere ontwikkeling waarbinnen gemeenten in het kader van zogeheten vroegsignalering meer samenwerking en informatie-uitwisseling zoeken met belangrijke ‘vindplaatsen’ voor schulden (zoals nutsbedrijven en zorgverzekeraars). Het achterhalen van betalingsachterstanden bij corporaties behoort niet zozeer tot vroegsignalering. De huur is doorgaans de laatste vaste lastenrekening die door schuldenaren niet wordt betaald.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mw. A.T,C.W. Rommen van der kroft / afgekeurd 80-100%/ex-mantelzorger
Als mw. Van Ark nu eens die kostendelernorm schrapte, hadden een hoop van onze groep. Geen achterstanden/problemen. Maar mw. Van Ark is er alleen maar op uit om zoveel mogelijk chr.zieken, ouderen, wajongers, wao-ers enz de vernieling in te helpen. En te zorgen dat er zoveel mogelijk van onze groep op straat komen te staan. Dan kúnnen onze woningen en uitkeringen naar de nieuwkomers. Die hoeven nml niet te participeren, die worden ten koste van ons gepamperd.
WETSWIJZIGING VOOR INFORMATIE vooral niet DELEN MET CORPORATIES / WETSWIJZIGING VOOR INFORMATIE vooral niet DELEN MET CORPORATIES
Zijn ze nu helemaal gek geworden?

Overheid heeft al middelen en mogelijkheden genoeg om burgers en ambtenaren te knechten, alleen ambtenaren mogen de wet wel heel vaak overtreden. Misschien de wet aanpassen om ambtenaren eens aan te pakken?
Advertentie