Advertentie
sociaal / Nieuws

Wethouder wil sociale woningbouw Amsterdam halveren

Wethouder Wiebes van Amsterdam pleit voor een halvering van het aantal sociale woningen om zo talenten te behouden. Er zou te weinig woonruimte zijn voor zogenoemde 'keien'.

25 januari 2013

Als het aan de Amsterdamse VVD-wethouder Eric Wiebes ligt, halveert het aantal sociale woningen in de stad. Daarmee kan de hoofdstad meer huisvesting bieden aan talenten van buiten en die zorgen weer voor meer welvaart voor alle inwoners.

Strijd om keien
De internationale strijd om deze ,,keien'', zoals Wiebes ze noemt, is groot. Steden als Londen, Parijs, New York en Singapore werken er volgens hem hard aan om mensen aan te trekken die meer banen kunnen creëren. ,,Mensen die slim zijn, innovatief en ondernemend. Die nieuwe zonnecellen ontwikkelen, nieuwe winkelconcepten bedenken, apps maken of spijkerbroeken ontwerpen'', zo schetste hij donderdagavond in een lezing over zijn ideale Amsterdam in De Balie.
 
Extra economische groei 

Deze talenten kunnen volgens Wiebes’ berekeningen zorgen voor zeker 1 procent extra economische groei in de stad over een periode van 10 jaar. Hij verwacht bovendien 40.000 nieuwe banen, in alle lagen van de arbeidsmarkt.
 
6 procent huurhuizen beschikbaar 

Volgens de wethouder kan Amsterdam de concurrentie met andere steden aan, maar moet er wel iets gebeuren aan de hoeveelheid sociale woningbouw die de stad nu kent (61 procent). ,,Bijna twee derde van onze stad is verboden toegang voor mensen die groei en dynamiek naar onze stad willen brengen. Het percentage beschikbare huurwoningen is 6 procent, vermoedelijk het laagste ter wereld.''
 
Verlies middeninkomens

Wiebes benadrukt dat het ook van belang is de 'keien' vast te houden. ,,Nu verlaten succesvollen de stad, terwijl degenen van wie de sociale stijging niet slaagt, achterblijven. Amsterdam heeft het hoogste percentage inwoners met een langdurig laag inkomen van Nederland.'' Volgens de wethouder verliest de hoofdstad ook de middeninkomens, aangezien er alleen nog heel goedkope en heel dure woningen staan.
 
30 procent sociale woningen 

Hij pleit er dan ook voor het socialewoningpercentage terug te brengen naar 30 procent. Op die manier komt de stad volgens hem meer in balans.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Daniel / mediator
wat een onzin,Amsterdam is al jaren een plaats waar vrije geesten samenkomen ,zelfs nu,en het verminderen van sociaal woningbouw verhoogt alleen de nu al hoge huren in Amsterdam,zie ook artikel van 15 januari, dit is typisch VVD om via een ondeugdelijk argument de huren nog hoger te krijgen zodat de grondprijzen weer stijgen zodat de gemeente geld gaat verdienen.
Morsnova / inwoner
Wiebes heeft een punt,,,,,,Amsterdam zit al jaren op slot. Dat komt omdat er maar twee typen woningen zijn: erg veel sociale huurwoningen (volgens het artikel 61%) en dure huur- en koopwoningen. Voor middeninkomens is er bijna niets te vinden in de stad.



Dit is overigens oud nieuws. We weten al jaren dat het aantal koopwoningen in Amsterdam beperkt is. Amsterdam Zuid is voor velen onbetaalbaar, daarbuiten is het aantal koopwoningen beperkt. Er zijn dan ook weinig middeninkomens in Amsterdam. De stad wordt bevolkt door veel arme mensen en een groep zeer succesvolle professionals. Twee groepen, die onderling weinig contact hebben. Met een modaal of net bovenmodaal inkomen kan je in de stad geen woning vinden.



Tot nog toe was er altijd onwil om iets aan deze onbalans te doen. Hopelijk verandert nu het tij.
Nerdmeisje
Sjongejonge,waarom verlaat ik de stad, omdat ik door dat rare vvd/beleid van die Kroes daar in Europa een schandalig scheve 3000 eur te veel verdien voor een sociale huurwoning, door de studieschuld (zelfde VVD beleid maar dan van Rutte zelf) niet in aanmerking kom voor een hypotheek, sowieso niet vanwege de door de hypotheekrenteaftrek (VVD) dolgedraaide huizenkoopmarkt en door mijn enorm liberale flexarbeidscontract, en door de vrije marktwerking (vvd?) in de vrije huursector niet in aanmerking kom voor een vrije huurwoning van meer dan 680 euro omdat dit minimaal 1/3 nettomaandinkomen moet zijn en ik daarmee niet in de buurt van de huurliberalisatie kom en mijn pensioenpremiedruk tamelijk aan de vvd-hoge kant is. Lekker liberaal allemaal. Nergens mogen wonen.

Gelukkig maar dat een 50+-er met een armzalig aowtje en een gigantische spaarrekening nog wel mag mede-huren anders had ik helemaal geen huis.
Bond / Adviseur
Beste heer Wiebes, misschien zitten er tussen al die mensen in sociale woningen wel heel veel mensen die vroeg opstaan, hard werken en hun steentje bijdragen aan de economie van Amsterdam.

Willem Kamps
Trekken we de redenering van de heer Wiebes door - "nu verlaten succesvollen de stad, terwijl degenen van wie de sociale stijging niet slaagt, achterblijven" - dan behoort hij zelf dus ook tot de door hem benoemde 'kneuzen'. Tja, Wiebes rijmt niet voor niets op kwiebus, eikel!
Janneke
Zowel de VVD als de PvdA heeft nooit iets begrepen van de woningmarkt. Kan nieuw talent geen woning vinden? Op funda staan er 10.000 te koop. Geen hypotheek mogelijk? Kijk op pararius.nl, daar staan er duizenden meteen beschikbaar vanaf 1.000. Te duur? Tja, dat is het probleem. Dat is al jaren het probleem. Er wordt niet gebouwd voor middensegment omdat er in vrije sector en koop gewoon veel te gemakkelijk veel te veel verdiend kan worden. Dat kun je alleen door beter regelgeving, minder en eenvoudiger, kunnen doorbreken. En die regels zijn niet voor iedereen even prettig.



Wat moeten we doen?

Geen hypotheekrente aftrek meer in hoogste belastingschijf, langzaam afbouwen over 10 jaar

Gemeente koopt erfpacht niet meer af. Je betaalt gewoon huur (canon, gemeenteraad stelt tarief per gebied vast) of je koopt af en je wordt eigenaar

Nieuw eenvoudig huurpuntenstelsel per m2 + punten voor keuken, badkamer, monument en energielabel. Tot 122 voor iedereen, tot 80m2 alleen voor woningcorporaties.

Geen verhuurdersheffing voor corporaties indien zij investeren in energiezuinige woningen en passende nieuwbouw voor doelgroep. Dit is goed voor bouwsector, doorstroom en voor nieuwe technieken innovatie.

30% sociale huurwoningen in nieuwbouw alleen in grotere projecten.

Bouw voor sociale sector goede maar eenvoudige woningen zoals in jaren 80, wasmachine in badkamer. Middensegment heefte behoefte aan grotere woningen, geen luxere woningen, dat kunnen huurders zelf wel aanbrengen.

Particulieren mogen 25 Donner punten extra rekenen, corporaties niet.

Corporaties investeren in woningen, gemeente in wijkaanpak wel samenwerken.

Mensen die meer dan 45.000 euro verdienen en in huurwoning wonen van minder dan 142 pnt moeten via Belastingdienst boete betalen = oplossen scheefwonen met privacybescherming.

Woningeigenaren met 1 of 2 woningen moeten hun eigen woning tijdelijk kunnen verhuren.

Investeerders motiveren te investeren in ruime woningen voor middensegment, en genoegen nemen met lager rendement. Woningen in Amsterdam blijven goede zekere investering.

Beter kijken naar huurtoeslag icm gezinsomvang, als je te ruim woont (dat kan als je kinderen huis uit zijn) moet je door naar kleiner woning (mbv corporatie)



Al deze aanpassingen (en nog meer) maken op termijn een gezonde woningmarkt mogelijk. Maar dan kunnen we niet aan de vrije markt overlaten. Laten we trots zijn op onze ongedeelde stad. Er is plaats voor nieuwkomers. Stad niet vergelijken met Parijs, daar zou ik alleen in de banlieu kunnen wonen, wil ik dat?



En Wiebes, als je de mensen de sociale woningen uitjaagt dan zal de vrijgekomen woning alsmaar duurder worden verhuurd en weer buiten bereik van het nieuwe talent, de verpleegster en de leraar komen. Zonder regels zal Amsterdam geen fijne leefbare stad zijn.
Janneke
Oh ja, in centrum van Amsterdam staan 2000 woningen leeg of is niet bekend of er iemand woont. Wiebes stuur het talent daarop af.



En stop met shortstay verhuur. Onzinnige regeling die duizenden woningen aan de doelgroep (ook het talend van Wiebes) onttrekt. Als verhuur voor korte periode goed is voor Amsterdam dan zou de hotelbranche daar in moeten springen door extended stay, op verschillende locaties kleine appartementen verhuren. Hotels zijn verantwoordelijk voor overlast en betalen belasting, een particulier zal daar onderuit proberen te komen. Win win situatie.
Ra
Wiebes heeft een punt, werkelozen kunnen goedkoop wonen in een van de vele krimpgebieden.
Advertentie