Advertentie
sociaal / Nieuws

Werken over de grens kan verplicht worden

In de WW bestaat geen verplichting om te solliciteren over de grens. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wil nog eens goed bestuderen of hij daarvoor voelt, zegt zijn woordvoerster. De Limburgse gedeputeerde Twan Beurskens kaartte de discussie over solliciteren over de grens dinsdag aan in de Volkskrant.

14 januari 2015

Gemeenten kunnen bijstandsgerechtigden verplichten over de grens te gaan werken. Een nieuwe wet die sinds 1 januari van kracht is, biedt hun die mogelijkheid. De gemeente beoordeelt of iemand met bijstand in Duitsland of België moet solliciteren. Het gaat daarbij om 'maatwerk'. Regel is dat de reistijd van het woon-werkverkeer heen en terug niet meer dan drie uur mag bedragen. Een woordvoerster van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) heeft dat dinsdag gezegd.

Verplichting
In de WW bestaat geen verplichting om te solliciteren over de grens. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken wil nog eens goed bestuderen of hij daarvoor voelt, zegt zijn woordvoerster. De Limburgse gedeputeerde Twan Beurskens kaartte de discussie over solliciteren over de grens dinsdag aan in de Volkskrant. De PvdA-Kamerleden John Kerstens en Manon Fokke stelden naar aanleiding van zijn uitlatingen schriftelijke vragen aan Asscher en Klijnsma.

Werken in Duitsland
De woordvoerster van Asscher wijst erop dat uitkeringsinstantie UWV nu al haar best doet om mensen over de grens aan de slag te helpen. Zo houdt ze speciale voorlichtingsbijeenkomsten over werken in Duitsland. Ook kunnen werkzoekenden binnen 26 weken weer een WW-uitkering krijgen als ze opnieuw werkloos raken in het buitenland. (ANP)

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Annette
Yep. Maar dan moet je niet te maken hebben met koophuis/hypotheekaftrek, want die ben je dan kwijt. Zou fijn zijn als die dingen er ook nog even specifiek bij verteld worden.
J.J. Guldemond / Directeur veiligheidsadviesbureau
Dit is wel de tegenstelling die mijn verbeelding behoorlijk prikkelt. Nederlandse mensen in de bijstand verplicht in het buitenland laten solliciteren terwijl in hordes oost Europeanen naar Nederland worden gehaald, vaak kort werken en dan een uitkering krijgen. Waar zijn we hier in terecht gekomen!!
J.J. Guldemond / Directeur veiligheidsadviesbureau
Dit is wel de tegenstelling die mijn verbeelding behoorlijk prikkelt. Nederlandse mensen in de bijstand verplicht in het buitenland laten solliciteren terwijl in hordes oost Europeanen naar Nederland worden gehaald, vaak kort werken en dan een uitkering krijgen. Waar zijn we hier in terecht gekomen!!
Willem Kamps
Nu er vrij gereisd en gewerkt kan worden binnen de EU-grenzen, zou het raar zijn als je dat mensen niet zou kunnen verplichten. Echter, dan moet er verder geen gedoe zijn omtrent de hypotheekrenteaftrek, pensioenopbouw en dat soort zaken. Kortom, dat moet gelijkgesteld zijn aan werk in Nederland.
W.F.Willems / pensionado
Deden een aantal mensen in grensstreek vroeger ook al maar dan met behoud van de uitkering WW/WWV.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Helemaal eens met de heer Guldemond; te belachelijk voor woorden!
A. Brouns / senior juridisch medewerker
Mij lijkt dat een bijstandsgerechtigde liever bijvoorbeeld 30 of 45 min reist naar Duitsland of België in de grenstreek, dan maximaal 1½ uur heen en terug moet reizen om maar binnen Nederland aan het werk te komen. De bijstandsgerechtigde met een eigen huis betreft overigens maar een heel beperkte groep.
Arbeidsmarkt in de grensregio / strateeg
Aardig idee, maar is het ook haalbaar?

Zit men in Duitsland of België te wachten op Nederlandse bijstandsgerichtigden. Ook daar is immers hoge werkloosheid onder die doelgroep.



Beschik je over de kwalificaties die worden gevraagd dan is solliciteren zeker aan te raden. Maar ben je, in de ogen van de werkgever, te duur, laag opgeleid, oud, of anderszins niet "bijzonder" genoeg dan is het de vraag wat verplicht solliciteren gaat opleveren.



Ik ben benieuwd hoe onze buurlanden hier over denken? Vinden zij dit zo een goed idee dat wij straks bussen met hun bijstandsgerechtigden deze kant op zien komen?
Kaas !
Moeten werkeloze buitenlanders dan ook naar het buitenland, of vis ik nou in troebel water?
Advertentie