of 63000 LinkedIn

‘Westland wacht niet op CDA-baantjesjagers’

De precieze reden van het plotse vertrek van CDA-wethouder Karin Zwinkels weet fractievoorzitter Peter Duijsens van Westland Verstandig nog steeds niet. Op een zaterdagochtend, eind november 2019, liet Zwinkels weten haar functie neer te leggen wegens een ‘onoverkomelijk verschil van inzicht met haar fractie over ‘uiteenlopende onderwerpen’. Het CDA zwijgt angstvallig over de echte reden, merkt Duijsens

De precieze reden van het plotse vertrek van CDA-wethouder Karin Zwinkels weet fractievoorzitter Peter Duijsens van Westland Verstandig nog steeds niet. Op een zaterdagochtend, eind november 2019, liet Zwinkels weten haar functie neer te leggen wegens een ‘onoverkomelijk verschil van inzicht met haar fractie over ‘uiteenlopende onderwerpen’. Het CDA zwijgt angstvallig over de echte reden, merkt Duijsens.

In spiegel kijken
Sinds mei 2018 was Zwinkels wethouder van onder meer economische zaken en Greenport, externe positionering, economisch vestigingsklimaat, duurzaamheid en arbeidsmigratie. Aan het lokale medium WOS vertelde Zwinkels destijds dat het geen gemakkelijke keuze was om op te stappen. Ze voerde het collegebeleid uit en wilde graag door, maar vooral op het dossier glastuinbouw dreigden een aantal veranderingen waarin ze zich niet kon vinden, zoals de herstructurering en het ontwikkelkader arbeidsmigranten, wat door de hele raad is vastgesteld. ‘Eigenlijk blijkt dat daar nu weinig draagvlak voor is’, aldus Zwinkels toen. ‘Ik sta voor dat beleid en als je dan moet concluderen dat dat anders wordt, dan moet je jezelf in de spiegel kunnen aankijken en zeggen: dat is niet de kant die ik op wil. Dan moet je een keuze maken.’

Uitbuiting voorkomen
Zwinkels pleitte er altijd voor om huisvesting van arbeidsmigranten niet bij de tuinders zelf te laten plaatsvinden om situaties van uitbuiting te voorkomen. Het CDA denkt daar inmiddels anders over. Fractievoorzitter Jenny Vermeer wilde destijds alleen zeggen dat het een hele verdrietige dag voor CDA Westland is. De voorzitter van CDA Westland, Frits Zwinkels, kon er niet veel meer over zeggen. Reden voor Duijsens om het onderwerp op de agenda van de laatste raadsvergadering te zetten, wat hem door de collegepartijen niet in dank werd afgenomen. Het college had toen al bekendgemaakt voor een andere aanpak te kiezen dan de grootschalige huisvesting die Zwinkels voor ogen had.

Huwelijk dat wordt ontbonden
CDA-fractievoorzitter Jenny Vermeer vergeleek in dat debat het opstappen van Zwinkels met een huwelijk dat na tien jaar wordt ontbonden. Dat gaat de buitenwereld volgens haar niets aan, ook omdat het vertrek van Zwinkels geen gevolgen heeft voor de coalitie van CDA, LPF, VVD en ChristenUnie-SGP. Inmiddels heeft het CDA een nieuwe wethouder gevonden in de persoon van Albert Abee, die na twee jaar in deze periode zijn wethouderspost in Lansingerland verlaat. Daar had hij onder andere glastuinbouw, greenport en duurzaamheid in zijn portefeuille. 


'Rare toestand'
In een bijdrage op de partijwebsite noemt Duijsens het opvallend dat de andere coalitiepartijen enkel in de ‘wandelgangen’ negatieve en sarcastische woorden uiten richting CDA en haar fractievoorzitter, ‘maar officieel muisstil zijn en niet reageren, noch tijdens de raadsvergadering noch daarbuiten’. ‘Rare toestand. Zij moeten toch ook willen weten wat er gaande is!’ Nog vreemder vindt Duijsens het dat het CDA Westland binnen de eigen geledingen kennelijk geen nieuwe wethouder kon vinden. ‘Via het CDA landelijk wordt dan een externe ‘carrièrewethouder’ benaderd die in nog geen twee jaar de Westlandse vraagstukken moet gaan begrijpen en oplossen. Dit wordt niets!’


'Zesde wethouder onnodig'
Verder wijst Duijsens erop dat Abee al heeft aangegeven niet naar de gemeente Westland te gaan verhuizen. Hij noemt dat een slechte start van een zesde wethouder die ‘volstrekt niet nodig is’. Het is volgens Duijsens om politieke redenen dat het CDA twee wethouders wil behouden in de coalitie. Het pleit volgens hem niet voor de nieuwe wethouder dat hij de gemeente Lansingerland al na twee jaar in deze raadsperiode tussentijds verlaat. ‘Westland staat natuurlijk ook niet te wachten op dit soort CDA-baantjesjagers, die door het landelijke CDA bureau worden verzameld.’ Bij de benoeming wil Duijsens Abee vragen welke afspraken hij met de CDA-fractie heeft gemaakt om te voorkomen dat hij niet ook voortijdig opstapt. De CDA-fractie noemt Abee overigens een ervaren bestuurder en kijkt uit naar een vruchtbare samenwerking. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door de Vries (Ambtenaar) op
@Stel: Volgens mij heeft de fractievoorzitter vh CDA haar weerwoord al gegeven: het gaat niemand wat aan. Dan krijg je dus dit soort artikelen.
Door Arjan op
Wat een eenzijdig artikel met een tendentieuze kop in inhoud. En geschreven door een redacteur die integriteit in zijn pakket heeft.
Door Sjors Heerdink (raadsadviseur) op
Wat zal dit raadslid trots zijn, dat BB is gehaald. Het zal de situatie in Westland niet helpen, maar goed... dat is kennelijk ook niet de inzet. Het artikel gaat overigens vooral (en wederom) over de politieke cultuur aldaar, al was ook dat waarschijnlijk niet de inzet... toch?
Door Carol Stel op
wat een eenzijdig artikel. 1 oppositiepartij, Westland Verstandig, krijgt alle ruimte om tekeer te gaan tegen de wethouderswissel bij het CDA. Zonder een enkel weerwoord te geven aan de bekritiseerde partij.

Doe je werk in het vervolg wat zorgvuldiger, Wouter Boonstra. Dit stuk ontstijgt nauwelijks de riooljournalistiek van de roddelbladen!
Door Mark op
Wat een vreemde kop boven het artikel. Zal wel pakkend zijn.
Door Marquis de Canteclair (Civ em.) op
We wachten er niet op maar hij is van harte welkom.....Opnieuw een prachtvoorbeeld van baantjesjagerij met partijpolitieke belangen van het hoogste nivo…,.