Advertentie
sociaal / Nieuws

Wethouders uiten noodkreet over financiering participatiewet

‘Het wordt gemeenten financieel onmogelijk gemaakt werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt naar betaald werk te begeleiden’. Deze noodkreet uiten wethouders uit 209 gemeenten in een gezamenlijk manifest.

30 maart 2017

‘Het wordt gemeenten financieel onmogelijk gemaakt werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt naar betaald werk te begeleiden’. Deze noodkreet uiten wethouders uit 209 gemeenten in een gezamenlijk manifest. 

Investeren

Met het manifest ‘Investeren in werk voor kwetsbare groepen’ roepen de wethouders de Tweede Kamer en het nieuwe kabinet op om de bezuiniging van 1,8 miljard op de Wet Sociale Werkvoorziening (Wsw) en de Participatiewet met 420 miljoen per jaar te verzachten. De wethouders stellen dat er extra geld nodig is om werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt een betaalde baan te bieden.

Stop bezuinigingen
De wethouders stellen dat de bezuinigingen een succesvolle uitvoering van de participatiewet in de weg staat . Ze roepen op de jaarlijkse vermindering van de Rijkssubsidie per Wsw-werknemer stop te zetten. Een verdere bezuiniging vergroot volgens hen de huidige tekorten en is volgens de wethouders niet reëel, omdat de loonkosten van de werknemers blijven bestaan.
 

Jongeren
Ook moeten gemeenten voldoende geld krijgen om jongeren van het speciaal en praktijkonderwijs te helpen op weg naar een betaalde baan, vinden de ondertekenaars van het manifest. Deze groep kan geen gebruik meer maken van de Wajong, omdat die wet voor jong gehandicapten binnenkort alleen nog toegankelijk is voor jongeren die in het geheel niet in staat zijn om betaald werk te verrichten.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gunther
Hou toch op over dat gevraag naar nog meer geld er kan op zoveel punten bezuinigd worden iedereen in Nederland doet aan budgetteren dus de gemeenten kunnen dat ook er lopen daar zoveel geldexperts rond die kunnen adviseren en de overheid mag wel eens meer controleren !
loek / v.m. jur.medew. gsd
@Gunther: controle kost ook geld. Ben het wel met u eens dat het vragen om geld een cultus is. het is immers eenvoudig met andermans geld te spelen.
Richard / Beleidsmedewerker
Enkele weken geleden heb ik kennis genomen van het Participatie Certificaat. Een prachtige publiek/private samenwerking die dit probleem ten voeten uit oplost. O.a. de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam werken er al mee. Kort gezegd worden werkgevers betrokken bij de oplossing en lukt het om samen met werkgevers extra budget te genereren, waarmee mensen écht aan het werk gaan. Volgens mij voor iedere gemeente noodzaak om hieraan mee te doen: http://www.participatiecertificaat.nl/persberich …
Jansen
Meer gemeentelijke samenwerking en 'zuigkracht' genereren bij het bedrijfsleven door een betrouwbare en ondernemende partner te zijn. En de relaties niet dichttimmeren met regeltjes en onbegrijpelijke voorwaarden. Dus aan de kant met intern gerichte boekhouders en risico mijdende wethouders. Dus ophouden te zeuren. Aan het werk en ophouden met 'Eigen gemeente eerst'!!!!! Dat verwacht belasting betalende burgers in je gemeente!
Advertentie