Advertentie
sociaal / Nieuws

'Werkloosheid allochtone jongeren dramatisch probleem'

De stijging van het aantal werkloze allochtone jongeren neemt snel toe. Vooral bij Marokkanen is het problematisch, van de jongeren is 39 procent werkloos.

16 juli 2012

De werkloosheid onder allochtone jongeren van 15 tot 25 jaar neemt in snel tempo toe. Terwijl de werkloosheid onder autochtone jongeren in het eerste kwartaal van dit jaar naar 10 procent steeg, nam die onder allochtone leeftijdsgenoten toe van 22 tot 29 procent, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek dat het instituut voor multiculturele vraagstukken Forum maandag heeft bekendgemaakt.

Doorleren

Volgens de organisatie stijgt de werkloosheid onder jongeren van niet-Nederlandse afkomst al jaren structureel meer dan die onder autochtone jongeren. Dat komt onder meer doordat veel jongeren vanwege de economische crisis eerst zijn gaan doorleren en nu op de arbeidsmarkt komen.

 

39 procent werkloos

In de afgelopen 12 maanden steeg vooral de werkloosheid onder Turkse en Marokkaanse vrouwen en onder jongeren van niet-westerse afkomst. Van die groep jongeren zit 29 procent zonder baan, bij Marokkaanse jongeren is dat zelfs 39 procent. Het totaal aantal werklozen in Nederland steeg van 418.000 mensen in het eerste kwartaal van vorig jaar tot 484.000 in de eerste 3 maanden van dit jaar, een toename van 16 procent.

Volgens Forum is er in verkiezingsprogramma's van politieke partijen te weinig aandacht voor dit ,,dramatische'' probleem.

Reacties: 15

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bas / logicus
@schaduwfractielid, dat werkgevers misbruik maken van de crisis is een feit. Dat zowel allochtonen als autochtonen daar de dupe van worden is ook juist. Maar je schreef eerder wel dat het probleem niet bij de allochtone jongeren lag. En dat reflecteert niet aan de werkelijkheid waar onze huidige maatschappij mee geconfronteerd wordt. Overigens staat “de waarheid benoemen” volledig los van discriminatie. Daar behoor je dus ook niet bang of angstig voor te zijn. Een gediscrimineerde groep is met dergelijke zelfingenomen zogenaamd politieke correctheid niet gebaat maar wordt daardoor eerder geschaad. En na drie generaties allochtonen knuffelen mogen we in onze Nederlandse maatschappij nu toch wel verwachten dat ze nu zelfstandig en op fatsoenlijke wijze voor hun eigen belang weten op te komen? Echter de platforms die de allochtonen oprichten meten zich bijzonder vaak een slachtoffer rol aan waarbij ze heel irritant met het boze vingertje naar de Staat en autochtone bevolking wijzen. Dit i.p.v. pogen het imago te verbeteren door binnen de eigen groep de etters aan te pakken. In de kwalitatief betere gespreksprogramma’s waar hedendaagse problematiek besproken word valt het me veel te vaak op dat de beter opgeleide allochtonen (vaak lid van zo’n platform) zich op een intolerante negatief agressieve wijze op tv profileren. Werkgevers kijken ook naar dergelijke programma’s. Wat kan de werkgever dan verwachten bij de minder goed opgeleide allochtoon? Ja, dat is een vooroordeel maar dan wel over de eigen groep afgeroepen door het eigen gedrag. Elke groep (ras, geloof, seksuele voorkeur, etc.)is zelf eindverantwoordelijke voor de creatie van het eigen imago. Een sollicitatiebrief met een riedel aan foute aanwijzende voornaamwoorden beland al gauw in het grijs archief en daarbij maakt afkomst niets uit. En dat dit vaker voorkomt bij een bepaalde bevolkingsgroep heeft niets met discriminatie van doen maar met de legitieme selectiecriteria.
Kaas !
Oeps, daar gaat het "argument" dat ze ons pensioen betalen.
Marez / Sales Manager
Wat zou op korte termijn een verwijdering van allochtonen betekenen? De minderheden leveren een bijdrage aan de consumptie. Elf miljard wordt door werkenden uit de groep minderheden besteed. Dat is net zo veel als de winst over 1994 van Shell. Het staat gelijk aan de werkgelegenheid van 70 000 mensen.

Ook als werknemers hebben allochtonen hun waarde:Aangezien veel allochtonen op laaggeschoolde functies zitten, zorgen zij ervoor dat bepaalde bedrijfstakken niet verdwijnen of dat vacatures niet langdurig openstaan. Veel ondernemingen zouden, wanneer de minderheden niet werden ingeschakeld, of hogere lonen moeten betalen of de laaggeschoolde arbeid moeten vervangen door extra investeringen in machines.

Het aantal alloctone ondernemers is relatief klein. Maar de invloed op de economie is van meer betekenis dan hun aantal doet vermoeden.

Die ondernemers kunnen, vanwege hun banden met het land van herkomst, makkelijker handelscontacten aanknopen met ondernemers uit die landen.

De allochtoon zorgt dus als consument, werknemer en ondernemer voor in totaal 540 000 arbeidsplaatsen. En door een afname van de autochtone bevolkingsgroei en een stijging bij de minderheden zal het percentage minderheden in de beroepsbevolking alleen maar toenemen.

Wegsturen van al deze allochtonen zou de ondergang van van Nederland betekenen. We zouden gelijk in de rij bij Griekenland en Spanje kunnen aansluiten.



Lard / werknemer
Allochtonen moeten werk zoeken
chesnedy
@corso

Maar deze hebben vast doorgeleerd en hebben meer kennis om met betere argumenten te komen op dit artikel dan jij hebt
True
@ Corso op 16 juli 2012 09:53



Ze leveren hun bijdrage aan de staatsschuld.
Piet / directeur
Zo langzamerhand draait heel veel in Ned om allochtonen!

Maar zij leveren inderdaad toch een fantastische bijdrage aan de werkgelegenheid. Justitie, Politie, Sociaal werkers, buurthuizen, jeugdwerkwerk, politicie, advocatuur, penitiaire inrichtingen etc, etc heeft er heel veel werk aan! De Werkeloosheid zonder hen zou nog aanzienlijk hoger zijn. Dus niet mopperen, maar laten we blij zijn toch!
Hali / nvt
De voorgaande opmerkingen geven aan waarom een deel van deze groep werkloos thuis zit.
Kaas !
Hirundea op 16 juli 2012 14:13



In dat geval hebben ze geen enkel excuus om op straat rond te hangen.

Hup, aan de slag, slappelingen.
Janske / Schaduwfractielid
Het probleem licht niet bij de allochtone jongeren, maar bij de ondernemers/werkgevers, hun willen niet het WML betalen. De ondernemers/werkgevers zijn in hun eigen mes gevallen.
Bas / logicus
Steeds meer bedrijven willen geen allochtoon personeel meer. De reden is dat een groot deel van de allochtonen vaak last heeft van storende onhebbelijkheden die de verhoudingen met de overige werknemers op scherp zetten. Commentaar wordt vaak afgedaan als discriminatie, groter ziekteverzuim, vrouwen zijn ondergeschikt, diefstalgevoeliger en ga zo maar door. De opsomming is afkomstig van een samenvoeging van door dagbladen gepubliceerde gegevens en vertegenwoordigen dus niet specifiek mijn persoonlijke mening. Daarnaast beheersen allochtonen vaak de Nederlandse taal onvoldoende en zodoende is hun Engels vaak ook erg gebrekkig. Daar discriminatie op grond van ras niet is toegestaan gaan steeds meer bedrijven over tot het stellen dat sollicitanten om in aanmerking te komen voor aanname eerst voor een taalkundig assesment moeten slagen. Toch hebben de meeste hier geboren 3e generatie allochtonen vreemd genoeg nog steeds problemen met aanwijzende voornaamwoorden. Zo vreemd is dat eigenlijk niet want op het huidig middelbaar onderwijs worden dergelijke fouten als 0,1 foutpunt afgedaan terwijl dit tot ± 1985 tenminste 0,5 foutpunt opleverde. Overigens beheersen ook veel jongere autochtonen met name uit de Randstad hun eigen taal onvoldoende maar die hebben dan wel minder last van de onhebbelijkheden.
O. ten Hove
Zou het niet beter zijn om de grenzen te sluiten, en remigratie te stimuleren. De allochtoonse gemeenschap kost meer dan dat het oplevert en is in veel gevallen door cultuurbotsingen geen verrijking van de Nederlandse samenleving... Hun mentakiteit skuit niet aan op de Nederlandse waardoor het leven in Nederland minder prettig is dan voor 1980...
True
@Joschke



Er bestaat geen allochtoonse gemeenschap, er is wel een socialistische kliek die immigranten lokt en vervolgens kapot maakt met gratis geld.
Bas / logicus
@schaduwfractielid, het probleem ligt wel degelijk bij de allochtone jongeren zelf. Een overgroot deel presenteert zich om te beginnen al met een negatief imago (gangster/ bitch image), als volgende negatieve punten hebben ze ook vaak problemen met loyaliteit, betrouwbaarheid, verantwoordelijkheid, flexibiliteit, interesse, werkhouding en ontbeerd het ze aan inhoudelijke vakkennis en is hun beheersing van de Nederlandse taal te beperkt om tot positieve resultaten te komen. Daar werkgevers door het Europees beleid toegestaan is om de in Nederland voor Nederlanders (allochtoon zowel als voor autochtoon)eigenlijk geldende WML los te laten is een misstand die de Nederlandse overheid direct na constatering (tien jaar terug)al had moeten aanpakken i.p.v. stimuleren via UWV aanvullingen. Dat herstel nog niet is geschied komt doordat politici vanuit de grotere werkgevers o.a. met commissariaten worden beloond om dit niet te doen. De CEO’s hebben zo een nieuw middel om ten laste van de werknemer te bezuinigen en rechtvaardigen daarmee een stijging in hun beloning. En zodoende staat de hele Nederlandse arbeidsmarkt en de rechtspositie(CAO) van de werknemers onder druk. Als een werkgever moet kiezen voor kwaliteit waarbij een goede taalbeheersing en respect voor de hier geldende waarden & normen belangrijk is, kiest deze logischerwijs voor de beste keuze. En dan kom je al gauw uit bij de autochtone bevolking. En als de werkgever kijkt naar loyaliteit, hard doorwerken en laag salaris dan kiest deze evengoed voor de beste keuze. En dat is dan vaak een autochtoon of een MOE-lander i.p.v. een duurdere vaak lastige Nederlandse allochtoon. Punt is dat een allochtoon bevolkingsgroep enkel een aanwinst is in het gastland indien deze zich op positieve wijze profileert. En daar zijn ze zelf voor verantwoordelijk.
Janske / Schaduwfractielid
Geachte mensen deze discussie wordt uit z'n verband gehaald. Ik had het niet over allochtonen/autochtonen maar over de werkwijze van ondernemers/werkgevers hoe zij de arbeidsmarkt frustreren, dat ondervinden ook de Nederlanders, en dan haalt de ondern/werkg het oude stokpaardje weer van stal, en dat is niet eerlijk naar welke bevolkingsgroep ook.
Advertentie