of 59185 LinkedIn

Werkloosheid onder jongeren laagst sinds 2009

De werkloosheid is in het afgelopen kwartaal vooral onder jongeren gedaald. Het percentage werkloze jongeren nam af van 9,7 procent in februari tot 9 procent in mei.
Reageer

De werkloosheid is in het afgelopen kwartaal vooral onder jongeren gedaald. Het percentage werkloze jongeren nam af van 9,7 procent in februari tot 9 procent in mei. 

Laagst sinds 2009
De werkloosheid is in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 6000 mensen per maand gedaald. Volgens het CBS waren het er in mei 456.000, ofwel 5,1 procent van de beroepsbevolking. Vooral onder jongeren daalde het aantal werklozen. Het percentage werkloze jongeren nam af van 9,7 procent in februari tot 9 procent in mei. Sinds maart 2009 is dit percentage nog niet zo laag geweest.  Onder 25-plussers lag het percentage werklozen in mei 0,2 procentpunt lager dan drie maanden eerder.

Het aantal mensen met betaald werk nam in de afgelopen drie maanden toe met gemiddeld 14.000 per maand. Het aantal jongeren met betaald werk bedroeg in mei bijna 1,3 miljoen en is weer terug op het niveau van voor de economische crisis. De afgelopen drie maanden groeide het aantal werkende jongeren met gemiddeld 5000 per maand.

Dromen

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt blij te zijn met de cijfers: 'Fantastisch dat er nu zoveel jongeren aan het werk zijn. Nu al meer dan voor de crisis. We hebben nu zelfs de laagste jeugdwerkloosheid in ruim acht jaar. Dat is iets om trots op te zijn. En ook mooi om te zien dat zoveel jongeren hun dromen kunnen verwezenlijken. Maar we zijn er nog niet.' Het UWV telde eind mei 386.000 WW-uitkeringen. Dat zijn er 16.000 minder (-3,9 procent) dan in april. Ook hier daalde het aantal uitkeringen onder jongeren fors (-10,2 procent). Onder 55-plussers daalde het aantal uitkering het minst (-2,2 procent).


Uitkeringen

In vergelijking met een jaar geleden telde het UWV 63.000 minder uitkeringen, een daling van 13,9 procent. De daling met 8,3 procent onder 55-plussers bleef achter bij het gemiddelde. Het UWV verstrekte in de eerste vijf maanden van dit jaar 175.000 nieuwe WW-uitkeringen. Dat is 20 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Relevante Parlementaire Dossiers