Advertentie
sociaal / Nieuws

Wethouders jeugd op de barricades

Meer dan 250 wethouders van regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie pleiten bij het kabinet en de Tweede Kamer voor extra geld voor de jeugdhulp. ‘De rek is er uit.’

15 mei 2019

Ruim 250 wethouders van regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie pleiten bij het kabinet en de Tweede Kamer voor extra geld voor de jeugdzorg. ‘De rek is er uit.’ Zonder extra middelen kunnen gemeenten niet garanderen dat ze de juiste zorg aan jongeren kunnen blijven geven. Ze ondersteunen het pleidooi van de VNG om structureel 490 miljoen euro extra (rijks)geld vrij te maken voor de gemeentelijke jeugdzorgtaken.

Gemeenten naderen ‘de grens van het mogelijke’, schrijven de wethouders in een open brief die donderdag in NRC verschijnt. ‘Als het budget voor jeugdzorg niet voldoende en structureel wordt aangevuld vanuit het rijk, plaatst u ons voor het onmogelijke.’ Het zijn zowel wethouders van grote en kleine gemeenten die bij hun Haagse partijgenoten aan de bel trekken.

Onverantwoord

Gemeenten hebben zich de afgelopen jaren maximaal ingespannen om, ondanks de bezuiniging van 450 miljoen euro, de toegenomen vraag naar jeugdzorg op te vangen, stellen de wethouders. Die vraag steeg tussen 2015 en 2017 met 12,1 procent. Over 2018 was sprake van een stijging van 1,9 procent, zo bleek recent uit CBS-cijfers. ‘Maar we kregen er geen cent bij. Zo doorgaan is onverantwoord’, aldus de open brief. 

Onbegrip

Gemeenten worden nu gedwongen om te bezuinigen, ‘ook op zaken die we juist hard nodig hebben om in de toekomst zorg te voorkomen’, aldus de open brief. ‘Armoedebestrijding, sportvoorzieningen, bibliotheken, onderwijsachterstandenbeleid, brandweer, veiligheidsbeleid en OZB verhoging, niets blijft ongemoeid.’ De bezuinigingen en lastenverhoging leiden tot onbegrip in de samenleving. ‘De brief van de VNG is ons dan ook uit het hart gegrepen.’ In die open brief van vorige week dreigt de VNG de jeugdzorgtaken terug te geven, als het kabinet er onvoldoende extra geld voor vrijmaakt. Later werd bekend dat de VNG 490 miljoen euro er bij wil hebben.

Bittere noodzaak

‘Een ongekend signaal vanuit bittere noodzaak’, stellen de wethouders in hun open brief. Maar er is meer nodig dan alleen geld, zo realiseren zij zich. ‘Het huidige stelsel van de jeugdzorg moet doorontwikkeld worden om beter en efficiënter te werken.’ Dat willen de wethouders samen met het rijk doen, maar dat vraagt tijd en ruimte, die er alleen bij voldoende middelen is. Naar verluidt wil het kabinet niet verder gaan dan eenmalig 350 miljoen en de drie daaropvolgende jaren jaarlijks 190 miljoen euro. VNG is nog steeds in onderhandeling met VWS.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Je zou ook in overleg met het rijk kunnen overwegen of alles nog wel vergoed moet worden of alleen de echt schrijnende en niet zelfredzame (niet draagkrachtige) gevallen.
JaapvV / adviseur
'Zonder extra middelen kunnen gemeenten niet garanderen dat ze de juiste zorg aan jongeren kunnen blijven geven'.

Oftewel: Eerst het geld, dan bepalen wij waaraan we het uitgeven. Echt te zot voor woorden, deze benadering.

De wethouders geven er naadloos mee aan dat ze blijkbaar geen idee hebben waar dat geld naartoe gaat.
Gerard
Even uitleggen hoe uw redenering werkt Jaap van Velzen. Ik zie toch dat er wordt aangegeven dat er tekorten zijn (logisch met een korting en vervolgens 12% meer cliënten). Ik zie nergens dat gemeenten niet weten waar ze het aan uitgeven. Het is redelijk in beeld bij de meeste gemeenten. Zelfs hoe de verwijzingen zijn en hoe moeilijk grip krijgen is als je bijvoorbeeld bij de jeugdhulp niet zelf over de toewijzing gaat (behalve het kleine aandeel via wijkteams). Bij een adviseur had ik meer kennis verwacht. En in ieder geval logisch redeneren (zijn cursussen voor overigens).

De problemen in de zorg zijn inmiddels wel helder. En inderdaad gemeenten kunnen nog verbeteringen realiseren. Maar een groei van 12% is moeilijk om te buigen naar een vermindering van 10%. Door de taken bij gemeenten onder te brengen, is de zorg waarschijnlijk ook veel toegankelijker geworden. Misschien doen de gemeenten het wel heel goed en krijgen nu kinderen zorg die in het verleden buiten de boot vielen. In ieder geval is er meer aandacht voor de zorg. En vaak levert dat ook meer vraag op (zo worden er ook meer elektrische auto's verkocht nu er meer aandacht voor is).

Maar ja; Jaap is adviseur... Verdient waarschijnlijk goed aan het adviseren van gemeenten om inzicht te krijgen waar ze het geld aan uitgeven. Zelfs als de ambtenaren dit al weten, maar een wethouder dit graag van een dik betaalde adviseur hoort.
H. Wiersma / gepens.
Efficiënter werken in de jeugdzorg begint bij:

1. voorlichting geven aan ouders, die hun kinderen niet (kunnen) opvoeden.

2. hogere (financiële) drempels voor toelating tot de jeugdzorg.
Advertentie