Advertentie
sociaal / Nieuws

Werklozen krijgen cursus ‘Solliciteren in Duitsland’

In Oost-Groningen zijn veel werklozen en weinig banen. Vlak over de grens in Duitsland is er een tekort aan werknemers. Het UWV heeft daarom cursussen georganiseerd hoe men moet solliciteren in Duitsland, en het is een succes.

03 oktober 2013

Nooit als eerste een hand geven aan je potentiële werkgever en alleen wat zeggen als je iets gevraagd wordt. Het zijn zomaar wat  onderdelen van de workshop Solliciteren in Duitsland die het UWV in Veendam aan werkloze Oost-Groningers geeft. In dat gebied zijn weinig vacatures, terwijl men net over de grens zit te springen om werklustige Holländer.

Duitsland economisch goed

Oost-Groningen is van oudsher een kwetsbare regio met relatief veel werklozen. Maar een voordeel is dat het aan Duitsland grenst en daar gaat het economisch goed. Zo goed zelfs, dat de bedrijven staan te springen om werknemers en daar komt het UWV om de hoek kijken. Eures, de internationale afdeling van het UWV probeert in grensregio’s vraag en aanbod te combineren met als doel Nederlandse werklozen aan werk te helpen. Bij het UWV Veendam is interesse voor de workshop solliciteren in Duitsland, veel interesse zelfs.
 
Cultuurverschillen

‘Er zijn al ruim honderd mensen op de voorlichtingsbijeenkomst geweest,’ zegt Tjerk Mulder, adviseur van Eures in Oost-Groningen. ‘ En dat zijn niet alleen WW’ers, maar ook WWB’ers.’ Enthousiasme is belangrijk bij het vinden van een baan bij onze oosterburen, maar er zijn nog wat essentiële wetenswaardigheden die van pas komen bij sollicitaties. Deze cultuurverschillen worden uitgebreid in de cursus besproken.
 
Formele verhoudingen

‘Duitsers tutoyeren vrijwel nooit, zelfs niet tegenover hun collega’s,’ zegt Mulder. ‘Ook in de hiërarchische verhoudingen zijn Duitsers formeel, een baas is ook echt een baas.’ In de eendaagse workshop komen ook hele praktische zaken aan bod, zoals het Duitse belastingsysteem, zorgverzekering en kinderbijslag. Ook kunnen de deelnemers meteen aan de slag met solliciteren. Er worden meteen vacatures bekeken en onder begeleiding brieven gemaakt.
 
Harde werkers 

Nederlanders zijn populair bij Duitse werknemers zegt Tjerk Mulder. ‘Ze staan bekend als harde werkers, komen afspraken na en spreken hun talen. Ingehuurde Nederlandse vrachtwagenchauffeurs staan er bijvoorbeeld echt om bekend dat ze hun vrachtwagen heel netjes hebben. Daar houden werkgevers van.’
 
Mogelijkheid voor werklozen 

Werklozen in de grensstreek aan werk helpen is succesvol, zij het op beperkte schaal. ‘Tot nu toe hebben we in het grensgebied van Groningen en Drenthe zo’n honderd mensen aan werk geholpen in Duitsland. Het is natuurlijk geen volledige oplossing voor het werkloosheidsprobleem, maar wel een extra mogelijkheid voor werklozen die in de grensregio wonen,’ aldus Tjerk Mulder.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie