of 59130 LinkedIn

Wethouder Baldewsingh luidt noodklok inburgering

‘Er moet ingegrepen worden. Het oude inburgeringsbeleid moet terugkomen, want het huidige is failliet’, zegt de Haagse wethouder Rabin Baldewsing. ‘Als ik zie wat er is afgebroken, bekruipt me één gevoel: Rita Verdonk, wat mis ik je. Ze heeft een stevig inburgeringsbeleid neergezet met taalcursussen en maatschappelijke vorming. En ze heeft de uitvoering en de controle bij de gemeenten gelegd.’
6 reacties

Het gaat mis met de inburgering in Nederland. Dat zegt integratiewethouder Rabin Baldewsingh (PvdA) van Den Haag donderdag in het AD. ‘Ik zie om me heen dat nieuwe Hagenaars de taal niet kennen. Dat ze geen idee hebben van hoe de samenleving in elkaar steekt, van wat onze normen en waarden zijn.’

Oren klapperen
Als nieuwelingen in zijn stad het Nederlanderschap aanvaarden door een eed of belofte uit te spreken, staat hij vaak met zijn oren te klapperen: ‘Elke keer moet ik heel veel geduld hebben. Het gaat woord voor woord. Anders lukt het gewoon niet. En dan nog moet de eed vaak over. Zeggen ze: zo waarlijk helpe mij god allemachtig’.

Rita Verdonk
‘Er moet ingegrepen worden. Het oude inburgeringsbeleid moet terugkomen, want het huidige is failliet’, zegt de wethouder. ‘Als ik zie wat er is afgebroken, bekruipt me één gevoel: Rita Verdonk, wat mis ik je. Ze heeft een stevig inburgeringsbeleid neergezet met taalcursussen en maatschappelijke vorming. En ze heeft de uitvoering en de controle bij de gemeenten gelegd.’ Baldewsingh gaat met andere gemeenten bij het Rijk lobbyen voor een terugkeer naar het beleid waarin de gemeenten de inburgering regelden.

Zelf betalen
Nieuwkomers moeten sinds 2013 zelf hun inburgering regelen en betalen. Dat werkt niet, zegt Baldewsingh. Zijn oproep komt daags voor de tiende landelijke Naturalisatiedag, waarbij koning Willem-Alexander ook aanwezig is. De wethouder verwelkomt dan tientallen nieuwe Nederlanders. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jhr. van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Inburgering zou weinig problemen hoeven op te leveren, als de Europese Unie de grote stroom dobbernegers rechtsomkeerd zou terug sturen. Ook al die onruststokers uit veilige landen gewoon in een containertje met ventilatie en raampjes terug op een boot zetten. Echte vluchtelingen uit oorlogsgebieden zoveel mogelijk in de regio opvangen. Voor het geld van 1 vluchteling in Nederland kun je er 55 (!!) daar opvangen. Vluchtelingen in Nederland zo min mogelijk een verblijfstatus geven. Wel investeren in opleidingen en kansen op de arbeidsmarkt (!!), want zij moeten hun geboorteland weer gaan opbouwen (!) in plaats hier levenslang van een uitkering te leven !
Hard en duidelijk zijn waar het moet, investeren en respecteren waar het kan ! En verder moeten multinationals zich schamen voor hun grote reserves: investeer in innovatie in Afrika, dan kunnen ze daar werk vinden. Elke investering in mensen levert op termijn weer handel op.., maar dat snappen die overbetaalde bureaucraten in Brussel niet.
Door Z. Bijsterbuil op
Nu Rita Verdonk genoemd wordt, dan maar de volgende opmerkingen:
a) "....dat zij er geen idee van hebben hoe..."
of
b) ".....dat zij geen idee hebben hoe..."


Door Leven aan de onderkant. Het systeem dat de onderklasse in stand houdt (Theodore Dalrymple Pseud.) op
==Alweer een voorbeeld waarbij marktwerking dus simpelweg faalt. ==
Was er maar marktwerking in plaats van pappen en nathouden
Door doeterniettoe (-) op
Alweer een voorbeeld waarbij marktwerking dus simpelweg faalt.
Door De Vlaming (reintegratiecommissievoorzitter) op
"[]Nieuwkomers moeten sinds 2013 zelf hun inburgering regelen en betalen. Dat werkt niet, zegt Baldewsingh[]"
Gaat het dan wel werken als de rekening bij de belastingbetaler wordt gelegd?
Je krijgt zelfs geld van DUO voor je inburgeringscursus! "Inburgeren kost geld. U moet de cursus en het examen betalen. U kunt bij DUO geld lenen voor de cursus en het examen. " https://www.inburgeren.nl/inburgeren-betalen.jsp#
Door August Biels (gewezen gemeente-ambtenaar) op
Gunst, een PvdA-wethouder die na veertig jaar integratiegedoe een keer wakker wordt. Dat ik het nog mag meemaken.