Advertentie
sociaal / Nieuws

Werkloze moet verhuizen voor baan

Werklozen met een uitkering die niet willen verhuizen voor een baan worden harder aanpakken. Dat geldt ook voor mensen die niet hun verslaving willen aanpakken.

17 november 2011

Werklozen met een uitkering die niet bereid zijn om te verhuizen voor een baan, wil minister Henk Kamp (Sociale Zaken) harder aanpakken. Dat geldt ook voor mensen met een uitkering die niet hun verslaving willen aanpakken om hun kansen op werk te vergroten.

Kerstpakketten

Dat zei Kamp donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over handhaving in de sociale zekerheid. De minister gaf aan de afgelopen tijd geïrriteerd te zijn door berichten uit gemeenten met veel jonge mensen in de bijstand waar bedrijven desondanks Polen inhuren om kerstpakketten in te pakken. Volgens hem kunnen mensen in de bijstand dit werk prima doen.

Cultuurverandering

VVD-Kamerlid Malik Azmani had Kamp gevraagd wat hij gaat doen om een 'cultuurverandering' te bewerkstelligen. Azmani was op zijn beurt geschrokken dat werkzoekenden in de regio Rijnmond nauwelijks reageren op initiatieven van gemeenten om ze aan de slag te krijgen in de Rotterdamse haven, waar ondernemers juist naarstig op zoek zijn naar personeel.

Niet meewerken

De groep werklozen die niet wil, zei Kamp 'nadrukkelijk in beeld' te hebben bij een aanscherping van het regime, waaraan hij met staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) nog werkt. De hardere aanpak moet in 2013 ingaan. Regeringspartijen VVD, CDA en gedoogpartner PVV hebben afgesproken dat uitkeringsgerechtigden die door hun gedrag of kleding verhinderen om aan het werk te komen, dit sneller moeten voelen.

Tuinbouw

Volgens Azmani moeten gemeenten en uitkeringsinstituut UWV ook nog een slag maken. Zo is hij teleurgesteld dat het nog nauwelijks lukt werklozen in te zetten in de tuinbouw, waar veel buitenlanders werken. Argumenten dat het bijvoorbeeld voor werkzoekenden in Rotterdam geen doen is om naar de kassen in het Westland te gaan, snijden volgens hem geen hout. 'Er worden nu ook al busjes ingezet. Als er werk is, moeten mensen aan de slag of de uitkering wordt ingetrokken.'

Reacties: 18

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Blume
1.Verhuizen kost geld

2.Er zijn niet genoeg huizen

3.Werklozen hebben geen 3 ton voor een verhuizing

4.Geef liever/Eis liever het aanschaffen van een auto: ook dat is niet te betalen voor een werkloze

5.Kamp is een ireele klootzak

6.Gezond zwanger zijn en gezond bevallen mag ook al niet. Waar is de solidariteit? Nergens!
Tom / ICT beheerder
En hoeveel werklozen kunnen verhuizen? Waar halen ze het geld vandaan om verhuiskosten te betalen?











Typisch Nederlandse politiek - geef iemand in een moeilijke situatie een trap na.
Fred IJspeerd / juridisch beleidsmedewerker P&O
Verhuizen voor een baan is mooi, maar wat als het maar een baan met een tijdelijk contract betreft, zoals het maken van kerstpakketten. Dat wordt verhuizen wel erg duur als je na een half jaar of een jaar werkloos in een ander deel van Nederland woont. Dan moet de persoon in kwestie weer verhuizen.











Misschien moeten we maar trailerkampen zoals in de USA gaan oprichten. Daar zijn mensen die echt met hun trailer het hele land doorreizen van werk naar werk.











Of Nederland een "land van trailertrash" wil worden, dat lijkt mij een politieke keuze.
Kitty
Waar de regering steeds meer aandringt op het werken door alle volwassenen, wordt het natuurlijk wel steeds moeilijker om te verhuizen voor een baan. Zo heeft mijn man een winkel. Als ik mijn baan zou verliezen, zou ik niet eenvoudig kunnen verhuizen om een andere baan aan te nemen. En mijn kinderen volgen dicht bij huis een opleiding. Die willen niet langer reizen of op kamers omdat moeder zo nodig moet verhuizen voor een nieuwe baan. Bovendien staat een huis verderop in de straat al ruim 2 jaar te koop. Waarom zou on huis dan ineens snel verkocht worden? Of moeten we maar een tonnetje verlies incasseren omdat er zo nodig verhuisd moet worden?





Kamp kan dus wel hard willen straffen om verhuizing te bewerkstelligen, maar het ligt wel iets minder eenvoudig!
J.H. de Jonge / Directievoerder civiel gemeente
Vanwege "Social Return" een werkloze aan het werk helpen op een bouwplaats kan alleen werken als deze werkloze goed betaald wordt. Ruim boven het mibumum loon in ieder geval. De huidige praktijk dat gewerkt wordt voor de uitkering is uitbuiting en vergroot de armoede en de demotivatie alleen maar. Het verplicht verhuizen is een contraproductieve maatregel en vergroot het sociale isolement en de armoede als daar geen goed loon tegenover staat.
Broadcaster / gemeenteambtenaar
Kamp heeft groot gelijk. Er staat een veel te grote groep permanent buiten spel, waarvan een deel niet omdat ze niet kunnen maar omdat ze niet willen. Dan kun je wel zeggen ze komen alleen maar als ze een goed loon krijgen want anders is het verschil met een uitkering te klein. Dat probleem wil Kamp nu juist aanpakken door onwilligen op hun uitkering te korten. Afstand lijkt me ook een relatief criterium. Kennelijk vinden wij het heel normaal dat iemand uit Polen hier fruit komt plukken maar als iemand uit Zwolle naar de Betuwe of het Westland moet komen is dat ineens te ver.
Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Je kunt ook gewoon een reiskostenvergoeding verlenen of gezamenlijk vervoer proberen te regelen. Onvrijwillig verhuizen voor een (onzekere) baan is natuurlijk idioot!
Sjoerd Visser
Een schande. Wat als de baan weer voorbij is, je weer langdurig werkloos bent en je dan waarschijnlijk dan in een te dure huurwoning zit? Moet je dan weer verkassen? Of weer een volgende regeringsgril willoos en protestloos ondergaan? Zijn werklozen lijfeigenen? Slaven? De V.O.C-mentaliteit is blijkbaar nog lang niet verdwenen uit de genen van de mensen die hier het land besturen. Steeds meer moet een groot gedeelte van de inwoners in NL het bezuren. Het wordt steeds gekker in de wereld, vooral in NL !!! Nog effe en we krijgen werkKAMPen met zo'n leus als: Arbeit Macht Frei?
Sjoerd Visser
Je kunt als minister wel roepen dat de regering voor meer banen zal zorgen (zoals men in het verleden dat meermaals riep), maar feit blijft dat er niet genoeg passende banen zijn bijgekomen in de loop der jaren, daar is (net zoals in de Staatskas) een enorm tekort. Falende politiek moet je niet afschuiven op mensen die er niet aan kunnen doen. Represaillebeleid omdat enkelen het verpesten voor velen is helemaal te ziek voor woorden: moet iedereen boeten voor het wanbeleid en/of misbruik van enkelen? De politiek begint steeds meer op legale maffia te lijken met die eeuwigdurende diefstal die men bezuinigingen noemt.
F. Menger
Dit is een idee van de riant betaalde ambtelijke top die zelf mijlen ver van de echte arbeidsmarkt staat! Verhuizen voor een echt onzekere baan. Met de huidige mode voor juist het 'kerstpakketten' inpakken. Net minimumloon!

Dan nog de praktische bezwaren:

1: Huis vinden in huizenmarkt die op slot zit vooral in de Randstad.

2: De 3 contracten mode bij de Werkgevers vooral in de onderste loonschalen. Dus aan scholing en doorstroming gebeurt ook niets.

3: Kosten explosie tussen bijvoorbeeld Oostgroningen/Randstad; betalen ze je daar wel voldoende voor je huisvestingskosten.

4: verkeerde bezuiniging UWV; Reïntergratiebudgetten terug 60% van de staffuncties bij het UWV eruit. Het geld moet voor 2 doelen zorgen; overleven en kansvergroting voor de werkzoekende. Niet 'verbrand' worden in een ambtelijke organisatie waar het merendeel van het personeel ook amper weet heeft van de harde commerciële arbeidsmarkt.
Frans
De Minister wil dat werklozen verhuizen voor een baan elders. Dat is wel een beetje simpel voorgesteld. Er zal toch ook huisvesting moeten zijn. En wat te doen met kinderen die een opleiding volgen? Of wie neemt de mantelzorg van moeder over?
Paul / projectleider
Ik ben ooit verhuisd voor het volgen van de juiste, leuke opleiding naar een andere regio. Na het behalen van mijn diploma ben ik verhuisd naar weer een andere regio voor een goede baan. Ben ik nu zielig?



Kom op zeg een beetje meer pit ipv van beren op de weg graag
Andries van den Berg / gemeenteraadslid Leidschendam-Voorburg, SP-fractie
Minister Kamp is in werkelijkheid zo als hij er uit ziet en spreekt. Een hartleloze robot. Kan alleen denken in cijfers en economische grootheden. Geworteldheid in een bepaalde ongeving, familiebanden, werkende partners, schoolgaande kinderen, sociale omgeving, het kan hem allemaal niet schelen. In ieder geval niet als het een ander betreft.
ww-er
Minister Kamp weet niet waar hij over spreekt. Hij heeft geen benul wat bijvoorbeeld zijn eigen organisatie het UWV inhoud. Coaches zeggen ook we kunnen geen banen uit de lucht toveren. Ook werkgevers vinden je naar je 40ste levensjaar veel te oud om aan te nemen. Verhuizen heeft enkel zin als het om een VASTE baan gaat, met vaste uren op papier. Ik val onder bijstand en ik werk ook. Maar omdat ik een 0 urencontract heb als alleenstaande val je onder bijstand. Minister Kamp Werkcoaches kunnen niets voor ons betekenen, dit zeggen ze zelf. Mijn vraag Minister Kamp, als ze niet voor iets kunnen betekenen, waarom werken ze dan bij UWV? Waar U naar toe moet werken en de werkgever is scholingsmogelijkheden binnen een bedrijf. Komt een bedrijf over 3 jaar aan personeelstekort, dan moet de werkgever hierop in spelen om nu mensen op te gaan leiden, zodat ze over 3 jaar aan de slag kunnen bij dat bedrijf., Overdag beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt is een xxx verhaal. Kabinet moet mensen opleiden naar een baan toe. Ik wil echt wedden dat er dan pas minder werkloosheid ontstaat. Nu creerd men gewoon werkloosheid. En als UWV coaches mensen niet kunnen helpen aan een baan komen ze gewoon richting bijstand terecht. Met beter maatwerk zouden veel meer mensen een baan kunnen krijgen. UWV is het meest bureaucraties bedrijf van heel Nederland en veel te omslachtig. Nu pas snap ik ook waarom er zoveel mensen richting de bijstand belanden. Er gebeurd namelijk niets. Solliciteren U profiel is niet juist, U heeft niet de juiste vooropleiding, bla bla bla. Bovendien iemand in de bijstand heeft echt geen geld om te kunnen verhuizen. Bovendien zijn er in Limburg dan gelijk huurwoningen beschikbaar. En als ze voor een habbekratsje moeten werken, moeten ze ook huursubsidie en verdere handje ophouden aanvragen.
Sjoerd
Verhuizen voor een baan. Ja, zo was het veertig jaar geleden. Velen zijn uitgezworven over het land voor een ( vanzelfsprekend) vast contract . Een bestaan opbouwen ver van je geboorteplaats,men ging ervoor. Zekerheid was er toen .

Het is inmiddels historie.

Een vaste baan is er nauwelijks meer. Na beëindiging van het tijdelijke contract zit men in een gebied ver van de naasten. Voor velen erg belangrijk.

Verhuizingen leveren de Staat trouwens aardig wat op.



Nee, wat de heren bezielt is niet goed. Persoonlijk vind ik ze gevaarlijk bezig. Zij tornen aan de basiswaarden van de Nederlander. Het is eenrichtingsverkeer geworden, ook zoiets.

Beiden mogen een avondje komen praten, bij deze uitgenodigd op mijn oude vertrouwde stek ;-)
arie de koning / assistentbeheerder
Op het moment is het slecht gesteld met de vaste banen.

De sociale dienst wil dat je zo snel mogelijk aan het werk komt. Maar zij bedoelen daarmee zo snel mogelijk een baan net even boven bijstandsniveau.Waarom?

Ten eerste kunnen ze zelf niets behoorlijks aanbieden en ten tweede dan zijn ze van je af.

Daar gaat het om. En of jij nou moet verhuizen of emigreren dat zal hun een worst zijn. Je wordt zowiezo al behandeld als een derde rangs burger waar ze lekker tegenaan kunnen schoppen.Laat staan luisteren naar de mensen die echt niet allemaal door eigen schuld, zonder werk zijn gekomen. En als je niet naar hun pijpen danst wordt je gekort op je uitkering omdat je niet meewerkt.

Zorg eerst voor fatsoenlijke banen met een normaal salaris zo dat die mensen uit de schulden op armoe kunnen kruipen.

Maar die banen liggen nou eenmaal niet voor het opscheppen.! Dat is het probleem.

Doe gewoon tegen de mensen,ze hebben er niet om gevraagd om als werkloze in de maatschappij te staan. Dat gezeik over staatsschulden. Wie heeft dat geld uitgegeven dan, als je het niet hebt??

Je kan geen tientje uitgeven als je die niet in je zak hebt.

Maar onze regeringen kunnen dat blijkbaar wel.

En ja wie kunnen daar voor bloeden,het klootjesvolk!
faber
Kamp vindt het leuk om zo nu en dan met grof geschut te schieten. Natuurlijk is verhuizen voor werk een optie maar de banen waarvoor verhuisd moet worden volgens Kamp zijn het verhuizen nu niet waard. Dat worden ze wel als de uitkering wordt stopgezet; dan wordt je na verloop van korte tijd vanzelf het huis uit gezet. Maar los van dit alles: ik snap Kamp niet zo goed. Hij is minister en ik zou zeggen: voeg de daad bij het woord. Trek de uitvoering van de bijstand weer naar het Rijk als je vindt dat de huidige uitvoerders het niet goed doen, maak de regels die je wilt en pas ze toe zoals bedoeld. Ik denk dat de gemeenten zo langzamerhand een gat in de lucht springen als ze van de uitvoering van de WWB verlost worden en het Rijk kan doen wat ze denkt wat moet. Iedereen blij.
faber
Kamp vindt het leuk om zo nu en dan met grof geschut te schieten. Natuurlijk is verhuizen voor werk een optie maar de banen waarvoor verhuisd moet worden volgens Kamp zijn het verhuizen nu niet waard. Dat worden ze wel als de uitkering wordt stopgezet; dan wordt je na verloop van korte tijd vanzelf het huis uit gezet. Maar los van dit alles: ik snap Kamp niet zo goed. Hij is minister en ik zou zeggen: voeg de daad bij het woord. Trek de uitvoering van de bijstand weer naar het Rijk als je vindt dat de huidige uitvoerders het niet goed doen, maak de regels die je wilt en pas ze toe zoals bedoeld. Ik denk dat de gemeenten zo langzamerhand een gat in de lucht springen als ze van de uitvoering van de WWB verlost worden en het Rijk kan doen wat ze denkt wat moet. Iedereen blij.
Advertentie