Advertentie
sociaal / Nieuws

Wethouders sturen brandbrief om persoonlijke verzorging

Gemeenten willen dit zelf regelen, omdat het goedkoper is en de zorg dan niet versnippert.

21 september 2013
De wethouders in de regio Gooi en Vechtstreek willen niet dat de persoonlijke verzorging voor rekening van de zorgverzekeraars komt. Gemeenten willen dit zelf regelen, omdat het goedkoper is en de zorg dan niet versnippert. Dat schrijven ze zaterdag in een brandbrief aan de Tweede Kamer.
Overheven naar zorgverzekeraars Het kabinet maakte vorige week bekend te overwegen om verzorging zoals het aantrekken van steunkousen over te hevelen naar zorgverzekeraars. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) wilde echter eerst dat gemeenten deze taak op zich zouden nemen en dat verpleging zou worden ondergebracht bij zorgverzekeraars. Sinds kort pleiten brancheorganisaties en verzekeraars ervoor om verpleging en verzorging te combineren.
Combineren onlogisch en duur

Gemeenten uit de Gooi en Vechtstreek zijn hier geen voorstander van, omdat slechts 15 procent van de huidige cliënten in deze regio zowel verzorging als verpleging krijgt. Het combineren van beide vinden de wethouders daarom onlogisch en onnodig duur, omdat verpleegkundigen meer kosten dan verzorgenden.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Lady
De gemeenten zien een pot geld aan hun neus voorbij gaan en gaan klagen. Of ze met het geld dat ze krijgen de persoonlijke verzorging daadwerkelijk goedkoper kunnen leveren, is zeer de vraag. Waarschijnlijk gaat het dan net als bij het huishouden: iedereen met iets meer dan het minimum wordt uitgesloten van huishoudelijke ondersteuning en de zorgverleners worden uitgeknepen of massaal ontslagen. Dan heb ik het nog niet over het feit dat de groep mensen die zowel verpleging als pers.verzorging nodig heeft door de veelal complexe medische/lichamelijke situatie al helemaal niet zit te wachten op de administratie die komt kijken bij verschillende potjes met geld en verantwoording naar verschillende organisaties.
Ab / beleidsmedewerker
Nou, als dit doorgaat en we zetten eens op een rijtje wat de decentralisaties voor een kleine landelijke gemeenten betekenen dan blijft er, zo het al iets voorstelde, weinig meer over:

1) De Participatiewet betekent dat er meer mensen in de bijstandsuitkering komen die voorheen in de Wajong en de WSW kwamen. Is dat alles? Ja, dat is alles. En het leuke is, die zaten er 40 jaar geleden ook al in, want toen bestonden Wajong (met voorloper AAW) en WSW nog niet.

2) Voor de jeugdzorg haken ze aan bij hele grote verbanden. Zo gaat mijn gemeente Westvoorne fijn met Rotterdam samenwerken. Voor die ene handvol jeugdzorg geval per jaar, zet fusie met de buurgemeenten geen zoden aan de dijk. We blijven ook na een fusie een zeer kleine partij en fusie kan daar geen verandering in brengen.

3) De persoonlijke verzorging gaat fijn naar de verzekeraars. Ook daar hoeven we niets. Blijft alleen de dagbesteding nog over. Nou ja, daar blijft zo weinig geld van over, dat is eigenlijk geen taak meer.

Kortom het geroep om een fusie van Westvoorne is één grote luchtballon.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Ik heb wel eens andere geluiden van gemeenten en de VNG gehoord. Maar gelukkig worden ze verstandig en willen ze zo langzamerhand graag decentraliseren. Nu nog even financiële garanties voor de decentralisaties van het Rijk zien los te krijgen voor een langere periode.
Advertentie