Advertentie
sociaal / Nieuws

Westerwolde: rijk moet afspraak asielzoekers nakomen

Alle zeven partijen in de gemeenteraad van het Groningse Westerwolde zijn boos en willen dat de harde afspraak met het rijk dat er in het asielzoekerscentrum (azc) in Ter Apel maximaal 2.000 mensen worden opgevangen nageleefd wordt. Volgens de zeven fractievoorzitters wordt de afspraak stelselmatig niet nagekomen van de kant van het rijk, wat tot gevolg heeft dat het azc overvol zit en er gevaarlijke situaties, voor asielzoekers, medewerkers van het azc en burgers van Westerwolde kunnen ontstaan.

18 oktober 2021
Asielzoekers-shutterstock-356528018.jpg

Alle zeven partijen in de gemeenteraad van het Groningse Westerwolde zijn boos en willen dat de harde afspraak met het rijk dat er in het asielzoekerscentrum (azc) in Ter Apel maximaal 2.000 mensen worden opgevangen nageleefd wordt. Volgens de zeven fractievoorzitters wordt de afspraak stelselmatig niet nagekomen van de kant van het rijk, wat tot gevolg heeft dat het azc overvol zit en er gevaarlijke situaties, voor asielzoekers, medewerkers van het azc en burgers van Westerwolde kunnen ontstaan.

Regelmatig overschreden

Tijdens een ingelaste raadsvergadering die maandagavond gewijd was aan dit onderwerp, werd unaniem een motie aangenomen om de gemaakte afspraken met Den Haag en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) af te dwingen. Een van die gemaakte afspraken is de limiet van 2.000 asielzoekers in Ter Apel. Volgens de raad wordt sinds de zomer van dit jaar het aantal van 2.000 regelmatig overschreden.

 

Dwangsom

In de motie dreigen de partijen met een dwangsom of in het uiterste geval opzegging van de overeenkomst van de opvang als Den Haag geen harde toezeggingen doet om de afspraken na te komen.

 

Veilige humane aanmelding

De partijen hadden voor afgelopen weekend in een gezamenlijke verklaring al gesteld dat staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) en het COA misbruik maken van de gastvrijheid van Westerwolde. 'Wij verwachten dan ook dat ze haar afspraken nakomt en doet wat nu nodig is om Ter Apel te ontlasten en een veilige humane aanmelding mogelijk te maken voor asielzoekers zoals het hoort.' Broekers-Knol wil dat er vanaf 1 november in Nederland in totaal circa 3.000 opvangplekken bij komen. Een deel daarvan in Ter Apel. 'Daar kan geen sprake van zijn,' vindt de raad.

 

Stoelen en stretchers

Ook burgemeester Jaap Velema uitte voorafgaand aan de raadsvergadering al zijn bezorgdheid. "Dat asielzoekers in het aanmeldcentrum Ter Apel nu op stoelen en stretchers moeten slapen, baart grote zorgen. Er werden zelfs slaapplekken gecreëerd in de wachtruimte en kantoren van de IND. Velema noemde het 'een onacceptabele situatie in de nachtopvang'. Volgens hem 'gaat deze opgave Westerwolde te boven'.

 

800 opvangplekken

Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus vroeg burgemeesters eerder vandaag snel 800 opvangplekken voor vreemdelingen in te richten. In de komende weken moeten er nog eens 1.500 bij komen. Dat deed hij omdat de nood hoog is in de asielketen, laat het ministerie weten.


Minderjarigen

Grapperhaus deed zijn oproep in het Veiligheidsberaad, waar de burgemeesters uit alle veiligheidsregio's overleggen. Het probleem is volgens zijn ministerie dat veel van de opvanglocaties waar nu Afghaanse evacués zitten maar korte tijd beschikbaar zijn. Er is behoefte aan plekken waar ze langer kunnen blijven. Met name opvangplaatsen voor minderjarige vreemdelingen die zonder familie naar Nederland komen zijn nodig, zegt de minister.

 

Doorstroming

Er zijn 800 extra plekken nodig 'op korte termijn', plus nog eens 1500 'die binnen enkele weken operationeel kunnen zijn', aldus het ministerie. Die laatste categorie zou 'voor een zo lang mogelijke periode' beschikbaar moeten komen. Hoe op dat verzoek is gereageerd, wilde het ministerie niet zeggen. Er wordt ook nog altijd gezocht naar 11.000 opvangplekken voor mensen die nu in de opvang zitten, maar eigenlijk zouden moeten doorstromen naar een woning.

 

Humane manier

Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad, liet weten dat de burgemeesters de door Grapperhaus aangekaarte problematiek herkennen. 'Wij denken dan ook graag mee en hebben hier vervolgens afspraken over gemaakt zodat er binnen twee à drie weken 1500 vluchtelingen verspreid opgevangen kunnen worden', aldus Bruls. 'Zo zorgen we er samen voor dat de vluchtelingen op een humane manier opgevangen kunnen worden.'

 

Eerdere oproep

Eind augustus deden minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) ook al een oproep aan gemeenten en provincies om op zoek te gaan naar opvanglocaties. De asielketen kan het relatief grote aantal asielzoekers niet aan.

 

Langer dan nodig

Dat komt deels doordat er meer mensen naar Nederland komen dan voorzien, deels door de situatie in Afghanistan en deels door de krapte op de huizenmarkt. Het is moeilijk om voor statushouders een woning te vinden, ook al hebben ze daar recht op. Ze blijven daardoor langer in de opvang dan nodig is.

 

Formeel geen rol

Hoewel de veiligheidsregio’s formeel geen rol hebben in deze opvang, doet het kabinet een beroep op hen vanwege de oplossingsgerichtheid en kennis en ervaring van de gemeenten binnen de veiligheidsregio’s. Bruls: 'De bestuurders uit het Veiligheidsberaad herkennen de noodzaak die de minister namens het kabinet aangeeft rondom de opvang van vluchtelingen.

 

Extra opvang Tilburg

Tilburg gaat tijdelijk tussen de twee- en vierhonderd vluchtelingen opvangen. Het gaat om statushouders, mensen die hier gedurende langere tijd of definitief kunnen blijven. Ze krijgen onderdak in de Koning Willem II-kazerne totdat er geschikte woningen voor hen zijn gevonden, meldt de gemeente maandag. (ANP/redactie)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Karel van Klaveren
Ha, ha, ha, die raad van Westerwolde, wat een naïef stelletje bestuurders zijn dat.

Willen dat het rijk zijn afspraken nakomt.

Luister beste mensen: het rijk (= de regering) komt zijn afspraken alleen na, als het ze goed uitkomt. Zo niet, dan heeft het rijk (lees; het kabinet onder leiding van Rutte) gewoon schijt aan wat zij eerder heeft 'afsproken. Vraag het bv. maar aan de toeslagouders.



O ja, en als de raad van Westerwolde soms denkt dat zij bij de rechter dan wel haar recht kan halen: Vergeet dat maar. De hoogste (bestuurs)rechter is de Raad van State. En die speelt onder 1 hoedje met de regering. Tom de Graaff, D66, weet u wel...
H. Wiersma / gepens.
Prima, maar gemeenten kunnen ook eerder en frequenter preventief kritiek leveren op nationaal beleid en niet op de momenten dat het uit de hand loopt. Ieder weldenkend mens kon al jarenlang (15 jaar of langer), dus na het laatste generaal pardon, zien aankomen dat ook dit beleid niet langer was/is vol te houden.
Advertentie