Advertentie
sociaal / Nieuws

Werkgevers buigen zich over schuldhulpverlening

Rutger Punt, raadslid (CDA) gemeente Schouwen-Duiveland: 'Een schuld van bij wijze van spreken 500 of 1000 euro - voor werkgevers niet het ergste bedrag van de wereld - kan zomaar vervijfvoudigen. Mensen komen in een traject terecht waarin ze alleen maar rente aan het aflossen zijn.'

06 februari 2020
Zierikzee.jpg

De gemeente Schouwen-Duiveland gaat werkgevers betrekken bij de schuldhulpverlening. Werkgevers hebben er namelijk baat bij als mensen met schulden goed geholpen worden. Vijf bedrijven met in totaal drieduizend werknemers in de gemeente van dertigduizend inwoners hebben toegezegd om mee te denken over hun rol in de schuldhulpverlening.

Werkgevers missen nog

'Iedereen bemoeit zich met schuldhulpverlening, maar de werkgevers worden eigenlijk nooit betrokken', zegt Rutger Punt, het raadslid in Schouwen-Duiveland voor het CDA dat de motie voor dit plan indiende. Woningbouwverenigingen en zorgverzekeraar CZ werken bijvoorbeeld al met de gemeente samen. Maar ook werkgevers kunnen een rol spelen, vindt Punt. Uit een enquête van het Nibud onder werkgevers blijkt inderdaad dat werknemers met schulden vaker ziek zijn, stressgevoeliger zijn, last van concentratieproblemen hebben en over het algemeen minder productief zijn. Ook het verwerken van loonbeslagen kost werkgevers tijd en energie.

Schoenen en bakkersingrediënten
In de motie, die vorige week aangenomen werd, verzoekt raadslid Punt het college om ergens de komende twee maanden een bijeenkomst te organiseren met vijf werkgevers die al aangegeven hebben interesse te hebben in een samenwerking. Het gaat om onder andere schoenenzaak Omoda en multinational in bakkersingrediënten Zeelandia. Samen zijn de bedrijven goed voor drieduizend werknemers in de gemeente Schouwen-Duiveland, die in totaal zo'n dertigduizend inwoners heeft.

Garant staan voor saneringskrediet

Punt: 'Een schuld van bij wijze van spreken 500 of 1000 euro kan zomaar vervijfvoudigen. Mensen komen in een traject terecht waarin ze alleen maar rente aan het aflossen zijn.' Om dat te voorkomen, kunnen werkgevers ingrijpen, zonder dat dat extra kosten hoeft op te leveren: 'Of ik als werkgever betaal via loonbeslag, of dat ik die schuld overneem, dat maakt voor mij financieel gezien niet zoveel uit.' Punt kan zich voorstellen dat de bedrijven in de toekomst garant gaan staan voor de saneringskredieten die de gemeente verleent.

Geen verwachtingen

Maar wat de rol van de werkgevers daadwerkelijk wordt, is nog speculeren, benadrukt Punt. Ook de betrokken werkgevers doen nog geen toezeggingen over wat ze precies gaan bijdragen, behalve dat ze bij de bijeenkomst met de gemeente aanwezig zullen zijn. Ook wethouder Cees van den Bos (sociaal domein, SGP) heeft nog geen concrete verwachtingen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie