Advertentie
sociaal / Nieuws

Wethouders Venlo stappen op om tekort jeugdzorg

Het stadsbestuur van Venlo verkeert in crisis. Twee wethouders, Vera Tax (PvdA, Welzijn) en Wim van den Beucken (VVD, financiën) traden af. Dat gebeurde woensdagavond tijdens een gemeenteraadsdebat in Venlo, waarbij de PvdA ook uit de coalitie stapte.

25 mei 2017

Het stadsbestuur van Venlo verkeert in crisis. Twee wethouders, Vera Tax (PvdA, Welzijn) en Wim van den Beucken (VVD, financiën) traden af. Dat gebeurde woensdagavond tijdens een gemeenteraadsdebat in Venlo, waarbij de PvdA ook uit de coalitie stapte.

Enorme tegenvaller
Aanleiding is een gat van bijna 12 miljoen euro in de begroting voor zorg, met name veroorzaakt door een groot tekort bij Jeugdzorg. Burgemeester en wethouders hadden rekening gehouden met een tekort van 4,3 miljoen euro. Twee weken geleden bleek dat tekort te zijn opgelopen tot 11,9 miljoen. Tax noemde dit een 'enorme tegenvaller', die ze niet had zien aankomen.

Haperende communicatie

'Ik heb niet verkeerd gehandeld', zei ze, om vervolgens haar functie neer te leggen, later gevolgd door Van den Beucken. CDA-wethouder Hanno Lamers (sociale zaken), ook medeverantwoordelijk voor jeugdzorg, blijft aan. Volgens het college zijn de problemen mede veroorzaakt door een haperende communicatie tussen gemeente en zorgaanbieders. De gemeente trekt in deze ook zelf het boetekleed aan, er was te weinig controle. Maar zorgaanbieders van hun kant meldden nieuwe zorgprojecten niet altijd tijdig bij de gemeente.

Vertrouwen
De PvdA sprak, ondanks het vertrek uit de coalitie, toch haar vertrouwen uit in CDA-wethouder Lamers, die daarmee de dans ontspringt. De drie overgebleven coalitiepartijen CDA, VVD en VenLokaal, gaan nu kijken hoe verder. Een door de oppositie voorbereide motie van wantrouwen tegen het college werd niet ingediend. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Als je 12 miljoen euro teveel op je begroting uitgeeft dan heb je inderdaad prutswerk geleverd en rest er maar een mogelijkheid: aftreden! Maar wat zijn de consequenties binnen het ambtenarenapparaat?
W.F.Willems / pensionado
Zie mijn reaktie op de herziening van het woonplaatsbeginsel, voor gewaarschuwd, maar ja achter de buro's in Den Haag luistert men niet naar lieden die de transitie van 1968 nog hebben uitgevoerd en dus toen ook al tegen allerlei uitvoeringsvalkuilen aan liepen
Jan Junior
Als ze de criminele bemoeizorg die bijna niet nodig en steeds meer op een bende gaat lijken en de kletsende sociale werkers aan de kant zetten dan bespaar je miljoenen vele levens en ellende en kun je dat gebruiken voor de jeugdzorg waar wel om gevraagd wordt en wel gewenst is en waar men dankbaar voor is er is geld genoeg de gemeenten hebben zoveel gekregen het gaat er om hoe je er mee om gaat kunnen de schuldhulpverleners niet adviseren ?
Advertentie